Keresés ebben a blogban

2011. május 22., vasárnap

Nietzsche a művészetről...


A francia nyelvű "blogoszférában" többek között jónéhány festő blogját is látogatom rendszeresen. Közöttük van Josée Van Lierop holland származású festő(nő), akinek nagyon szeretem rajzait, festményeit, mint ahogy mellékelt blogjára is meghívok mindenkit, akár ért, akár nem franciául.
(http://labatave.over-blog.com)

Tőle kölcsönöztem az alábbi idézetet, melyet már régóta ismerek ugyan, mint ahogy közülünk sokan, de érdemes rajta időnként elgondolkodni:

"A művészet azért van, hogy ne pusztuljunk bele az igazságba." (Friedrich Nietzsche)

Mi is az az "igazság", amibe belepusztul(hat)unk? Azt gyanítom, hogy például saját halandóságunk bizonyossága... Mennyiben "vígasztalhat meg" ebben a művészet? Talán ő nyújthatja a halhatatlanságot, legalábbis annak illúzióját...
Szeretném, ha erről sokan véleményt mondanának, nagyon érdekelne...

7 megjegyzés:

  1. Én talán nem is a halálra, hanem az egyes ember kicsinységére, jelentéktelenségére gondolnék első pillanatban az idézet olvastán. Az egy ember világra gyakorolt jelentéktelenségét cáfolja a művészet. Legalábbis számomra. Persze könnyen lehet, hogy Nietzsche nem erre gondolt. :)

    VálaszTörlés
  2. Ars longa, vita brevis - mondották volt a régiek, és előbb jöttek rá, mint Nietzsche. Gondolni meg lehet saját egyediségünkben, amit csak akarunk. Én pl. a végtelenben feloldódás ígéretét Richard Strauss Zarathustrájában érzem meg, ahányszor hallgatom. (Arról nem tehetek, hogy a nácik kisajátították, mint a komenisták J. Attilát.)

    VálaszTörlés
  3. @Zé: lényeg az (legalábbis itt, számomra), hogy te mit gondolsz erről a mondatról... Az "igazság" tehát az "egyes ember jelentételensége" lenne szerinted, melyet a művészet tesz naggyá?
    Köszönet a hozzájárulásért, kezd a sok árnyalat alakulni!

    VálaszTörlés
  4. @akimoto: R. Strauss mégis hozzákapcsolt Nietzsche-hez... Tetszik nekem ez a "végtelenben feloldódás ígérete"...

    VálaszTörlés
  5. különös módon, most abszolut egyetértek!!!:)(mármint a bejegyzéssel... a N. idézettel)
    (s mégcsak nincs is hozzáfűznivalóm:)

    VálaszTörlés
  6. @aliz: miért olyan különös, kedves Aliz?

    VálaszTörlés
  7. mert általában nem szoktam..:) ("abszolut"... és mindig van valami "de" utáni mondandóm:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...