Keresés ebben a blogban

2017. január 26., csütörtök

A reggeli kávé

   
   Szeretem a kávét, nincs is más "drogra" szükségem az ihlethez!
   Gondolom, elég sokan leírhatnák ezt a mondatot azok közül, aki elolvassák.
   Még emlékszem az első kóstolóra, azt hiszem, lehettem végzős gimnazista vagy már egyetemista  -  a kávéivás nem volt mindig annyira elterjedve, mint ma, a gyerekeknél főleg nem  -  és kb olyannak találtam, mint később az első cigarettát: kicsit erőltetni kellett, hogy megkedveljem. Keserű volt, esetleg émelyítően cukros, többszöri próbálkozásra volt szükség, hogy élvezetessé váljon. Nem is annyira az íze, hanem a "feldobó" hatása miatt.
   A tanárira a hetvenes évek elején a vágható füstön kívül az egyik sarokban álló kávéfőző volt a jellemző, nem feledkezve meg a szenvedélyesen sakkozókról és az ugyanolyan megszállottan kötögetőkről. A füstölőket egy idő után külön terembe zárták, de a kávé össznépi vonzerőnek örvendett. Rengeteg órám volt kezdő koromban, mert egyik, 3 évre Franciországba ment kollégám óráit is meg kellett osztanunk a megmaradt 3 (!) francia szakos között, lévén heti 12 órás angol és francia tagozatunk. Ezért a szünetekben első utam a kátrány-sűrűségű, méregerős kávéhoz vezetett. Szerencsére fiatalon bírtam a napi 4-5 csésze mérget.
   A francia családomban a filteres kávé járta, eleinte nyilván elaludtam tőle... Lassanként hozzászoktam. Most már a nescafé a kedvecem, úgy adagolom, ahogy akarom, természetesen cukor nélkül már majd negyven éve, fiam születése óta. Szeretem kesernyés ízét, amit az édesítő csak elrontana... 
  Az én koromban hajlunk a rutinos időbeosztások felé: sok mindent ugyanabban a sorrendben végzünk (szakemberek tanácsolják, hogy néha kavarjuk fel a jól bevált rendet, jót tesz agytekervényeinknek!), kb. ugyanabban az időben, szinte behúnyt szemmel (amit nem javaslok különben).
   Reggel felkelek és még azon pizsamában, köntösben, félig-meddig radar által irányítva leballagok a 18 lépcsőfokon. A konyhában első mozdulatom a forralóhoz vezet, meggyújtom a gázt alatta, miközben a kisebb csészébe készítem a nescafét, lenyelem a kavéskanál mézet, felhúzom a rolókat a kertre, s közben nyugtázom, hogy megint szürke az ég. A nappali felé veszem az utam, hogy az utcai ablakokon is felhúzzam a rolót, s közben lenyomom a számítógép gombját. Mire a víz pezsegni kezd, a gép is beindul és a képenyő előtt kortyolgathatom a megváltó nedűt, mely végre kinyitja a szemem, és nekiláthatok az e-mail-ek olvasásának... 
   Igy megy ez majdnem minden reggel.

30 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a kávét. Az én kedvencem mindig is risretto volt. Kicsi, méregerős. Volt idő, mikor még tejjel, cukorral ittam, mára ezekből egyik se maradt meg, maximum egy pici édesítő. 2-3 pici csészével iszom naponta, meseszép poharakból. Van egy risrettós pohárgyűjtemények, ezeket a barátaim, ismerőseim hozzák nekem a nagyvilágból. Ici pici díszek pohárkák. Imádat. De jó is így indítani a napot! Megyek is érte :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejjel főleg nem! (nem bírom meginni a tejet, KV nélkül sem...)
      Igazad van, a csészének nagy szerepe van a hangulatkeltésben!
      Nem is kell elmosni minden nap...

      Törlés
  2. Kávézás közben olvasom posztodat.

    VálaszTörlés
  3. hangulatos:)

    nekem is hasonló a rutinom, (gondolom, mindenki el tudná sorolni az övét), azonos mozdulatsorok: ébredéskezdés, papucsbalépés, rutinmozdulatok,... pohár víz ivása, vízmelegítés, gépgomb, ...ablakon kinéz...barista nescafé gold bögrébe, kis vízzel pépesre kever, még több víz, és kicsi szójatej...leül gép elé, olvas...kortyol, ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ma annyival változott, hogy ébredés után hallgatózás: milyen Beni-hangokat és anyaszöszmötöléseket hallok...másodpercekbe telt, míg rájöttem, hogy itt csak a szomszéd ébredési hangjait hallhatom:(

      Törlés
    2. Te még részletesebben leírtad a kezdő mozdulatokat, Kati: magunk elé képzelhettünk!

