Keresés ebben a blogban

2017. szeptember 25., hétfő

Jelen...

   "Nem sok hasznunk van belőle, ha sorsunkon töprengünk.  Az igazi filozófia talán egyszerűen abban áll, hogy oly nyugodt derűvel ballagjunk át az életen, mint a vágóhídra vezető ösvényen legelésző állat..."  azaz eredetiben: "On ne gagne pas beaucoup à trop réfléchir sur sa destinée. La vraie philosophie consiste peut-être à traverser la vie avec la sérénité tranquille de l'animal broutant l'herbe du sentier qui le mène à l'abattoir."  

(Gustave Le Bon, 1841-1931, orvos, antropológus  Ford. tőlem)

   Van benne valami... ha nem is osztom teljesen Gustave véleményét. Ahelyett, hogy gondolkodnánk az életünkön, jobban tesszük, ha éljük azt. Teljességgel. A pillanatot, a jelent. Minden valamirevaló guru ezt tanácsolja: ne merüljünk el a múltbeli hiányosságaink, mulasztásaink feletti sajnálkozásba, ne töltsük drága időnket jövendő fellegváraink építgetésével sem. Az előbbin változtatni úgysem tudunk, az utóbbi pedig bizonytalan.

   A célok? Kellenek mégis. Hogy megkapaszkodjunk bennük, hogy üzemanyagként szolgáljanak itt-ott kimerülőben levő motorunkba. Hogy reggelente derűsebben dobjon ki az ágy, mert vár ránk valami lelkesítő tennivaló. Amiről még badar naívsággal azt is elképzeljük, hogy nemcsak számunkra lesz valami értelme, haszna, hanem esetleg másnak is jut belőle egy-két csepp öröm.


   

13 megjegyzés:

  1. hát én úgy tudom, hogy nem derűvel mennek az állatok a vágóhidra, sőt,
    ez is egy érve a vegetarianusoknak

    a többivel egyetértek, nagyjából, de szerintem az élet "élésébe" nagyon is beletartozhata a róla való gondolkodás IS

    VálaszTörlés
  2. Aliz, a 19. sz-ban és a 20. sz. elején, amikor G. L. B. élt, talán még legelészhettek, mire odaértek...

    A gondolkodást én sem tudnam mellőzni, még ha akarnám is... Ezért írtam, hogy "nem osztom teljesen Gustave véleményét"...
    Ugyanakkor, van benne némi igazság is, hiszen a halál minden út végén vár bennünket... De ha lehet, élvezzük a "legelészés" egyszerű és alapvető örömét addig is, mely lehet persze írás-olvasás is, vagy más egyéb kedvünkre való foglalatosság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja igen, a "legelésző" jelző meg is torpantott, nem illet valahogy a képbe...

      azért ez a szó mégse tetszik, ránk vonatkoztatva pláne nem! franciául pont ezt irta? gondolom...

      szóval szerintem az emberi életek (a halálig), igen, jóval több értelme kell hogy legyen, mint a "legelészés"... (bár most épp ebédelni készülök:)

      Törlés
    2. jav: lemaradt egy t sajna. iletT

      Törlés
    3. A "legelészés" (szó szerinti fordítása a "brouter l'herbe"-nek) arra utal, hogy teszi a dolgát, anélkül, hogy a fejét törné rajta, még akkor is, ha az ösvény a vágóhídra vezet... Gondtalansága pedig megmenti ennek tudatától, és így élvezheti a füvet is, meg a legelést is...

      Törlés
    4. úgy tűnik, a francia kifejezés jobban vonatkoztatható (a gondolkodó) emberre is:), vagy mégse? (hát be kell ismernem én "legelészés"közben is gondolkodom :)

      Törlés
    5. Így egyenesben nemigen vonatkoztatható emberre...
      Természetesen, gondolkodni lehet. A szerző inkább a sorsunkon való túlzott töprengés ("trop réfléchir sur sa destinée") helyett javasolja a "sérénité tranquille" (nyugodt derű) kölcsönzését ebben a metaforában...

      Törlés
    6. a "serenité" szóra egyszer már megtanitottál" ugy látom kicsit vezérelved is lehet...:) (persze... maradéktalanul megvalósitani nehéz lehet)

      Törlés
    7. bocs, hogy visszatérek, de véletlenül a szemembe ötlött most , hogy a szerző NEM filozófus...hát igy jobban érthető, hogy mit ir, s az is, hogy én miért nem tudok igazán kibékülni vele:)

      Törlés
  3. A bejegyzéshez fűzött illusztráció tüneményes és nagy igazságot rejt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, Alice kapta, amikor itt nyaralt augusztus végén: szereti ezeket a kis figurákat. Igazad van, mond valamit az értő szemnek...

      Törlés
  4. Nagyon pesszimistának tűnsz mostanában! (még hozzám képest is...valószinű ez irritál kicsit)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...