Keresés ebben a blogban

2024. április 22., hétfő

Berlini éveinkből...

    Pár hete, egy berlini utazás után, Vera (blog : "Luxemb(o)urgból szeretettel") publikált néhány fotót a városról és felvetette, nem mesélnék-e berlini éveinkről? Vera képei azonnal visszarepítettek az 1976-82 közötti évekbe. Nem voltunk 30 évesek sem és mindössze 3 közös év volt mögöttünk, melyekből egyet a szentesi gimnáziumban, kettőt pedig Algériában töltöttünk. 

   Berlinbe 1976. szeptemberében érkeztünk egy szál bőrönddel, autóval. A két algériai év után G-t kinevezték 6 évre a nyugat-berlini francia-német gimnáziumba, ahova francia és német gyerekek jártak. Az utóbbiak az Abitur mellett a francia érettségit is letehették. Nem is sejtettük, milyen egzotikus helyre csöppentünk!

   Nyugat-Berlint akkoriban még fal vette körül, az a bizonyos Mauer, melyet nyugaton a "szégyen falának" becéztek. A nyugati rész francia, angol és amerikai megszállási övezetre oszlott. 3 helyen (checkpoint Alfa, Bravo és Charlie) lehetett átmennünk Kelet-Berlinbe, eleinte csak a GMB (Gouvernement Militaire de Berlin) nagy kék buszaival, előzetes engedéllyel és csak 2 órára, azt is havonta egyszer. Később saját autóval is átmehettünk, de csak épp annyi időre, hogy megnézhessük pl. a Pergamon múzeumot vagy egy operaelőadást. Esetleg vásárolhassunk egy pár játékvonatot, mert sokkal olcsóbbak voltak, mint nyugaton.

   A fal sebként hasította kettőbe a várost, kíméletlenül átszelve akár házakat (ebben az esetben befalazták az ablakokat...) akár temetőket is. Nyugati oldalról grafittik borították, meg lehetett közelíteni, sőt, kis emelvények épültek mellé, mint valami kilátók, amelyekről átláthattunk a "senki földjére", melyet időnként belepett a gaz, nyulak futkároztak benne, mivel az őrjáratok dzsipjein kívül nem zavarta őket senki. Helyenként őrtornyok ágaskodtak fegyveres őrökkel, akik kíméletlenül lelőtték, ha valaki a keleti oldalról a falon át akart jutni, vagy akár csak megközelíteni azt. A Checkpoint Charlie melletti kis múzeum sok dokumentumot őriz a Mauer tragikus éveiből...



   Nyugat-Berlin a kapitalista világ kirakata volt az NDK kellős közepén. Igaz, hogy a kelet-németeknek nem volt módjuk az összehasonlításra 1989-ig, de a nyugatiak nyugtázhatták, mennyivel szerencsésebbek, hogy a "szabad világban" lakhatnak! A túloldali ütött-kopott kis boltok gyér kínálata nem állhatta a versenyt a KDW (Kaufhaus des Westens) fényeivel -  főleg karácsony táján... Mi az algériai két év után érkeztünk e "terülj asztalkám" elé, melyet csak bámultunk, mint a kiéhezettek a roskadásig megterített asztalt.

   Még sok mesélnivaló lenne, akár regényt is írhatnék róla...

16 megjegyzés:

  1. Különös ez az élet. Mindig rácsodálkozom, milyen kicsi is világ, milyen véletlenek adódhatnak, a sorsunk párszor keresztezhette volna egymást, de végül csak évtizedek múltán találkozhattunk, S szövődött a barátságunk, igaz virtuálisan. Algériába pár évvel később mentettek, (szüleim 66-tól 3 és fél évig voltak Constantine-ban), 78-ban az NDK-ban, Lipcsében töltöttük a szilvesztert. Előző nap Berlinbe vonatoztunk, megnéztük a Pergamon múzeumot. Aztán jópár év múlva, 87-ben összefuthattunk volna az isztambuli bazárban. Hát nem semmi, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kedves Endi, sokszor "elkerültük" egymást, ismeretlenül, és voltaképpen az a csoda, hogy a blogvilág így összehozott minket! De jó lenne egyszer a valóságban is összevetni egyszer élményeinket...

      Törlés
  2. Nyúlfarknyira sikeredett. Kérlek folytasd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen23/4/24 10:27

      Igen-igen!!!

      Törlés
    2. Márta, tervben van, de egyszer már itt-ott megírtam a blogomon. Most frissíteni próbálom egy kicsit, nem újraolvasva, hanem kicsit más szemszögből, lehetőleg nem ismételve magam...

      Törlés
    3. Ki vagy, kedves Névtelen?...

      Törlés
    4. Névtelen29/4/24 12:49

      Egy zugolvasója vagyok Rózsa, a Dunakanyarból.
      Vera blogjáról tévedtem ide sok-sok évvel ezelőtt.
      Francia tolmácsként végeztem, kezdetben az Alcatelnek, majd a Lafarge Couverture-nek dolgoztam. Aztán megszületett a 4. gyerkőc is, és ezzel elfogyott az időm és az energiám, végleg abbahagytam a szakmát, más vizekre eveztem. (Többek közt ide is: https://www.meska.hu/shop/herisson)
      Ma már csak álmodni szoktam franciául. :)
      Szeretettel üdvözlöm Önt, Kriszti

      Törlés
  3. Én is kíváncsian várok egy folytatást.
    Nyugati oldalon graffitik, a másik oldalon szürkeség. Tudom, nem lehetett a falat megközelíteni, hogy fessenek. A különbség viszont szembeötlő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Éva, Verát az érdekelné, hogyan látták a keleti oldal életét a túloldalról. Ami engem illet, nem volt szükségem nagyobb képzelőerőre, hiszen 2 évvel előtte, 1974-ig Magyarországon éltem! És a 2 év Algéria sem volt fenékig tejföl... De mindegyiknek megvoltak a sajátos vonásai...

      Törlés
  4. Köszönöm! Még, még, ha van időd, kedved :)

    VálaszTörlés
  5. Write more about it. I know it from my youth.

    VálaszTörlés
  6. Off: Rózsa, jómúltkor írtam Neked emailt, talán rossz címre ment?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, utána nézek: sokszor eltűnnek, más rubrikába tessékeli őket a gép és ilyenkor keresni kell őket... Addig is: bocs!

      Törlés
    2. Persze, tudom, van ilyen malőr. Ha segít a keresésben, megnéztem: ápr. 2-án írtam.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...