Keresés ebben a blogban

2014. december 9., kedd

Lejártam a lábam

   Nem érzem a lábaimat, annyira lejártam őket. A meteorológusok azt rebesgették, hogy a mai nappal megesszük kenyerünk javát (itt úgy mondják: "notre pain blanc", vagyis fehér kenyerünket), mert máris jön a hideg, havas, ónos esős tél... Kihasználtam hát a nagyon is vérszegény napsugarat, hogy bejárjam a városközpontot karácsonyi ajándékok ötlete után.
   S hogy mivel jöttem meg? Csaknem üres kézzel. Részemre már megvan az ajándékom, viszonylag ez volt a legkönnyebb. Várom Gyarmati Fanni Naplójának érkezését, melyet még november végén megrendeltem. Ezenkívül megtört az ellenállásom egy csodaszép könyvön, melynek címe: "Une bible", vagyis "Egy biblia", azaz nem "A" Biblia, nagybetűvel (az már megvan), hanem Philippe Lechermeier úgymond kisajátítja magának az egyetemes emberi kultúra részévé vált bibliai történeteket, egyúttal könnyebben hozzáférhetővé téve azokat hívők, nem hívők részére egyaránt. Egy beszélgetésben elmondta azt is, hogy saját gyerekei számára fogott hozzá annak idején. Rébecca Dautremer lélegzetellállítóan szép illusztrációi nagymértékben hozzájárultak, hogy nem tudtam otthagyni a boltban. Unokáimra is gondoltam közben. Annak idején fiamnak is olvasgattam a Biblia gyerekek számára készült változatát, annak ellenére, hogy nincs megkeresztelve (a lányok sem), vallásos nevelést sem kapott, mert szerintem ebben neki kell felnőtt fejjel döntenie. 

Ennyi szabadsággal tartoztunk neki, mint szülők, s ami nekünk nem adatott meg annak idején. Kérdéseire  -  pl. mi lesz velünk, ha meghaltunk?  -  olyanformán válaszoltam, hogy a hívők szerint így, a nem hívők szerint pedig úgy.  A Biblia viszont az alapműveltség nélkölözhetetlen része, az emberi kultúra egyik alapköve.
    



Azaz mégsem jöttem haza üres kézzel. Vettem egy részvétnyilvánító lapot, mert tegnap éjjel meghalt Maurice, majd tíz éves hősies küzdelem után. Elment Richarda, Stali nyomdokain, még szomorúbbá téve ezt az 2014-es évet.

6 megjegyzés:

  1. Többször elolvastam ezt a tartalmas bejegyzést. Példákkal tudom támogatni a szemléleti igazságodat. Unokahúgaim, öcséim felnőtt korukban keresztelkedtek meg. Az én gyerekem nem tartott rá igényt, mégis jó, tisztességes és szeretetteljes ember lett belőle. A festészet, a zene évszázadainak és témáinak birtokában vannak mindannyian. Érdeklődő, tehetséges unokáid számára szerintem is a legjobb választás volt az idei ajándék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Klári. Tudod, hogy végtelenül tiszteletben tartom mindenki egyéni választását, itéletet nem hozok senki felett, akar hívő, akár nem. Csak remélni tudom, hogy kölcsönös a hozzáállásom. Az a gyanúm, hogy a hit amúgy sem csupán "elhatározás" kérdése...
      És persze évszázadok filozófiai, irodalmi, képzőművészeti alkotásainak témáit, utalásait sem lehet enélkül megérteni, s nemcsak a keresztény és a zsidó vallást illetően.

      Törlés
  2. ó, de gyönyörű ez a könyv !
    :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nincs rá jobb szó: gyönyörű! Kb. 400 oldal, 120 (!) illusztrációval.

      Törlés
  3. ezt találtam, mert érdekelt ez a kiadás

    https://www.youtube.com/watch?v=1fIUpaUHoUs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is ezt az interjút láttam. Nagyon érdekes. Ugyanez az illusztrátor dolgozott az "Alice csodaországban" és a "Hüvelyk Matyi naplója" c. mesekönyveken is. A Youtube-on van tőle sok egyéb is. Köszönöm a linket, Kati!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...