Keresés ebben a blogban

2015. augusztus 21., péntek

Röpke pécsi pillanat

   
A rövid pécsi kirándulás megér még egy bejegyzést! Rekkenő volt a hőség ott is, ráadásul a város mintha beszorult volna a hegyek koszorújába, legalábbis úgy tűnt, amint lassanként megközelítettük autóval. Én különösen nagy várakozással voltam eltelve: először és utoljára másodikos gimnazista koromban jártam itt osztálykiránduláson, úgy jó 50 évvel ezelőtt...
   Kevés kép maradt bennem arról az első útról, azok is mind fekete-fehérben, elhalványulva úsznak be az emlékeim közé... Ezért pezsdített fel a sok kellemes szín, a sétáló utcák szövevénye a felettük lebegő árnyékoló színes vásznakkal, a titokzatos kapualjak, melyek sejtelmes udvarok felé csalogattak, esetleg egyenesen a párhuzamos utcába vezettek. S az a sok fagylaltozó, cukrászda! Nem tudom, hány liter finom házi limonádét öntöttem magamba!
   Szállodánk, az Árkádia minden tekintetben kielégítette vágyainkat. A Neten foglaltuk le, s meglepett bennünket a francia árakhoz mért olcsósága... Persze, minden relatív, a jövedelmeket is €-ban kell számolni, s a 2,30 €-ba kerülő 20 deka itteni kenyér kb. 3500 Ft-ra srófolná fel a magyar kenyér kilóját...
   Szóval, kipihentük az utat a kellemes, légkondicionált szobákban (velem Alice osztotta meg a nagy "francia" ágyat, míg Lucie-nek külön szoba jutott TV-vel a szülői lakosztályban! Ki is próbálta rögtön a rajzfilmes csatornát, pedig a szövegből egy szót sem értett, legfeljebb hozzáképzelhette...). Megemlítem a makulátlan tisztaságot és azt a ritka tényt is, hogy még a reggeli is az árba tartozott!
   Megnéztük a Palatinus szálló aranyozott díszítéseinek elbűvölő szecessziós burjánzását, sétáltunk éjfélig az esti enyhületben a kivilágított dzsámi vigyázó tekintete alatt... Sokmindent nem néztünk meg időhiány miatt, de megfogadtuk, hogy visszajövünk. Pécs meghódított bennünket.

10 megjegyzés:

  1. szívesen néznék még a képeidből Pécsről bármit,
    én teljesen beleszerettem a Kórustalálkozón ebbe a városba

    VálaszTörlés
  2. Pécs egy kis ékszeres doboz lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán!
      Mick, olvaslak, de nem tudok nálad kommentelni...

      Törlés
    2. Nem tudom, mi történhetett, próbálok rájönni az okára.

      Törlés
  3. Szívem csücske, Pécs! Felejthetetlen éveket töltöttem ott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nekünk is kedvet adott, hogy jobban felfedezzük legközelebb (pl. sok múzeumát, műemlék palotáját)!

      Törlés
  4. Legalább harminc éve, hogy ott jártunk. Talán éppen a Csontváry képtár nyitására, mert azt láttuk. A főutca föl volt túrva, éppen renováltak sok épületet. Jó lenne látni, hogyan szépült meg a város.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megéri, Klári! S még csak be se mehettünk a Csontváry múzeumba (hétfő!) De majd legközelebb.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...