Keresés ebben a blogban

2017. április 22., szombat

Sorsforduló előtt?...

   Holnap, vasárnap lesz az elnökválasztás első fordulója.
Szinte soha nem volt még ilyen bizonytalan a kimenetele. A szavazók majdnem egyharmada az utolsó pillanatig nem döntötte el, kire adja a voksát.
   Ráadásul François Hollande nem indul újra, a minden oldalról, többek között saját miniszterelnökétől, minisztereitől érkező nyomásnak engedve. Népszerűsége kezdettől fogva, egyrészt egyéni tétovázásainak köszönhetően, másrészt a példátlan mértékű médiakampány hatására (Holland-bashing) átlagon aluli volt. (Privát érzésem, hogy hamarosan visszasírjuk...)
   Nagyjából 4 jelölt állása a legjobb. Jobbról François Fillon (alsó sor, jobb 1), aki mögött meglehetősen homályos botrányok várnak tisztázásra. Azt hiszem, programja és e botrányok fényében nehezen szavaznék rá: egy-két hónappal a dolog kitudódása előtt még nagy hangon leckéztetett mindenkit, miszerint csak akkor pályázhat valaki az elnöki posztra, ha a gyanú árnyéka sem férhet hozzá... Hogy kérhet valaki még több áldozatvállalást azoktól, akiknek amúgy sincs sok, miközben ő százezreket zsebel be a közpénzből illegálisan?... Émelygek tőle.
   A szélsőjobb Marine Le Pen (felső sor, bal 1), miután átvette apjától a politikai örökséget, felfedezte, hogy mi lenne a legcélravezetőbb stratégia: azoknak a szószólója lett, akikkel senki sem törődik, így zászlaja alá gyűjti a mindenkiben csalódottakat. Az egyre lejjebb csúszó munkanélkülieket, a semmivé zsugorodott kommunista párt egykori híveit, a szociáldemokratává vedlett szocialista párt egykori szavazóinak egy részét, az E.U-ban csalódottak bizonyos hányadat stb. és persze, hagyományos neofasiszta bázisát is... A terrorista hullám neki kedvez, mert meglovagolja az idegengyűlöletet  -  de ez már Magyarországon is nagyon ismerős tendencia és politikai módszer... A félelemkeltés mindig is hatásos volt.
   Emmanuel Macron (alsó sor, középen) a kis újonc, a "meglepetés" (bár F. Hollande minisztere volt 2 évig). Ő egyik oldalhoz se akar tartozni, mondván, hogy mindkettőben van hasznos és alkalmazható. Így az emberek egy részét kissé "eltájolja", mert évtizedek reflexeit akarja megváltoztatni. Még nincs 40 éves (fiammal egy idős), és a sajtó többet foglalkozik magánéletével, mint programjával (felesége 24 évvel idősebb, még gimnazista korában szeretett bele tanárnőjébe, a 3 gyerekes asszonyba, aki elvált érte és miután befejezte egyetemi tanulmányait, elvette). 
   A negyedik jól helyezett jelölt Jean-Luc Mélenchon (felső sor, jobb 1). Volt szocialista, miniszter is Mitterrand idején, majd egyre jobban balra tolódott, amiben annak is szerepe volt, hogy a kommunista párt eltűnésével a szélsőbal vezér nélkül maradt. Programja a "legforradalmibb" : valamikor Chavez és Castro volt a mintaképe... Ez kicsit lehűti a mérsékeltebbek kedélyét. Kiváló szónok, hipnotizálja a tömegeket, órákig képes beszélni egyetlen papírlap nélkül (ez is Castro-hatás?...) Sokan benne remélik sorsuk jobbra fordulását.
   A többi hetet nem részletezem, hogy ki ne merítsem bátor és elszánt olvasómat, aki esetleg veszi a fáradságot, hogy végigolvassa bejegyzésemet. Mindennek ellenére engem még ma is érdekel a politika, elmegyek szavazni, ha nincs is a jelöltek között egy sem, aki teljes mértékben elnyerte volna tetszésemet. Még eszemben vannak az egykori (60-70-es évekbeli) magyarországi választások, ahol a "választék" abban állott, hogy betegyem-e épségben az EGYETLEN nevet a borítékba... Természetesen szabály szerint, szavazófülkében, függöny mögött. 

