Keresés ebben a blogban

2023. július 12., szerda

"Vidéki hétvége"

    Van a francia tévében vasárnap délutánonként egy program, amelyben a műsorvezető 3 híres embert meghív hétvégére vidéki házába (övé-e vagy nem, bizonytalan, de nem is életbevágóan fontos), ahova egy bárkán lehet megérkezni (akár evezett már valaki életében, akár nem...) A házigazda később kerül elő, de a vendégeket frissítő, pár falat várja az út után, s kis cédulákon pár szó üzenet. Természetesen, a láthatatlan kamera rögzíti reakcióikat. Legtöbbször személyesen nem ismerik egymást sem. A két nap alatt elmesélik életútjukat, mely a gyerekkortól a sikerig elvezette őket, többnyire buktatókon keresztül. A műsorvezető aszerint választja ki őket, mennyire lehet inspiráló a néző számára egy-egy ilyen pálya.

   


Időnként megnézem magam is, ha időm engedi. A műsor egyik fontos motívuma a gyerekkoruk: többnyire álmodozó, magányos, esetleg valami trauma rejlik a mélyén. Az alkotás, az önmegvalósítás vágya legtöbbjükben valóságos életmentés szerepét tölti be. Mindegyik emlékezés végén egy gyerekkori fénykép bejátszásával a műsorvezető felteszi a hagyományos kérdést : "Ha valami csoda folytán szembe találkozna akkori önmagával, s a továbbiak ismeretében, mit mondana neki?"

    Valahányszor megnézem, akaratlanul is felteszem magamnak a kérdést. Tényleg, mit is mondhatnék annak a kisgyereknek, aki kiváncsian és bizakodón a fényképezőgép lencséjébe néz. 

2 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszene az a műsor. Betekinteni emberek életébe, egy vidéki házba, mégha nem is a műsorvezetőé jó dolog.
    Hogy mit mondanék a gyerekkori önmagamnak? Most már nincs olyan, hogy másképp kellett volna döntenem. Az akkori tudással, helyzettel csak úgy tudtam. Azt hiszem a jelenlegi életemmel elégedett vagyok, mert kihoztam a legtöbbet abból, amit a jelenlegi körülményeimmel képes vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, jó dolog, ha életünk alkonya felé tartva eljutunk a visszapillantás pozitív mérlegéhez. "Az akkori tudással, helyzettel csak úgy tudtam." Nincs benne a mulasztás kesernyés íze, ami végül úgysem változtatna semmit sem...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...