      Törlés
    3. Velem is megesik, ha több napra vagyok távol: idő kell, hogy visszazökkenjek. Ugyanakkor azon a "másik helyen" is hamarosan megteremtődnek az új rutin-mozdulatok!... :)

      Törlés
  4. Én vagyok itt a kakukktojás: nem szeretem a kávét, sose szerettem. Ennek ellenére ittam, mert fiatal koromban anélkül nem tudtam beindulni reggel. A koleszban este lefőztem magamnak (mert reggel ilyen pepecselésre sosem volt idő), kiöntőben, törökösen, cukor nélkül, aztán reggel félkómásan kikaptam a szekrényből és úgy hidegen felhajtottam - brrr, mint a méreg, az a csoda, hogy szét nem marta a gyomromat. Aztán eljött az idő, amikor már a főzött kávé illatától is képes voltam gyomorfájást kapni, ez most is így van. Ma már csak reggel teszek egy egészen mininmális neszkávét a bögre forró tej alá, de erről is le kéne szoknom, csakhogy az üres tejet nem bírom meginni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejó! Pont ezt vártam, hogy sokan elmondják kávés vagy teás szokásaikat!
      Ági, nem csodálom, hogy az előző esti kihűlt zaccos kávé gyors felhajtása nem tett kávérajongóvá! A KV - szertartás. Akár a tea különben.
      Akkor hát teás lettél? Vagy az sem?

      Törlés
    2. Nem lettem teás, a teát aztán tényleg ki nem állhatom, kizárólag akkor iszom, ha beteg vagyok és muszáj.
      De azért a finom kávéillatot szeretem, ha nem az a tömény, épp akkor kifőtt, vad kávészag - például a neszkávét kis tejjel vagy tejszínnel, illetve a kávékrémes sütiket is szeretem. Úgyhogy nem vagyok a kávénak esküdt ellensége, inkább az a valószínű, hogy mert nem bírja a gyomrom az erős kávét, azért irritál a fővő kávé illata. Most meg már a reflux miatt kellene egészen elhagynom azt a kevéske kávét is reggel, ezért próbálkozom pótkávékkal, dehát meg se közelítik a kávéízt, sajnos.

      Törlés
    3. Igy vagyok én is, pl a koffeinmentessel, amit messziről sem bírok! Mert ugye, ha nincs benne a hatóanyag, amiért issza az ember, akkor minek?...

      Törlés
  5. Szinte ott lehettünk veled ezen a reggelen. Élveztem .
    Meg fogsz lepődni, de én csak orvosi javaslatra kezdtem el kávézni. Ugyanis a várandóságom idején kritikusan alacsony volt a vérnyomásom. Így napi három kávét írt fel az orvos. :o)
    Na ebből nőtte ki magát a mai kávé imádatom.
    Vizsgaidőszakban hatalmas teázásokat csináltunk.
    Ma mindkét doppingszer lételemmé vált.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi, kisebb-nagyobb eltéréssel MINDEN reggelem ilyen... Köszönöm.

      Én a SzU-ban kaptam rá a teázásra, de nem gyökeresedett igazán szokássá. A KV gyorsabban és jobban doppingol...
      Ha jól emlékszem, te is bögre- és csésze-imádó vagy! Mindegyikben más az íz, a hangulat...

      Törlés
    2. Ha valamiben nagyon látszik, hogy flúgos vagyok a bögre és csésze mániámban.Annyira így van, hogy csak és kizárólag egy bögre van velem egy nap. A hangulat az íz ehhez igazodik.A vendégségeimben is mindig érezhető a viszonyom a vendéghez. Romantikus, ölelős, hivatalos, személyes, vagy protokoláris. Ha ismer valaki jót mosolyog ezen. Ugyanis ahány ember, annyi bögre, annyi fajta a díszítő dizájn. Olyan sok örömet jelent ez úgy a vendégnek mint nekem. Ha azt mondod ez sok, azt mondom igaz. Mégis egyetlen bögrével is képes lennék körbeutazni a világot. Mert életfilozófiám szerint a bögre szelleme én magam vagyok. :o)

      Törlés
    3. Megértelek! Nekem vagy 12 teás- és főleg kávéskészletem van, némelyik 40 éves múlt...

      Törlés
  6. Ha már rákérdeztél az olvasóid szokásaira... Én mostanában reggelente nem KV-zom, mert vasat írt föl a doki, a koffeinnel meg nem tud jól fölszívódni a vas. És érdekes módon, nem hiányzik. Herbateát (tizane) iszom helyette, amivel csak az a macera, hogy csomó idő, míg kihűl.

