Keresés ebben a blogban

2014. november 10., hétfő

Faültetés

(...)"Ahogy a faültetés  -  a kertépítészet  -  is öregkori műfaj, tökéletesen függetlenül attól, hogy van-e unokánk vagy nincs, és szeretjük-e a diót és a duránci barackot vagy nem. (...) Az öregek messze pillantanak. Rendet és harmóniát nagy kiterjedésben kivánnak.
Egyrészt a mögöttük  fekvő tér terjedelme folytán.
Másrészt, mert  -  mi a maradandóság?
(...)
Az otromba álmélkodással, hogy mért ültet fát olyan, aki nem szedheti, csak az a másik kérdés vetekedik: hogy Európa legszebb-legnagyobb arányú katedrálisait vajon miért épp aggastyán pápák, legerősebb várait pedig uralmuk végére ért fejedelmek tervezték meg s rendelték el?
(...)
Hisznek a jövőben. Hisznek az emberi fajban. Hisznek a jövő és a faj alakíthatóságában. Hisznek még az idő megfékezhetőségében is." (...) Illyés Gyula: Kháron ladikján


   

Mint már annyiszor, megint Illyés vékony könyvecskéjét lapoztam fel, mint valami breviáriumot. Hisz az öregedésről, az öregségről annyi gazdag megfigyelést, néha fanyar mosollyal kísért öniróniát tartalmaz, hogy mindenféle szépítgető illúzió teljes hiánya ellenére sem lehangoló olvasmány. Keresgéltem benne azt a bizonyos faültetésre vonatkozó pár mondatot.
   Tegnap este ugyanis földbe ültettem a 3 éve cserépben éldegélő törpe japán juharcserjémet, mintegy lezárva ezennel költözködési kísértéseimet is.

    Nomeg tegnap volt Radnóti halálának hetvenedik évfordulója...  



8 megjegyzés:

  1. Röghöz kötés csak a fákra vonatkozik.
    Szép az a juhar a piros tenyeres leveleivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, nagyon szeretem a fákat és szimbolikusan azonosulok velük néha... Kedvencem az olajfa, de valószínűleg nem érném meg, hogy szép, öreg, göcsörtös törzse legyen a kertemben!

      Törlés
  2. Gondolsz a jövőre, magadra és egy másik generációra is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, Éva, ahogy Illyés mondja az öregekről: szinte benne van az ösztöneikben...

      Törlés
  3. A juhar gyönyörködtet, fantasztikus a színe is, a formája is.

    VálaszTörlés
  4. Klári, nekem is elsősorban a színe miatt esett rá a választásom. Volt egy kis olajfám a kertben, de nem kifagyott itt északon, hanem kiszáradt egy kánikulai nyáron (ritka!), amíg M.o-on voltunk...

    VálaszTörlés
  5. Ó, az olajfa nagyon érzékeny. Volt a pilisi kertünkben, és mint a tiéd, kiszáradt. Sajnáltuk szegénykét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom, azért, mert ezek a kertészetben, boltban kapható fajták messze vannak a mediterrán földhöz szokott, szárazságot tűrő őseiktől...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...