Keresés ebben a blogban

2020. október 25., vasárnap

Október vége felé járunk

    A közeli templomtoronyból a 10 órás misére hív a harangszó, több percen át, intenzíven. Vasárnap délelőtt van, ma éjjel nyertünk 1 órát a várható életünkhöz. Ó, ha ilyen egyszerű lenne! 

   Szerencsére nem ellenőrizhetjük, mennyit nyerünk vagy veszítünk, ezért bosszantanak pl. az ilyen felhívások: "Ha nem hagy fel a cigarettával, ennyi és ennyivel rövidíti meg az életét." Pedig csak színtiszta spekulációról lehet szó, hiszen a tengernyi tényezőt, mely életünket meghatározza, az objektívektől a véletlenekig, senki sem tarthatja számon. Talán ezért találta ki az ember a fátum, másrészt a mindenek fölött álló istenek létezését, mert lehetetlennek tartotta, hogy senki ne döntsön a sorsáról, ha már önmaga oly ritkán tudja megtenni. Nagy úr a félelem...

    Szürke az ég, időnként megnyílik az eső csapja, s az éjjel heves szél rázta a redőnyöket. Dúl a Covid is, tegnap majd ötvenezer új fertőzést jelentettek be 24 h alatt. Szakértők szerint hevesebben támad, mint az első hullám. Kijárási tilalom van este 9-től reggel 6-ig. A teljes karanténnal még várnak, akkora negatív hatása volt az előzőnek a gazdasági helyzetre, de a lakosság pszichológiai állapotára is. A háttérben meghúzódik a karácsonyi ünnepek megmentésének gondolata, legalábbis reménye.


Félix Vallotton: Tüzijáték ,1901


   Gyászolja az egész ország Samuel Paty 47 éves történelemtanárt. Egy fiatal csecsen terrorista (6 éves korában érkezett szüleivel) 80 km-t utazott, hogy az őszi szünet előtti napon, az iskola előtt megkéselje, majd levágja a fejét... Arra is szakított időt, hogy lefényképezze a "trófeát" és kitegye a közösségi médiára.

   Mindenkit elborzaszt a barbár tett. Az iskola itt Franciaországban a társadalom kohéziójának pillére. Samuel Paty tantárgyának programját tanította csak, a szabad véleménycsere szellemében. Egy magyar közösségi oldalon azt olvastam, hogy azért ölték meg, mert "fehér bőrű" volt és "keresztény". Az öncélú butassággal nehéz vitába szállni, fárasztó és valószínűleg hiábavaló is...


10 megjegyzés:

  1. Van mitől félni. Nemcsak az ostobaság, a járvány, az emberek kénytelen bezárkózására gondolok, hanem a gyerekeink jövőjére is. (Attenborough életrajzi filmjét mint utolsó figyelmeztetést, komolyan kellene venni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, nem láttam a kérdéses filmet, de a jövőnk elé én is aggodalommal nézek. A pénz mindent uraló kapzsisága tönkreteszi bolygónkat, s vele gyerekeink, unokáink jövőjét is...

      Törlés
  2. Azért fejezték le, mert karikatúrákat mutatott Mohamedről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Mick, ez volt az ürügy. A szólásszabadság alkotmányos jog Franciaországban, határait törvény írja körül. Különben most folyik a Charlie Hebdo gyilkosságban résztvevők pere. Emiatt is volt közérdekű a téma, s ezen az etika órán megvitathatnak ilyen témákat is. A tanár egyébként felajánlotta azoknak a diákoknak, akiknek egyéni érzelmeit sértenék a karikatúrák, hogy arra az időre elhagyhatják az osztályt. Az egyik diáklány szélsőséges iszlamista körökben forgó apja (a lány egyébként aznap nem is volt iskolában) valóságos hadjáratot indított a tanár ellen, s ő szervezte be a 80 km-re lakó terroristát is (úgy látszik, jó kapcsolatai vannak), aki pénzt adott a néhány diáknak, hogy mutassák meg neki az iskolából kilépő tanárt... De ezek csak részletek. A fő kérdés: hol van a tűréshatár a szélsőséges ideológiai nyomás ellen? Itt a blaszfémia vádját eltörölték még az 1789-es forradalom idején. A karikatúráknak több évszázados hagyománya van, akinek nem tetszik, legfeljebb nem nézi meg. Egy-egy vallás elöírásai, tilalmai csak azokra vonatkoznak, akik a hisznek benne. S ez egyelőre még nem kötelező...

      Törlés
  3. Minden úgy volt, ahogy írtad. A vallási tilalmakról szóló állításod igaz a franciákra, de a mozlimok magukra nézve tagadják. Aki Mohamendet kritizálja, azt megölik. Fetva, ha jól emlékszem ennek az átkozott gyakorlatuknak a neve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Mick. Salman Rushdi íróra még mindig érvényes, pedig több, mint 20 éve mondták ki rá az irániak...

      Törlés
  4. Európa hagyja, tűri. Hogy bőrszínének köze volt e meggyilkolásához - nem tudom?! Amerikában egy fekete bűnöző brutális letartóztatását követő elhalálozása miatt lángok csaptak fel, végig perzselik az egész világot. Elgondolkodtató.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, a kettőnek semmi köze egymáshoz! (a 19 éves csecsen terrorista bőrszíne semmiben sem különbözött az áldozatáétól!) Itt mély vallási obskurantizmusról van szó. Ideje lenne, hogy az iszlam is megújhodjon, mint ahogy a többi vallás is tette.

      Törlés
  5. Sajnos a megújhodást illetően pesszimista vagyok. Ne legyen igazam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, de talán csak... Mi bizonyára már nem éljük meg! De az Inkvizíció kora se volt könnyű és a kersztény egyházak is "felnőttek" egy kicsit, hogy ne mondjam, "felvilágosodtak"... Van tehát remény!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...