Keresés ebben a blogban

2023. február 14., kedd

Lustaság?...

    Napok óta halogatom a soros bejegyzést : 1 hét alatt megírtam és feladtam több mint 60 levelet, adtam hát magamnak 1 nap lazítást. Kezdett rajtam elhatalmasodni lustaság... Lustaság? Nem szeretem ezt a szót, sok gyerekkori igazságtalan vádra emlékeztet. Pedig igazán engedelmes gyerek voltam, mindig viszolyogtam a konfliktusoktól (most, felnőtt fejjel is). Korán kelő viszont már akkor is csak muszájból, iskolába, vonatra menés esetében, esetleg kinti munkákhoz, amit még azelőtt el kellett végezni, mielőtt a nap perzselni kezdett.

   Az egyetlen pihentető 
piriti utca
hely, ahol természetes életritmusomat tiszteletben tartották legalább a nyári szünetben, dunántúli nagyszüleimnél volt, de méginkább Iduska nénémnél, aki szintén szívesen elcsúsztatta a főzés, a mezőre menés idejét egy jó kis beszélgetés kedvéért a nagy ház hűvösében. Életemre megmaradt bennem a boldogság mélységes tudata, amikor nem függ a fejünk felett semmi fenyegető határidő  -  sőt, az idő, mint olyan is semmivé oszlik.

   Anya, aki mindig hajnalok hajnalán kelt, még pihenő időben is ezzel ébresztgetett bennünket félig tréfásan, de állhatatosan : "Lusták! Mikor keltek már fel, hasatokra süt a nap!"  Még akkor is, ha semmi nem sürgetett bennünket, családostól akkor érkeztünk pl. egy hónapra s 1600 km út állt mögöttünk. Egyszerűen szerette volna meghosszabbítani az együtt töltendő időt, hacsak percekkel is. Gilbert, akire semmilyen tulajdonság nem illett kevésbé, mint a lustaság, s aki mindig óramű pontossággal teljesítette kötelezettségeit és inkább korán kelő volt, nagyon rossz néven vette a keltegetés játékos szövegét. Hiába próbáltam megmagyarázni a gyerekkorba visszanyúló konteksztust, egy életre zokon vette a szemrehányásnak tűnő szót és azontúl a reggeliző asztalnál, frissen mosdva, borotválva mindig az elsők között jelent meg. 

   16 éve elmúlt, hogy nem sürget szinte senki, semmi. Magam állítok akadályokat, kötelezettségeket az utamba, hogy elnémítsam az egy életre belém vésődött bűntudat érzését.

10 megjegyzés:

  1. Én idősebb koromra korán kelő lettem, pedig sokszor olyan jó lenne lustálkodni, de már nem megy, sajnos...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is elég manapság 5-6 óra alvás, bár a kései elalvástól kell számítani...

      Törlés
  2. Névtelen18/2/23 12:12

    Hu nekem a hol csavarogtál szó ami nagyon rossz volt, és ami számomra nagyon bűntudatos szó, kiráz tőle a hideg is a mai napig. Ma sem értem miért nem lehetett anyunak azt kérdezni, hogy hol voltál, merre jártál?

    Nagyon szép a piriti utca-részlet.
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, Erika, nekem se esett volna jól!
      Ismered Piritet?

      Törlés
  3. Mindenkinek kellene egy Iduska néni. Jó lehetett vele lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is! Nagyon nyugodt természete volt, előttem van elnéző kis mosolya, mint aki tudja, mi is fontos az életben, mi nem... Szatyorszámra hozta nekem az olvasnivaló regényeket egy idősebb ismerőstől, akinek még háború előtti kincsek is lapultak könyvtára mélyén (pl. az akkoriban betiltott Márai regények)...

      Törlés
  4. Senkit se lehet jóvá szidni. (Böjte Csaba)

    VálaszTörlés
  5. Szerencsésnek mondhatom magam, nekem olyan "Iduska néni" szüleim voltak, sőt, talán az egész családom olyan volt és ebben a szellemben nőttek fel a gyerekeim is. Persze iskolába menni kellett, akkor nem volt mese, időben kellett elindulni.
    Utólag látom, annak ellenére, hogy 8 éves koromig elég sok rokonomnál laktam, mégis nagyon szép gyerekkorom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencséd volt, a körülmények ellenére a szeretet megóvott, körülvett védőbástyájával.
      Ilyen volt a mi kisgyerekkorunk is: nem is gyanítottuk a Rákosi korszak nagy nehézségeit, szüleink olyan játékos légkört teremtettek körénk...
      Ahogy nőttünk, egyre inkább ki kellett venni a részünket a munkából (bár az iskola mindig elsőbbséget kapott!), s így a felelősség feszültsége is nőtt. Ebből jelentett megváltó fellélegzést a piriti vakáció...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...