Keresés ebben a blogban

2011. március 8., kedd

Nőnapra...


Gondolkodtam, tétováztam, mit küldjek magunknak, magamnak a blogra, nőnap alkalmából, az elsöprő többségükben női látogatóknak (ha van is köztük ritka férfi, a névtelenség, sőt többnyire a némaság ködébe vész... Kár.). Meg aztán, minek is a nőnap, az iyesmit olyankor szokták bevezetni amikor az emígy kitüntetetteknek csak ez az egyetlen nap jár az évből... Hacsak nem valami kereskedelmi fellendítés hátsó gondolata bújik meg mögötte. Végül is úgy döntöttem, hogy 1 nap is jobb, mint semmi, van még megoldásra váró probléma elég, legalább ezen a napon terítékre kerül egy-kettő a magas szférákban, és nőtársaimban is tudatosul saját fontosságuk, egyenlőségük, bár nem egyformaságuk a másik nemmel kapcsolatban. Igen, kapcsolatban és nem pedig szemben, harcos szembeszegülésben... Hiszen mindkettőnek szüksége van a másikra, kiegészítőnek, és nem ellenségnek.

22 megjegyzés:

  1. De szép! Mit ne mondjak, jobban örülök ennek, mint a túlélőtúrás fickónak. ::))

    VálaszTörlés
  2. Zé, ez hallatlan! A túlélőtúrást ki nem hagynánk, olyan, mint egyik szeretett évfolyamtársunk volt az idők hajnalán. :)
    Flora rajza persze szép és alkalomhoz illő. Bővül a blogtárlat!

    VálaszTörlés
  3. @ Zé: nagyon kedves vagy Zé, köszönöm, vajon melyik segít jobban a túlélésben?...

    VálaszTörlés
  4. Akimoto, ha ezt tudom ... Már mindegy. De tudod, egyszer megbeszéltük a csajokkal, egy új pasi kedvéért sem fogunk ejtőernyőzni. És ehhez azért tartjuk magunkat. :D :D :D

    VálaszTörlés
  5. Zé, ez a megállapodásotok tiszteletre méltó. :)
    Új pasi helyett mi a régit fedeztük föl a túlélőben. És tényleg! Hát nem túlélt néhány évtizedet?
    Flora, bocsánat, hogy már megint szétoffolom a blogodat.

    VálaszTörlés
  6. Névtelen9/3/11 21:49

    A nő a teremtés jobbik fele.Ezt mindig mondtam,de már Madách is tudta,Fráter Erzsébet ide vagy oda.
    Az ünnep kell,de az ünneplésre,ünnepeltetésre csak az önmagukat szeretők vágynak.
    Clara Zetkin nem akárki volt,bár őt nem ölték meg,mint Rosa Luxemborgot,aki még Iljiccsel is szembe szállt.Szóval Clara ezt zsénszkij gyényt jól kitalálta.Illesse emlékét hála!

    VálaszTörlés
  7. Névtelen9/3/11 21:52

    Luxemburgot.Holott nem is ittam,csak félrecsaptam.

    VálaszTörlés
  8. @anonyme: francia blogomon elmélkedtem arról, hogy azok, akik bizalmat előlegeznek a nőknek, mondván, hogy egy általuk kormányozott világ békésebb, jobb lenne, szerintem illúziókban ringatóznak. A nőknek csupán nem volt még alkalmuk megmutatni, mit tennének egy elsöprő többségű hatalom birtokában...

    VálaszTörlés
  9. spirituálisan tendencia a női aspektus előtérbe kerülése - az egyensúly érdekében is... majd csak igy lesz társadalmilag is...
    (?, reméljük...:)
    és akkor nem csak ez az egy nap lesz a miénk!:)

    VálaszTörlés
  10. Nem hiszem, hogy én már megérem, akár a kezdetét is! De nem baj, minden utópia csak addig szép, míg meg nem valósul...

    VálaszTörlés
  11. Talán egyszerűen csak jó (bölcs, az emberi jóság birtokában lévő) embereket kell választani a társadalom élére. Nemüktől függetlenül.

    VálaszTörlés
  12. furcsa módon ők nemigen szoktak aspirálni vezető pláne hatalmi) szerepekre! vajon miért?!

    (másrészt a női aspektusra mindenképp szükség van mint a férfiara is (jin-yang)
    - ilyen (főleg lelki)értelemben a férfiban is van valami női, és a nőiben is valami férfi- ahogy már Jung is tanította (animus-animka)

    VálaszTörlés
  13. Van egy 2006-os előadás ami a mai napig nagy kedvencem, a hálózatokról. Idéznék ebből:
    Klárát és Anikót össze kéne hozni naponta ötórai teára, kis kötögetésre, pletyire.. Szerintem eredményes lenne. A társadalmakat a nők stabilizálják.

    Itt pedig az egész, a kisvilágságról:
    http://mindentudas.hu/elodasok-cikkek/item/113-h%C3%A1l%C3%B3zatok-sejtjeinkben-%C3%A9s-k%C3%B6r%C3%BCl%C3%B6tt%C3%BCnk.html




    Csermely Péter Hálózatok című előadását nem először szedem elő, tanulhatunk belőle.



