Keresés ebben a blogban

2018. december 7., péntek

Múlik az idő (rajtunk is)!

   

Milyen gyorsan változnak a gyerekek! Kisebbik unokámat, a 10 éves Alice-t másfél hónapja láttam legutóbb a születésnapja alkalmából. Ajándékképpen egy portrét rajzoltam róla idei nyári fényképe alapján.
   A mútkoriban kaptam pár friss képet tőlük: alig ismertem rá! Magabiztos, kivirult szépség nézett cseppet sem elfogulatlan nagymamai szemembe!... 
   



A képek között volt 2 videó is, melyek különösen kivívták csodálatomat. Alice ugyanis külön foglalkozáson órák után tornázni jár, saját kívánságára. Tudni kell, hogy Franciaországban az alsó tagozatban is reggel 8h30-tól 16h30-ig tartanak az órák, utána pedig a napközi vár rájuk, ahol a leckét megcsinálhatják, míg a szülők el nem jutnak értük munka után, van, amikor csak 18-19 h felé... A plusz foglalkozások pedig csak 18h után kezdődnek... Könnyen elképzelhető, mennyire fáradtak hét végére.
   Telefonbeszélgetéseink során már kérdeztem tőle óvatosan, hogy tényleg szereti a tornát?... Lelkesen válaszolt, hogy imádja! Hát, száz százalék, hogy nem rám ütött ez a gyerek! (De miért is ütött volna rám?...) Én ugyanis egész iskolázottságom alatt, beleértve az egyetem első 2 évét, amikor is kötelező volt, mindig utáltam a testnevelést és semmi tehetséget nem éreztem hozzá, sőt, amikor tehettem, kihúztam alóla magamat. Ő pedig csak úgy röpködött a videón az annak idején svédpadnak hívott kínpad felett, kinyújtott párhuzamos lábbal fordult át a dobbantóról a másik oldalon felhalmozott szőnyegekre, akár egy szépséges karácsonyi gyertyaszál!...

6 megjegyzés:

  1. Rózsa, a talajtorna élvezetes, ha jól mutatják be, mit csinálj. Alice ösztönösen ráérezhetett, hogy a fáradtság ellen legjobb terápia a mozgás. Szívbéli üdvözletem küldöm neki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, pici korában is rugalmas izomcsomag volt (ami pl. én sosem)...
      Mindenféle tornát csinálnak, sokszor a szereken, melyektől én különösen irtóztam... Jobban elviseltem pl.a kézi- vagy kosárlabdát, de még a magasugrást is...

      Törlés
  2. A bejegyzésed olvasva gyorsan "segítségért kellett szaladnom" a google-hoz. Bemásolom, mit olvastam ott:
    "A képesség nem az emberrel vele született, készen kapott valami, hanem az élet, a tevékenység során alakul ki, fejlődik."
    Erre azért volt szükségem, hogy pontosan ki tudjam fejezni mit éreztem Veled és az unokáddal állított párhuzamomban. Másban fejlődött ki a tehetségetek, amelyet biztosan mindketten szabadon választottatok. Alece-nak gratulálok a bátorságához.
    Ha lehetne választani, hogy miben szeretnék én (pl.) tehetséges lenni, akkor én inkább a rajzot választanám. Alice előtt le a kalappal, hogy meri vállalni egy szaltó veszélyét egy talajgyakorlat közben, netán pörögni-forogni a felemás korláton. Én már kisgyermek koromban is ámulattal néztem a számomra (is) kivitelezhetetlennek érzett szertornászok gyakorlatait.
    A születésnapra készített ajándékod pedig nagyon finom és élethű lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nekem is tetszik a gondolat, hogy Alice olyasmiben tehetséges, ami nekem a szorongás fő forrása volt gyerek- és kamaszkoromban! Mintha levenne valamit az én egykori szenvedéseim emlékének terhéből is: "látod, nem is olyan szörnyen megközelíthetetlen dolog ez!" - sugallja.
      Köszönöm a látogatást!

      Törlés
  3. Nagyon sok boldog "tornas" percet Alice-nak :) Nekunk nagyon szep idoszak volt ez, a kislanyom evekig versenyzett, nagyon szerette. Hidd el, nem teher ez meg iskola utan sem. Ellenkezoleg. Fegyelemre, pontossagra, az ido beosztasasra, elore-gondolkodasra szoktatja oket kiskoruktol. Es milyen gyonyoru, kecses mozgast ad ! :) Szerintem remek valasztas egy mozogni szereto kislanynak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Andrea, látom, hogy szereti, és ahogy írtam is, csodálom érte! (mindig is azokat csodáltam leginkább, akik olyasmit tudtak, amit én nem!)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...