17 megjegyzés:

  1. Karinthy Cini elhíresült mondása (abból az időből, amikor Szavazz a Népfrontra! volt a jelszó), amit talán el se mondott (felesége legalábbis óva intette tőle): „No és mondják már meg: Hogy állunk?”

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, hogy akkoriban a szavak mögött is kellett olvasni...

      Törlés
  2. Hu, mi TŰKÖN ÜLÜNK, ugy varjuk a holnap 20 orat. Iszonyu fura, hogy ennyien hezitalnak meg, vajon mire varnak a dontesuk meghozatalahoz? Egyetertek a fenti osszefoglaloval, csak azt nem tudom, hogyy brigitte macron tenyleg E. miatt valt el? En ezt nem olvastam, igaz, h nem kovettem nagyon a maganeletevel kapcsolatos hireket.

    Mélenchon: huuuu, nagyon veszelyes es karizmatikus pasi, tenyleg kidumalja magat, meg mókamester, ugyanakkor a kulpolitikai gondolatai riasztóak.

    Nagyon izgi lesz a holnapi nap!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko, az emberek tétováznak, mert egyik "választék" sem felel meg egyértelműen a várakozásuknak...
      Most jöttem meg a szavazóirodából. Az én döntésem már készen volt, bár nem 100%-os lelkesedéssel...

      Törlés
    2. En meg soha nem szavaztam olyan politikusra, akivel 100%-ban egyetertettem volna, vagy akiben totalisan megbiztam volna. Szerintem mindig a legkisebb rosszra lehet csak szavazni! (Mindenesete orulok, h meg nincs meg a fr allampolgarsagom, es igy nem kell mennem szavazni :)))

      Ja, es egyetertek azzal, h lehet h visszasirjuk majd Hollande-ot :)

      Törlés
    3. Nekem mindkettő megvan, de csak itt szavazok...
      Igazad van, selejtezéses alapon választunk többnyire - mint sokszor a mindennapi életben is...

      Törlés
  3. Akkor hát ki?

    Micsoda idők voltak - egyből egyre lehetett szavazni.
    Nagy választék volt... nem is éltem vele.
    Kíváncsian várom az estét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, még az egyetlen választékra is kötelező volt szavazni! A betegágyhoz is kijött a szavazatszedő bizottság az urnával (így néha egyik urna követte a másikat...)

      Törlés
  4. bevallom , nem olvastam el (nem vagyok járatos e témában..vagy épp azért kellett volna?) mindenesetre a fotón (majdnrm) mindenki barátságosnak tűnik, tehát ezek szerint (majdnem) mindegy is (?) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barátságosnak tűnik - no azért ez édes kevés.

      Törlés
    2. Aliz, Márta, az "image" nagyon fontos, de emellett még számtalan politikai műsor, kommentár, vita előzte meg TV-ben, rádióban, sajtóban! Nem beszélve a gyűlésekről élőben (sőt, Mélenchon hologramme-ként egyszerre 6 városban volt jelen a színpadon!)

      Törlés
    3. gondolom, a fotók a legelőnyösebb arcokat akarják mutatani, ha kampányra használják (és nem az ellentábor), de azért arcról sok mindent le lehet olvasni!

      Törlés
    4. Természetesen. Ráadásul itt, Franciaországban a mosoly rendkívül fontos: bizalmat ébreszt.

      Törlés
  5. Volt egy esetem azokban az időkben:
    Úgy öt óra tájban megjelent a választási bizottság két tagja az otthonunknál, hogy már csak én rám várnak....
    Megdöbbentek, amikor azt mondtam, hogy rám ugyan várhatnak, nyugodtan zárják le az urnákat...
    De csak kötötték az ebet a karóhoz, akarom mondani az urnához.
    Nem mentem.
    Valamikor 73-75 között esett meg az eset.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...