    Délután viszont!! Nem bírnám ki kv nélkül a dolgozós napokat. Lásd a legutolsó posztomat :)

    Kávéskanál mézet miért kell lenyelned??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magam jószántából teszem! Annyit papolnak a szaktekintélyek a méz erényeiről, hát pár éve elkezdtem. Pl. influenza elleni védőoltás helyett...
      Az ébresztő kis KV után kb. 1 órával reggelizem: 2 csésze zöld tea, két szelet kenyér (aux céréales+zsírtalan St Moret) Néha igyekszem variálni 1 főtt tojással... Hát ilyen rettentő izgalmasan indul a napom...
      D.u. 4h felé megiszom persze egy második, immár rendes csésze KV-t. Attól aztán írogatok este 8-ig!

      Törlés
    2. Értem. A méz ilyen medikális felhasználását nem ismertem :))

      Imádom a reggeleket, a reggeli rutint, a reggelit... sztem ezek igenis rettentő izgi dolgok :)))

      Törlés
    3. A méz hihetetlenül sok dologra jó (pl. sebforradást gyorsít)!
      Én különösen imádom a vakációs vagy vasárnapi közös reggeliket, amikor mindenki friss és formában van, és végnélküli mély dumákat lehet folytatni!

      Törlés
  7. http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-vilag-egyik-leghiresebb-kavemarkajat-is-magyar-alapitotta/

    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennyi magyar lett híres hazáján kívül!... Sőt, sokszor hazájában is csak azután ismerték el...
      Köszönet a linkért, Kati, nem ismertem.

      Törlés
  8. Érdekes volt olvasni a hozzászólásokat is.
    Én még az illatát - bocsánat ezért, de nekem "szag")) - sem bírom a kávénak, pedig olyan munkaköröm volt egész életemben, hogy a főnökömnek, valamint a vendégeknek is mindig kellett kávét főzni, brrrr....)))
    Otthon a szüleim is kávéztak, anyukám cigizett is, én sosem kívántam meg egyiket sem, a cigi füstjétől rögtön elkezdek köhögni.))))
    Egyetlen egyszer - fiatal voltam még - egy házibuliban az egyik öltönyös fiú rábeszélt, hogy csak egy korty kávét igyak, mert nagyon finom, hagytam magam meggyőzni, a következő pillanatban szegény fiú öltönye bánta, mert kifelé jött minden, és nem befelé...)))

    Tea pedig, főleg télen a tiszta gyümölcsteák, és egyéb gyógyteák, az Earl Grey tea, de csak nagyon ritkán reggel, és csak a tojásos-kenyérrel szoktam inni, számomra csodás ízélmény.))
    Nyáron a kertből szedett menta-teák, kakukkfű-tea, csalán-tea....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, szerencsére nemcsak egyfajta, hanem sokszínű vonzalmak léteznek s ettől változatos a világ! Én a tejjel vagyok így, még a szagától, látásától is megbetegszem! (azt mondják, valami enzim-ügy...) Amikor a fiam és egész családja csak úgy felhajt egy pohár tejet, el kell fordulnom...

      Törlés
  9. most valahogy úgy vagyok ,mint mikor anyukám rokonoknak irt levelei után rajtam lett volna a sor, de én csak ennyit irtam anyu oldalai után, alá: "Anyu már mindent megirt... s csak az üdvözlés maradt... (jó kis kibúvó)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De azért jól tetted, hogy te is "aláírtad", Aliz!

      Törlés
    2. na dehát az a legkevesebb!!! többet is tehettem volna...

      Törlés
    3. Jónéhányszor én is leírtam szó szerint azt a "kibúvó" mondatot... Pedig szerettem levelet írni, bár attól függ, kinek...

      Törlés
  10. Akkor most már a csöndes olvasó is megszólal, mert nem érheti ilyen méltánytalanság a kakaót! :)
    Igen, felnőttként is kakaóval indul a reggel, de a többi szertartás ugyanaz... Munkanapokon csak a bolti dobozos megmelegítve, de az otthoni reggeleken rendesen tejből, igaz már inkább az instantból.
    Kávét nem ihatok, mert nagyon megszalasztja a szívemet, így maradtam meg a kakaónál. De a kávé illatát szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól tette a "csöndes olvasó", hogy megszólalt! Gyere máskor is, Kriszta!
      Valóban, a kakaó gyerekkorunkban járta, persze amikor már jobban mentek a dolgok! Eleinte a Cikória pótkávé kis tejjel volt a reggeli (részemről a lehető legkevesebb tejjel...).

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...