Keresés ebben a blogban

2020. április 23., csütörtök

"Mécses helyett", mondaná Szabó Magda...

   ... valószínűleg sokkal-sokkal jobban. Én csak röviden. Minek terjengjek túl, hiszen magánügy és immár nem is olyan friss: ma 7 éve, hogy meghalt Anya. 
   Nemcsak ezen a napon jut eszembe, hanem úgy is mondhatnám, hogy ritka az a nap, amikor nem jelenik meg gondolataimban, esetleg sürgetően: jaj, még nem telefonáltál!... esetleg: "hogy is mondjak el a telefonban, a végsőkig enyhítve, egy-egy új nyavalyát, hogy ne essen kétségbe és akkor kettőnk terhét kelljen cipelnem..." 
   Az sem ritka, hogy ébredéskor, még félálomban óva intem magam: "csak óvatosan, ne csinálj zajt, hiszen anya ott alszik a szomszéd szobában..." 
   Épp ma mondta egyik írogató barátnőm, aki most jár az én akkori cipőmben, bár nincsen anyja és közötte a nagy távolság, egy városban laknak: "La mère nous tient parfois en otage..." vagyis: "Előfordul, hogy az anya túszként tart bennünket fogva..." 

a tiszaparti strandon az unokákkal




26 megjegyzés:

  1. Flóra Neked integet Anyukád....)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, a dédunokáknak integet... (látom Lucie ruháját a térdén!) Szeretett délután, amikor már nem égetett a nap, lemenni a Tisza-parti strandra, leülni egy kicsit árnyékos padra, lábánl mindenki holmija, az ő táskája is, hogy lángost, gyümölcslét vehessen a gyerekeknek...

      Törlés
    2. Flóra a "Neked integet..." egy kis léleksimogatónak írtam számodra..))

      Törlés
    3. Tudom, kedves Andrea, csak lehúz a kegyetlen valóság... Köszönöm.

      Törlés
    4. Flóra szeretlek így ismeretlenül is, nagyon jó ember vagy, és nagy küzdő, a kegyetlen valóság, ami néha felüti a fejét szinte mindegyikünk életében, na azt is le kell küzdeni!
      Mintahogy a 2,5 éves unokám mondja, nagyi lebírkozlak...))
      Jó olvasni az írásaidat, és nézni a rajzaidat.

      Törlés
    5. Küzdök, amennyire bírok, már régóta, de vannak szerencsére boldog pillanatok és még több elviselhető is... Mindennek ellenére gyönyörű és megismételhetetlen kaland az élet! Mint ahogy egy híres filozófus mondta: " Nem az út a nehéz, hanem maga a nehézség az út." Ez a mondat - furcsa módon - mindig feldob egy kicsit.

      Törlés
    6. Flóra nem hallottam még ezt a mondást, de jó. Köszönöm, hogy megosztottad velem.
      Ajánlom figyelmedbe sok szeretettel:

      Műterem - Náray Tamással III. rész a youtub-on

      Amennyiben érdekel nézd meg.

      Törlés
    7. Andrea, megnéztem, nagyon érdekes volt! Pár éve, amikor még volt bennem elég energia, vonzódtam ehhez a technikához, főleg, amikor egy kiálltításon (Beaubourg) "élőben" láttam Klimt "Danaé c. képét... Akkor még mondtam magamban: ezt ki kell próbálnom!... Ennyiben maradt... Jött G. betegségének vége, halála, az írás és a többi...

      Törlés
  2. Dehogy tart fogva! Ő az egyetlen biztos pont, beszéljen bárhogy, vélekedjen másképpen mint a lánya, a szeretete mindig velünk van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem is (engem is zavart az a mondat! az a szó: "túsz")(jó, hogy reagáltál rá, én csak kerestem a hogyant...)

      Törlés
    2. Klári, abban teljesen egyetértek, hogy a szeretete mindig velünk marad...
      De hogyan szeret? Megbilincselve, kisajátítva gyerekét, esetleg érzelmi zsarolást gyakorolva gyakran és biztosan ("ha nem szeretsz" - esetleg: "nem fogadsz szót" - "meghalok", esetleg: "nem látsz többé"), az "anya jogán" végig beleszól minden lépésébe a jó tanácsok ürügyén?... (hangsúlyozom, hogy nem az enyémről van szó) Egyik barátnőmet ezzel a mondattal (többek között) sebezte anyja halálra: "Nem vagy más, mint egy leszáradt ág..." (mert többszöri vetélés után le kellett mondania arról, hogy valaha gyereke szülessen...)
      Minek nevezzük az eféle érzelmi visszaélést, ha nem túszul ejtésnek?... Mert a gyerek, ha szenved is, mindig ragaszkodni fog...

      Törlés
    3. Aliz, lehet, hogy erős a szó, a mondat, de a barátnőm így élte át... Anyja most már 90 éves elmúlt, eddig ő gondozta, naponta járt hozzá főzni, takarítani, nagyon szereti, de megszenvedi...

      Törlés
    4. értem minden eset más... ez egy nagyon szomorú esetnek tűnik, de az a mondat különösen, akárhonnan is nézem

      Törlés
    5. Igen, szomorú... de nem is olyan tritka, mint gondolnánk, többé-kevésbé enyhe árnyalatokban.

      Törlés
  3. Rózsa, úgy tűnik, az anya személyisége nem minden esetben alkalmas az anyaszerepre. Sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen; Klári, sajnos, sok ilyen anyai megtestesüléssel találkoztam az életben, különböző árnyalatokban... Most találtam egy könyvet is, amit el kell majd olvasnom feltétlenül: Aldo Naouri, egy híres gyerekorvos, psychológus, a családon belüli kapcsolatok specialistája írta, címe: "Les filles et leurs mères" vagyis: "Lányok és anyjuk"...

      Törlés
  4. Mauriac írt ilyen zsarnok anyáról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, rengeteg nyomot hagy bennünk anyánk, sok jót, de nemcsak... Nagyon rossz pl. az a "szerető zsarnokság", amivel a féltést "ápolják" egyesek gyerekükben, azt lebegtetve szemük előtt, hogy bármely pillanatban eltűnhetnek az életükből, meghalhatnak, s ez egy kicsit az ő vállukon is nyugszik... Ezt különösen finom kegyetlenségnek érzem, de van sok egyéb formája is...

      Törlés
  5. Egyetértek, noha magam nem tapasztaltam saját szüleimtől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a jó a fikcióban, hogy az írogató ember nemcsak magából táplálkozhat, hanem másokból is, és főleg ki is találhat történeteket , melyeket szereplői bőrébe bújva mondhat el... Ilyenkor egyes olvasók persze azonosítják a hőseivel!

      Törlés
    2. de most ez hogy jött ide hirtelen? eddig nem a valóságról volt szó?!!

      Törlés
    3. Aliz, a valóság néha túltesz a fikción is... Mick említette azsarnok anya figuráját, innen foytattam én a gondolatot, mivel a francia blogomon - s egyúttal a F-B-on párhuzamosan válaszoltam a megjegyzésekre - jobban taglaltam a téma megírásával kapcsolatos terveimet.

      Törlés
    4. ..."Mick említette a zsarnok anya figuráját" Mauriac-nál...

      Törlés
    5. én ennek az emlitésnek nem látom itt nyomát, de lehet hogy figyelmetlen vagyok :)

      Törlés
    6. jaj, most látom, feljebb, bocs :)

      Törlés
    7. szerintem itélkezni mindig könnyebb , mint önitlkezni (önvizsgálódni)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...