Keresés ebben a blogban

2014. október 29., szerda

Októbervég

   Maradt félórám Alice visszaérkezéséig. Elvittem moziba, majd imádott nővérével akart játszani és ezért letettem a lantot két órányira, őt pedig a másik nagymamánál. Különben reggel héttől este tízig vagyok szolgálatban. 
   Egyáltalán nem panaszként mondom: Alice imádnivaló, semmi probléma vele, egy hangos szó sem esik közöttünk. Egy hete múlt 6 éves. Nem szeszélyes, követelőző, mindent szépen megbeszélünk. Jó humora van, sokat nevetünk. Szeptembertől kezdett írni-olvasni tanulni, nagyon élvezi. A rajzoláshoz, színezéshez végtelen türelme van. Csak egyetlen dolog hiányzik nekem egy kicsit: azt csinálni és akkor, ami nekem tetszik, s amire most próbálok például egy kis időt szakítani ezzel a bejegyzéssel...
   19-én, szombaton reggel elautóztam Párizs környékére, ahonnan a következő hajnalban indultunk fiammal kettesben Magyarországra. Egyfolytában 1700 km-t tettünk meg. Meg is érkeztünk este 8 felé. 4 napot töltöttünk ott, 24-én este már újra nyakunkba vettük Európát, és másnap délben értünk vissza, holtfáradtan, az igaz. Nagyon intenzív 4 nap után.
   A cél tulajdonképpen az volt, hogy eldöntsük anya árván maradt házának sorsát. Egy ház tönkremegy, ha nem lakják. Minden úgy fogadott bennünket, mint tavaly tavasszal. Fiam egyre nehezebben viselte a gondolatot, hogy idegenek kezére kerüljön az ő gyerekkori vakációinak színhelye, ahol minden részlet változatlanul idézte a napsugaras emlékeket, s percenként vártuk, hogy nagyanyja előbukkanjon: "Ki kér kávét?"... Még a kredenc lekattanó ajtajából is az örök fahéj és szekfűszeg illat úszott elő... Hosszú telefonos és élőszóbeli tanácskozások után úgy döntött, megveszi ő. €-ra átszámolva szinte egy falat kenyér... Meglehetősen nagy a házhely, a főépület maga is minden alapvető kényelemmel rendelkezik. A fenntartás költségei is kibírhatók, beleértve egy "gondnokot", aki benéz, a fűtést bekapcsolja, kiszellőztet, füvet nyír stb. Mit mondjak? Hosszú lenne kifejteni.
    
   

17 megjegyzés:

  1. Váratlan fordulat, és csodálatos!

    A kislányok gyönyörűek. Talán ők is nyaralnak majd Mindszenten?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, nekik is vannak már emlékeik Mindszentről. François azt szeretné, ha ők is úgy feltöltődhetnének ott, mint ő... Persze, hiányoznak a ház lakói és úgy semmi sem igazán a régi...

      Törlés
  2. Mesés megoldás a legjobb kezekben tudni a szülői házat.
    Éljenek az unokák Veled együtt még sokáig boldogságban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönet, Mick. A generációk változnak és felváltják a régieket. Neked mondjam?...

      Törlés
  3. úgy örülök, hogy hírrel vagy
    a híreidnek is örülök, és a lányok meg gyönyörűek,
    sok boldogságot a kis 6 évesnek is (meg neked is)*

    VálaszTörlés
  4. Köszönôm, Kati. Egyelőre fürdünk a boldogságban!

    VálaszTörlés
  5. Gondoltam, hogy családi vagy egyéb elfoglaltságod van, mert régen jelentkeztél, és már készültem egy érdeklődő mondatot itt hagyni.
    Ízlelgetem azt a megoldást, mely a házat illeti, szép ötlet, és persze semmi sem lesz olyan, mint azelőtt, és mégis. Más élmények születnek majd...
    A lányok szépek, nőnek, és én is kívánok boldog szülinapot.

    VálaszTörlés
  6. Éva, François gyerekkorában annyit költöztünk, egyik országból a másikba, hogy csak a nagyszülőknél töltött vakáciok alkalmával "gyökerezhetett le" egy kicsit. Nekünk stabil lakhelyünk nem volt, csak ideiglenes, még ha évkig tartott is néha. Ennek pozitív oldala az, hogy könnyen mozog a világban, viszont gyökerekre is szüksége van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És köszönöm a jókívánságokat!

      Törlés
    2. Csodás megoldás. A sors olyan szépen elrendezi a dolgokat. (sajnos nem mindig ilyen szépen s jól)
      De ennek a mostani hírnek úgy örülök! Mintha egy kis François lettem volna én is anyukád otthonában.:)
      A kislányok gyönyörűk. Illetve a kislány Alice és a szép hölgyecske Lucie. Mert ő már egy sejtelmes nő pillnatással bír:)
      rhumel

      Törlés
    3. Köszönöm neked is, kedves E.! Az örökösök (öcsém fia és lánya, valamint édesanyjuk - lemondtam javukra az én felerészemről, ők jobban megérdemelték!) is örültek a megoldásnak, úgy tűnt.
      Igazad van, Lucie a 8 és fél évével egyik szemével már a kamaszkor felé néz és szerintem csodaszép nő lesz belőle, de készséggel elismerem elfogultságomat! (Jó lenne megérni!...) Másrészt szerencsére még nagyon-nagyon gyerek!

      Törlés
  7. Ez a legjobb és legszebb megoldás! És az külön is gyönyörű, hogy egyre többen vannak (Te, Fr., a két kislány), akiknek a gyökerei közé Mindszent is beépül.

    VálaszTörlés
  8. Ági, jó is és furcsa is egy kicsit, mert én tulajdonképpen magához Mindszenthez soha nem kötődtem igazán, inkább ott élő néhány emberhez... Ez nyilván anya hatása volt nagyrészt, aki mindvégig "száműzöttként" élte meg az ott töltött 66 évet, és mindig vissza készült Dunántúlra, amiből persze semmi sem lett.

    VálaszTörlés
  9. Amíg van hova hazamenni addig a múlt élő marad. Csodálatos, hogy a fiad ennyire bölcsen döntött. A lánykáknak így mindig marad egy hely ami a családi tűzhely melegét őrzi. Talán a Te lelkednek is megnyugvást ad ez a megoldása veszteségek elviselésében. Ölellek szeretettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi, te is tudod, hogy a Nyilasok milyen nagy lelkek! Én magam pillanatnyilag nagyon-nagyon elfáradtam, de egyszer talán még feltámadok...

      Törlés
    2. Természetes, hogy elfáradtál. Ennyi idős gyerekekhez turbó energia szükséges. Abból pedig az idő múlásával egyre rosszabbul állunk. Azonban a magadfajta művészlelkek szárnyra kapnak, amint végre kicsit inspirálódhatnak a maguk világában. Egy két alkotó nap és jobb leszel, mint új korodban!

      Törlés
    3. Köszönöm, Györgyi. Hihetetlen, milyen hatásosan tudsz biztatni (remélem, saját magadhoz is ugyanilyen sikeresen tudsz fordulni...). A Phoenix egyre jobban kifullad, az igaz, de még van esélye a feltámadásra talán... Ez az év még nehezebb volt, ha lehet, mint a tavalyi. A mögöttem álló héten pénteken és szombaton is heten ültünk asztalhoz és nem érzem a lábaimat - jobban mondva túlságosan is érzem őket! De már elmosogattam és csak a porszívó vár rám, nomeg a cserép krizantémmal a temető... A jó beszélgetések kárpótoltak!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...