Keresés ebben a blogban

2010. május 27., csütörtök

A tanári pálya kezdetén...


Ez a kép Lugában készült : mi voltunk a "tanári keret" egy része. A bal szélen álló orosz kolléganő kivételével magyarok. Aki nem ismerne : kalapban, napszemüveges "incognito"-ban én magam lennék... 1972-ben volt ez a 6 hetes nyári nyelvi tábor középiskolásoknak (nem a mi iskoláinkból, sőt a tanárok is az ország különböző részeiből verbuválódtak, nem ismertük előzőleg egymást). Két iskolaév volt már mögöttem. A foglalkozásokat az orosz kollégák tartották délelőttönként, amin nekünk nem is volt muszáj részt venni, a mi dolgunk főleg az órákon túli felügyelet volt.
Luga kisváros, Leningrádtól kb. 2 óra vonattal. A mi "táborunk" egy óriási és illatos fenyves közepén, patak partján terült el. A 6 hét alatt végig csodálatosan szép idő volt, sportolásra, fürdésre, leningrádi látogatásra egyaránt alkalmas.
A jobb szélen álló kolléga fenntartás nélkül imádott mindent, ami szovjet... Ez a fajta szándékos és született elvakultság akkoriban már ritkaságszámba ment Magyarországon. Emlékszem, amikor magából kikelve ledorongolt, mert kritizálni mertem az egyébként szinte ehetetlen menza ízeit. Pedig még válogatós sem voltam... különösen másfél éves szovjetúnióbeli tartózkodás után!

* a kép rákattintva nagyítható

2 megjegyzés:

  1. és miért álltok vigyázzban? (jelzem te egyedül mintha pihennél!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert reggelente zászlófelvonás és szovjet himnusz eléneklése volt a kezdet (nem beszélve a 17 éves gyerekeknek fél hétkor - mosdás előtt - torna az udvaron!)...
      Én sosem voltam alkalmas katonás fegyelemre...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...