    Az erdőkről:

    "Az erdő nem sok fa egymás mellett. Az erdő egyetlen élőlény, amelynek minden különálló része segíti a másikat. Az erdő ezért stabil. Érdemes tanulnunk az erdőtől."



    A nők gyenge kapcsolatai stabilizálják a társadalmat

    Páviánok:

    "A vizsgálatok kimutatták, hogy ha a pávián nőstények körbevakargatják a páviáncsoportot, akkor a páviáncsoportban az újszülöttek túlélési aránya nő. Több vakargatás, nagyobb csoportösszetartás, nagyobb szaporulat. Persze minden határon túl azért ez a recept sem érvényes, a túlzásba vitt vakargatás ugyanis már nem segít."



    Pletyka:

    "Az emberi társadalom nőstényei nyilván nem vakargatással töltik a napjuk felét. Ehelyett azonban valami olyasmit tesznek, ami ugyanilyen hatékony: locsognak és fecsegnek. És Szvetelszky Zsuzsa könyve óta már tudományosan is tudjuk, hogy ezen kívül még pletykálkodnak is. A fecsegés, a pletykálkodás nem léhaság. Nem a férfiak idegeit nyomorító női lelemény. A fecsegés és a pletykálkodás olyan evolúciós vívmány, ami stabilizálja a társadalmakat. Minden férfi, aki rossz szemmel néz akár csak egy nőt is fecsegés vagy pletykálkodás közben, megakadályozza ezzel a nő evolúciós kötelességének teljesítését, és a társadalom stabilitását ássa alá. Ne szidjuk tehát a fecsegést, hanem tanuljuk el! Hogy ez mennyire létkérdés, arra még visszatérek."

    Romeo és Júlia

    „Hadd mondjak még két példát a nők társadalmakat stabilizáló szerepére. Két ellenpéldát. Az első Romeo és Júlia története. Ha a Montague és Capulet nagymamákat a városka és a kor szelleme engedte volna együtt kötögetni, akkor fecsegés közben azonnal szóba került volna, hogy ez a Romeo fiú beleszeretett a Julisba. A Julis meg sírt, amikor a múltkor felmászott az erkélyre az ebadta Romeo. Hát mégiscsak borzasztó, hogy ezek nem lehetnek egymáséi... (zsebkendők elő, szemek törölgetése folyik). Ez lett volna az a pillanat, amikor az egyik harcosabb nagyi feláll, és kijelenti: Nagymamák! Ne tűrjük! Ezeknek a gyerekeknek egymás mellett a helye! Szegény William meg mehetett volna egy kontinenssel odébb egy jó kis könnyfakasztó drámáért.”



    Iszlám:

    „Egy kontinenssel odébb sajnos van dráma bőven ma is. Afganisztán és néhány más tradicionális iszlám ország azért is instabil, mert a nők nem gyakorolhatják társadalomstabilizáló szerepüket. Ezekben az országokban a legtöbb céltalan női fecsegés még ma is házasságtörési kísérletnek minősül és tiltás tárgyát képezi. A női egyenjogúságért küzdő mozgalmak támogatása nem altruista tett. A nők szabadsága (a fecsegés szabadságát is beleértve) a világ stabilitásának egyik kulcsfontosságú kérdése.”

    VálaszTörlés
  14. Annál inkább a nem vezetői szerepre aspirálót kellene a társadalom élére állítani.
    Igazad van Aliz, jin és jang egyensúlyára van szükség. De egy bölcs emberben nincs-e meg ez az egyensúly aktuális nemétől függetlenül? Erre gondolok, amikor azt mondtam nemétől függetlenül. :)

    VálaszTörlés
  15. @Zé: egyetétek a Jin és a Jang egyensával kapcsolatban...
    Erről a szimbólumról már régóta szeretnék valamit összehozni...

    VálaszTörlés
  16. @aliz2: érdekes lenne elgondolkodni róla, - igazad van, - ki miért vagy miért nem aspirál vezetésre, vagy hatalomra (a kettő talán nem egészen ugyanaz)...

    VálaszTörlés
  17. @Zé: bocsánat, siettem (mert tegnap óta szédülök, ha lefelé nézek: belső fül-probléma, mondta futtában a doktor): tehát : "egyensúlyával"...

    VálaszTörlés
  18. @Flóra: Milyen problémád van a belső füledben? Remélem, hamar meggyógyul. Nekem mindig kőrózsa cseppeket ajánlottak, ha a gyerekek füle beteg volt.

    VálaszTörlés
  19. @Zé: eddig még semmi problémám nem volt vele, de gyanítom, hogy a pajzsmirigyem juttatja magát eszembe, melyet az utóbbi időben kissé hanyagoltam (szeret minden egyensúlyt felborítani...) Inkább egyensúly-zavar, pihenjek, mondá a tudományok embere...

    VálaszTörlés
  20. Az egyensúly fontos. Ha pihenéssel visszanyerhető, szerencséd van. :)

    VálaszTörlés
  21. @Zé: köszönöm az üzenetet, kedves Zé. Valószínűleg nagy fáradtság volt az oka, mert ma már jobb...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...