Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 18., vasárnap

Judith

   Elmentek a vendégek... Rövid, de intenzív viszontlátás volt! Tegnap délután érkeztek (négyen) Angliából jövet, de már ma este meg kell érkezniök Grenoble-ba (innen kb. 800 km), ahol Judith fizikát tanít az egyetemen és bio-fizikai kutatómunkát is végez. Három lányuk közül csak kettő volt velük, a legidősebb éppen vizsgára készül Hamburgban, orvosi egyetemen.
Gilbert kb. igy nézett ki akkoriban, 28 évesen...
  Immár vagy 37 éve ismerjük egymást, Judith az ötven felé ballag. Hihetetlen, hajtogattuk többször is az emlékek felelvenítése közben, melyek nem fakulnak az évek folyamán. 
   Judith Gilbert tanítványa volt Nyugat-Berlinben. Megkérdeztem tőle: milyen volt tanárnak? Felcsillant a szeme, s nem múló nosztalgiával mondta: rendkívüli! Egyetlen irodalom órája sem volt unalmas, magyarázatai eredetiek és lebilincselők voltak, hangját se kellett felemelni, nem volt a fegyelemmel problémája. Még a gyengébb tanulók is szerették az óráit. 
   Sejtettem.

8 megjegyzés:

  1. Olthatatlan szerelmedet jó látni. Csodállak, amiért kibírtad életed párjának elvesztését. Csodálatos elme és társ lehetett. Minden sorodból árad az összetartozás és a csodálat a társad iránt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem unatkoztam vele! Idealizálni sem akarom: mint minden házasságban, nálunk is voltak napos és árnyékos oldalak is. Az biztos, hogy volt egy bizonyos kölcsönös elismerés is, de nem gondolom, hogy "kultuszban" élnék... Remélem, nem. Azért minden áron szabadulni sem akarok az emlékektől.

      Törlés
    2. Névtelen19/8/13 10:36

      Sose múlik el, és ez így van rendjén.
      stali

      Törlés
    3. Most még inkább segít rajtam...

      Törlés
  2. És ápoltad jól, szeretettel. Az is rendkívüli, hogy elfogadta. Az ilyen mély, bensőséges kapcsolat nem múlik el soha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ápolni valóban sokat ápoltam, különösen az utolsó években (igen, évekre ment...) Valóban mély nyomokat hagyott...

      Törlés
  3. ,,,látszik a tekintetén is, amiket a volt tanitványa mondott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Nagyon szerették a tanítványai mindenütt (5 országban)...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...