Keresés ebben a blogban

2015. október 13., kedd

Az én évszakom?...

   "Megyünk az Őszbe..." mondanám Adyval. Születésnapi hangulat, nekem mindig ilyen jut, magától értetődően. Minden karteziánus voltom ellenére azt hiszem, mégis van valami összefüggés születésünk időpontja és lelki alkatunk között. Egyszerre vagyok vidám és optimista, ugyanakkor bizonyos melankolikus pesszimizmus sem idegen tőlem.
   Október közepe... Egyik lábunk kis szerencsével még a nyárutóban, a másik meg már deres fűre lép. Nosztalgiával idézzük az egyre távolodó nyarat, melynek éltető melege már csak bőrünkbe ivódott emlék, s a színe is fakul. A nap rövidül, a szomszéd utca platánjainak még zöld a koronája, de néhány száraz levél már földet ért.
   A fűtési szezon... Próbálok ellenállni, főleg esténként, hogy máris bekapcsoljam, hiszen április végéig is kitarthat. Ezért inkább két pulóverben, sálban ülök a képernyő előtt, este meg takaró alatt nézem a tévét. Piros színe legalább a meleg illúzióját kelti! Az is igaz, hogy a tavalyi szigetelési munkálatok eredményeképpen megvan a 18-19° bőven és a gondolkodásnak amúgy se tesz jót a bágyasztó meleg!
   Vasárnap azért bemelegítettem, mert összehívtam délutánra öt-hat barátnőmet. Egy kivételével magányos nők, több korosztályt képviseltünk. Kávé, tea, sütemény volt terítéken, no és egy üveg pezsgő születésnap révén. Bár előre nem jeleztem, mégis kitudódott és egy óriási cserép hortenziával érkeztek meg. Este 7-8 óráig beszélgettünk, sok minden terítékre került. Nem értettünk feltétlenül egyet mindenben, de jólesett kimondania mindenkinek a ránehezedő, ritkán sorra kerülő súlyosabb gondolatokat is. Nem vagyok feltétlen híve a morbid témákban lubickolásnak, de néha jót tesz, ha engedjük azt az elfojtott, lelkünk mélyén rejtőzködő legfájóbb húrt is megpendülni és hangját a felszínre törni...

6 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog születésnapot, még sok sok éven át legyenek ilyen kellemes, szép ünnepeid.
    (Talán ha végre egyszer lesz pici időm, írok e-mailben hosszabban,már hetek óta készülök...)
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves E. Várom a bővebb híreket rólad, rólatok!

      Törlés
  2. Milyen jó, hogy fűtés nélkül is meglepően meleg a lakásod! Jó telelést ígér. (?)
    Az őszi lombok közt a kicsi gyereket ismerjük?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klári, tegnap estefelé 5°-ra esett a hőmérséklet odakint: megadtam magam!... De lehet, hogy még nem végleg!
      A gyerek a kétéves Lucie... ezelőtt hét évvel.

      Törlés
  3. Bizony én már egy hete bekapcsolva hagytam a fűtést, nekem a 18-19 fok kevés lenne. Amennyire nem bírtam a meleget régen, annyira nem tűröm most a hideget.

    VálaszTörlés
  4. Ma már én is! Kint 3° volt az éjjel, további süllyedést jósolnak, sőt, az első hópelyheket is!... Mivel jönnek a gyerekek, nem akarom, hogy fázzanak, "előmelegítek"!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...