Keresés ebben a blogban

2019. június 28., péntek

Végletes anyák

   A napokban egy Romain Gary idézetre bukkantam "A virradat ígérete" c. regényéből, mely 2012-ben jelent meg magyarul a Park Kiadónál. Mivel nem olvastam a fordítást, megpróbálom iderögtönözni:
" Az anyai szeretet az élet hajnali ígérete, melyet sohasem tart be. Valahányszor egy nő a karjaiba vesz, szívére szorít, részvétnyilvánításként hat csupán. Anyánk sírjára járunk vissza nyüszíteni, mint egy kóbor kutya. Soha, soha, soha többé. Nyakad köré fonódhatnak imádnivaló karok, puha ajkak beszélhetnek szerelemről, számodra nincs benne semmi új. Régóta jársz a forrásra, és kiittad az utolsó cseppig."
   Romain Gary szavakból emel anyjának szobrot, akárcsak Albert Cohen és még sok író, költő. A gyerekeiért mindent feláldozó, őket legszebbnek, legtehetségesebbnek hívő anya az egyik véglet. Ez a feltétel nélküli imádat nagy öbizalommal ruházhatja fel a gyereket (főleg, ha fiú), ugyanakkor nehéz ilyen óriási elvárásnak megfelelni, sőt, felnőtté válni, mert az anya szemében mindig is kisfiú marad az anyai ambíciók megtestesítője. Arról nem is beszélve, hogy egy (sokszor elkerülhetetlen) kudarcélmény feldolgozhatatlanná válhat számára.

    A másik véglet archetípusa Folcoche, Hervé Bazin "Viperát markolva" címmel magyarul is megjelent (Európa, 1979) könyvének hihetetlenül hideg és kegyetlen nőalakja. A gyerekeit minden érzelem nélkül, keményen "idomító", gyűlöletet sugárzó és ébresztő anya kiirtott belőlük is minden lehető pozitív érzést, megedzette őket egy majdani rideg, könyörtelen életre, mely végül is boldogtalan kielégületlenséget szül. Ebből is lefordítottam pár sort ízelítőnek:
"Hozzád beszélek, Folcoche, hallasz engem? Persze, hallasz. Akkor most idefigyelj: Csúf vagy! A hajad ritka, az állad torz, a füleid túl nagyok. Csúf vagy, anyám. Ha tudnád, mennyire nem szeretlek. Úgy is mondhatnám, hogy gyűlöllek, de az nem lenne elég erős."

   A két véglet között szerencsére sok árnyalat létezik! Magam is sokszor felteszem a kérdést: milyen útravalót kaptam anyámtól és nem utolsó sorban, milyen anya lett belőlem? Hogyan sáfárkodom azzal a mérhetetlen hatalommal, mellyel az élet felruházza a nőket, s egyúttal óriási felelősséget is ró rájuk. 
   Szeretni és jól szeretni... Mégpedig úgy, hogy a kezdeti nélkülözhetetlen biztos támasz képes legyen lassanként elmosódni, hogy a kisgyerekből egy saját lábán megálló, lehető legkiegyensúlyozottabb, önálló és magabiztos felnőtt válhasson.


15 megjegyzés:

  1. Elszomorító, hiába igaz. Mit mulasztottam el, mit csináltam rosszul mint anya, nem merem továbbgörgetni ezt a gondolatot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én magam elég sokszor elgondolkodom rajta: szükségem van rá, hogy megértsek dolgokat. Időnként fiammal is elbeszélgetünk róla (ami apjával lehetetlen lett volna: nem bírta a "lelkizést")...

      Különben olyan "mesterség", melyet menet közben sajátít el az ember...

      Törlés
    2. Megérteni: az jó lenne. Volt feltáró beszélgetés az utóbbi időben. Ez is sérülésekkel jár.

      Törlés
    3. Igen. Néha meglepetések (olykor fájdalmasak is) érhetik az embert, de ha szeretet van, az lesz az erősebb. A többoldalú emépátia kisegít mindenkit. Én ebben bízok.

      Törlés
  2. jaj, istenem, de szeretem Romain Gary-t!! És ezt a könyvét különösen (pár éve megfilmesítették, láttad? Charlotte Gainsgbourg játszotta az anyát, nagyon jól, noha a film nem volt olyan jó - hogy is lehetne egy ilyen könyv után). És igazat adok az írónak: hogyan is lehetne elvárni bármilyen nőtől, hogy feltétel és fenntartás nélkül szeressen egy férfit, ahogy egy anya teszi? A teniszes epizódóra emlékszel? Amikor a svéd királlyal játszott (asszem).
    Tök érdekes, hogy a legutóbbi posztomban említett rádióműsorban is volt szó Romain Gary-ról; és az ő szinte már mániákus anyjáról (arra figyelmeztettek a meghívottak, hogy az anyja személyiségét tulképp mindig Gary írásain keresztül ismerjük, hogy valójában milyen volt, azt nem lehet tudni. Vajon tényleg azt akarta, hogy nagy író és diplomata legyen a fiából? vagy ez költői túlzás?)

    Albert Cohen Le Livre de ma mere c. könyvét is nagyon szeretem. Amikor órákon keresztül várta a padon az írót, aki ennyit késett... Többek között ezt a mondatot jegyeztem ki belőle:

    "Que ma mere soit morte, c'est en fin de compte le seul drame de ce monde. Vous ne croyez pas? Attendez un peu, quand votre tour viendra d'etre endeuillé."

    Hervé Bazin-t nem ismerem, felírtam a listámra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttam a filmet, nem akartam megnézni, nehogy csalódjak!...
      Az önfeláldozásig teljes bedobással szerető anyák fia nehezen talál megfelelő feleséget, pont ezért.
      Nehéz a "pièce rapportée" helyzete is, mert az anyós többnyire vetélytársnak tekinti (amit én soha nem éreztem, sem mint meny, sem mint anyós)...
      Én elhiszem, hogy Gary anyja tényleg ilyen volt, fiának a legambíciózusabb jövőt álmodta. A "jiddische máme" archetípusa. Érdekes módon ezekből a szoros, ekszkluzív kapcsolatokból többnyire kizárodik az apa személye, mint ahogy lány esetében a vőé is...

      Hervé Bazin-t olvasd el feltétlenül. Erős lélek kell hozzá, de REMEKMŰ !

      Törlés
  3. ezek az irodalmi példák nagyon végletesek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezért is a cím!
      Na és a konklúzió. Mivelhogy ilyen kevés helyen nem lehet minden árnyalatot kifejteni... De valószínűleg (ha túlélem a nyarat :)), ez lesz következő darabom témája...

      Törlés
    2. utólag jöttem rá :)
      ahány ház (anya) , annyi szokás :) (a jiddische mámákat se szabad(na) általánositani)

      Törlés
  4. A szélsőségek: angyalok és ördögök. Valójában a romantika kelléktárának a hősei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, biztos vagyok benne, hogy sajnos mindkettő létezik a valóságban is. Az első kategóriából magam is ismerek, a második szerepel néha a bűnügyek híradójában, elviselhetetlenül...

      Törlés
  5. remélem, bírod még, ...azt hallottam, rettenetes hőség van felétek (is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, délen délkeleten és a kontinentàlis keleti részeken 45° felett néha...
      Itt, a tenger közelében is felment 38°-ig néha (pl. mùlt vasànap), ami eddig ritka.
      Ma 25-26° körül. D.u. megyek a reptérre unokaöcsém és csalàdja elé.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...