Keresés ebben a blogban

2010. október 12., kedd

La madeleine de Proust...

Ági legutóbbi bejegyzésének olvastán lehetelen föl nem idézni a gyerekkor ízeit. Sajnos, nem vagyok Marcel Proust, akit egy régi süteményillat az idő és az emlékezet messzemenő távlataiba kalauzol és azt művészi módon sejtetni is képes...
Azért egy-két íz erejéig talán... A gyerekkor ebben is meghatározó : a mindenkori nagy fölfedezések színtere. S a felnőttek dolga, hogy ezek a fölfedezések valóban varázslatosak legyenek. Olyannyira, hogy felnőtt korra is jusson a poggyászunkból.
Az ötvenes években voltam gyerek. Most már jobban tudom, mennyire nehéz évek voltak, de a felnőttek sok mindent ellepleztek gyerekszemeink elől. Most már tudatosul bennem, hogy húst csak vasárnap ettünk, de emlékezetemben csak a vasárnapi asztal ünnepi hangulata maradt meg : a csirke- vagy galambaprólékból készült leves csigatésztával és az azt követő paprikás uborkasalátával. Utánozni lehetetlen, s mondom magamban, talán mások a nyersanyagok más ég alatt... Itteni vendégeimnek így is tetszik, de nem ismerik az eredetit... Kellett ahhoz az ünnepi hangulat is, a három generáció az asztal körül s apa ünnepélyes mozdulata, mellyel kettészelte bicskájával a tyúk vagy kakas fejét és ketten öcsémmel megosztozkodtunk a tarajon és a velőn, hogy egyformán "okosodjunk"... El is hittük, hogy ez a világ egyik legjobb falatja és hogy valamiféle beavatási szertartás részesei vagyunk.
A sok íz közül egyik legemlékezetesebb a görögdinnye szezonja. Apa estefelé biciklijén meghozta az óriási sötétzöld gömböt, s titokzatos mosollyal megkopogtatta, hogy halljuk tökéletes érettségét, s nyálunk is összefutott a megsejtett fölséges ízekre. Néha még a "léket" is megkóstolhattuk előzetesként. Máig is így kóstolgatom a finom mézes ízt és azt hiszem, sikerült átadnom a "beavatást" fiamnak és unokáimnak is...

4 megjegyzés:

  1. Talán illik ide a visszaemlékezéshez a köszöntés is: nagyon boldog születésnapot, jó egészséget, vidámságot, minden szépet és jót kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm, Ági! Megleptem magam egy kis ajándékkal, az igaz...
    Holnapután kis összeröffenés nálam néhány baráttal, szűk körben, a gyerekekkel meg 10 nap múlva... Igy nem ér véget az ünneplés!

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom a jókívánságokhoz!
    Baráti és családi ünnepléseid legyenek bensőséges hangulattal, derűvel, örömmel teliek, hozzá talán jut a régi ízek emlékéből is :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm, kedves Endi! Olvastam a visszaemlékezést, nemsoká jövök a közös oldalra!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...