Keresés ebben a blogban

2023. február 6., hétfő

Késésben

   Harmadik napja már, hogy nem látok ki a megírandó újévi lapok (!!!) halmaza mögül. 33 vár feladásra, s további 15-20 előbb még megírásra is. Tudom, tudom, hogy a hagyományos jókívánságok ideje rég lejárt, még akkor is, ha itt Franciaországban január végéig meghosszabbította őket a szokás. Mentségemre legyen szólva, a december és a január nem kényeztetett el különösképpen se testileg, se lelkileg. A modellül szolgáló rajzot is kb. egy hete tudtam csak befejezni, ezt követte a képek kinyomtatása, megírása és borítékolása, s holnap a postára adhatom kb. a felét.

   Hogy miért adtam erre ismét ilyen makacsul a fejem? 2020-ban, a légüres térben eltöltött esztendőben, ha jól emlékszem, egy rajzot se csináltam, egy képet se küldtem. Megállt az élet. Tavaly már postáztam néhányat, az idén meg olyan sokat késtem vele, hogy egyesek, akikről nem is gyanítottam, kicsit nyugtalanul felhívtak: mi van, csak nem vagyok beteg, várják a gyűjtemény újabb darabját. Ennek már nehéz volt ellenállni, gondoltam, ha késve is érkezik egy jókívánság, akkor is lehet hatalma, mint ahogy azt az ún. "mágikus gondolat" sugallja.

   Hogy miért ragaszkodok még mindig ehhez a "kézműves" módszerhez? (Jónéhány esetben így is az anyagtalan, virtuális térhez kell fordulnom, mert nem ismerem mindenki postai címét.) Arról nem beszélve, hogy a posta maga is hamarosan nosztalgikus emlékké zsugorodik. Már a bélyegeket is ki lehet nyomtatni magunknak. A kézbesítő pedig szinte napokig se látható. 

   Több oka is van özönvíz előtti módszereimnek. Szeretek kézzel írni, rajzolni, sőt, újra kötőtűkről, puha, színes fonalakról álmodom, ahogy Kosztolányi álmodott annak idején "színes tintákról"... Szükségem van a kézzel tapintható világ érintésére, a kezek és az agy koordinációjára ahhoz, hogy valami létrejöhessen. Akármilyen szerény is, de művecske.

17 megjegyzés:

  1. Névtelen7/2/23 06:30

    A rajz remek, a net "má megin nem mutassa", hogy a partfalról írok, örülve, hogy életjelet adsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Márta, kidugtam a fejem egy pillanatra a postára menés erejéig és feladtam az első 25-öt... (nekem is csak Google Chrom-mal megy a kommentelés!)

      Törlés
  2. Nagyon jó rajzot készítettél! Tőlem azt kérdezi a kutató tekintet, hogy -"és veled mi van?" Nem is olyan szerény művecske, te magad vagy benne teljes lényeddel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jólelkű vagy hozzám, Klári, tudod, mennyit kételkedem... Jó ideig bajlódtam a tekintetével: azt szerettem volna elérni, hogy lehetőleg "beszédes" legyen... Az előbb elment egy hozzád is.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! Örömmel várom.

      Törlés
    3. Remélem, nem várat magára sokáig! :))

      Törlés
  3. A képek szépek, élnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mick, igen, azt szeretném mindig, hogy ha nem is ugyanazt, de valamit mindenkinek mondjanak.

      Törlés
  4. Nagyon szorgalmas vagy! 🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamikor az voltam, Borka. Most már engedek néha a magam iránti irgalomnak...

      Törlés
  5. :)))) ♥ megérkezett a leveled, NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, nagyon sokat jelent nekem,
    köszönöm a barátságodat, a fáradhatatlanságodat, a mágikus gondolataidat, és a tehetséged (gyönyörű ez a rajz, bámulatos, nagyon megtisztelő), köszönöm♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Kati, hogy jelezted az érkezését és hogy tetszett. A jutalmam bőségesen az, ha örömet szerezhettem vele. Ebben vagyok talán fáradhatatlan, de enyém a jutalom...:))

      Törlés
  6. Kedves Rózsa! Gyors volt a francia és a magyar posta, ma délben megérkezett a leveled, amit azon frissiben, a házunk előtti napsütésben el is olvastam. Nagyon örülök a jó híreidnek, unokádnak teljes gyógyulást kívánok, hogy szeptemberben tökéletes egészségben kezdhesse el a középiskolai tanulmányait. A rajzod gyönyörű, fogvatartja a tekintetemet, még gépelés közben is rá-rá kell nézzek. "Beszélgetünk" - a rajzod és én. Nagyon köszönöm, hogy én is kaphattam egy újabb csodát Tőled. Köszönöm a családomnak küldött jókívánságaidat, én is hasonló gondolatokat fordítok vissza Felétek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva, kedves szavaidat, "felém fordított" jókvánságaidat! Jólesnek a szavaid, ilyenkor arra gondolok, milyen jó lenne leülni egy kávéra Veled, Veletek! Úgy élőben, egy blogtalálkozón! De ez már csak megmarad a világháló délibábos csodájának...

      Törlés
  7. Kedves Rózsa, ahogy kinyitottam a postaládát, már mosolyogtam is! Egy ismerős borítékot rejtett, a Te leveledet! Már sejtettem, hogy érkezni fog. 🤗 Nagyon szépen köszönöm, csodállak a tehetségedért. A fáradhatatlanságodért pedig hálás vagyok, sok munka és energia kell ennyi levél megírásához. Sugàrzik a rajzodból a kedvességed, a szereteted is a "címzettek" iránt. Nagy örömöm, hogy köztük lehetek már sok év óta 💝

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves E., a láthatatlan, megfoghatatlan világhálónak szüksége van őszinte melegségre, legalábbis szavakban, esetleg egy kis rajzban, a rajta töltött órákban. Az én külön luxusom, hogy koromra való tekintettel megengedhetem magamnak ezt a sok időt, melyet örömmel eltölthetek rajtuk, miközben azt is elhihetem, hogy veletek beszélgetek...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...