Keresés ebben a blogban

2024. június 24., hétfő

Nyári napéjegyenlőség

    Lassanként elnéptelenedik a blogvilág. Aféle nyári elnéptelenedés, amikor a többségnek kellemesebb elfoglaltsága akad a napon, vízparton, mint a számítógép előtt üldögélni. Ehhez magam is hozzájárulok hamarosan. Sőt, megpróbálom elhallgattatni szokásos nyavalygásaimat az utazással, kánikulával kapcsolatban. Olyan nyúlfarknyi lesz a távollét  -  és máris olyan sok program van benne  -  hogy rövid pillanatként rebben majd el, melyből csak a "pihenés", a "semmittevés" hiányzik majd, amikor megállhat az idő... Pedig egyre jobban keresem ezeket a mozdulatlan "pillanatokat", talán az élet megnyújtásának illúzióját. Néha sikerül, pl. itt, a számítógép előtt, négyszemközt magammal és egyben az egész világgal, egy jótékony burokban, mely átlátszó és illanó, akár egy szappanbuborék...

   Második napja derült az ég, visszajött a napsütés, a teraszra költözött a zöld napernyő több, mint 8 hónap bezárkózás után. A mosógépnek is be kell hoznia az elmaradást, az utazásra készülődést. Nem beszélve a kertről, mely segítségért kiált, de most már későbbre marad. Holnap reggel még egy Covid elleni oltást is tervezek, újabb járvány hullám ütötte fel a fejét, s ha nem lennék ilyen törékeny, özönvíz előtti, már-már muzeális példány, kivárnám vele az őszi idényt. 

   A napsütés visszaadja a sorvadozók életkedvét, legalább is egy időre. Kis mozi, utána vendéglőben kis vacsora  -  minden kicsiben, mert hiszen nem a fényűzés a cél (még ha lehetne is...), hanem a találkozás, a kikapcsolódás a megszokottból, a  hónapok óta tartó bezártság (eső, fényhiány) nyomása alól.




A közhangulat amúgy is tartogat kellemetlen meglepetéseket. A következő két vasárnap országgyűlési választások lesznek, mivel elnökünk feloszlatta a parlamentet, az európai választások eredményei láttán, ahol a szélsőjobb (O.V. kebelbarátai) nagyon előretört, követve a szélsőbal által, s emiatt a tervezett reformok lehetetlenné váltak. S hogy mit hoz az efféle "póker-lépés", az a jövő zenéje. A népszavazással megválasztott elnököt nem lehet leváltani, s ő fogja a jövendő miniszterelnököt kinevezni a választások eredményétől függően, aki aztán kormányt alapít, az ellenzékből, ha úgy esik...

16 megjegyzés:

  1. Itt meleg, korán ébredés, szúnyogok húzzák a nótát... apad a Duna és ez a vérszívók szaporodását jelenti. Telefonom megadta magát, így a reggeli fotózás elmaradt, öntörés közben gyönyörködöm a kertben, mely itt-ott gaztengerben áll. Hétvégétől két hét tengerezés - unokás társaságban. Mozdulós pillanatokat keressünk inkább, amíg lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is felmelegszik lassan 30 fok felé, pár nap alatt, ezen a körhintán ülni elég fárasztó... Egyik nap 16, másik nap tízzel több, esetleg fordítva... Szúnyogot eddig még nem láttam, hogy lekopogjam! Jó utat, jó tengerezést - és főleg jó unokázást, Márta!

      Törlés
  2. Gondolok majd rád, amikor Magyarországon töltöd az idődet. Figyelem az időjárást is, hogy lehetőleg ne legyen akkor éppen nagy hőség, amikor itt leszel. Szeretném, ha a sok program között lenne "semmittevés" is. Egyszóval minden jót kívánok neked és nektek az ittlétre.
    Nagyon szép kék az ég a képeden azokkal a pamacsos felhőkkel. A nálad jellemző sok borult nap után ezt láthatod, ezt nagyon jó lehet élvezni.
    Szép a lonc is, mert ugye az van a képen? Mikor Veszprémbe megyünk a parkoló mellett hosszú métereken át ez a növény van, és én szívesen nézegetem, szagolgatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy gondolsz majd rám, Éva, szeretnék MINDENKIT viszontlátni - de 10 nap alatt?... Ráadásul autóval megyünk s ez sokkal fárasztóbb, majdnem 1700 km, s ezt a fiam egyszerre tervezi, hogy minél több idő maradjon helyben...
      Igen lonc van a kerítés mellett, állandóan nyírom, mert a másik szomszédnőm (barátságtalanabb, mint amelyiket gyakran szóba hozom) már többször említette, hogy átnő hozzá a lonc! Esténként, amikor kiülök a teraszra, nagyon finom az illata!

      Törlés
  3. Kellemes tartózkodást idehaza!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen27/6/24 20:37

      Köszönöm, Mick, kellemes lesz, de rövid!

      Törlés
  4. június 21: a nyári napforduló

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, megfordult, a csökkenő fény irányába, szerencsére meglehetős lassan halad...

      Törlés
  5. Névtelen16/7/24 19:46

    Lesz miről mesélned! Még este is hőség van a Partfalon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El tudom képzelni... A Dél-Alföldön is 40-en felül... Itt 20 fok van és jó nagy zivatarok! De most az egyszer nem panaszkodok rájuk...

      Törlés
  6. Nagyapámék falujában, Dombegyházán tegnap 40,4 C fokot mértek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindszenten 41°-ig ment fel az utolsó ott töltött napokban az udvaron, ahova alig merészkedtem ki ruhát teregetni...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...