Keresés ebben a blogban

2017. november 10., péntek

Kispárna

Ez a szív alakú, kicsit aszimetrikus párna az enyém.
Nemrégen kaptam, kb. 2 hete, a kórházban. Azóta szorongatom hónom alatt a jobb oldalamon, szinte éjjel-nappal. Főleg éjjel.
Lehet-e írni nyilvános blogra egy mindent felforgató élményről? Különösen, amikor még fel sem dolgozta magában az ember, hiába készül rá jó ideje.
Akkor miért próbálkozom mégis?
Elsősorban talán azért, mert képtelen lennék könnyed csevegésre minden más témáról.
Másrészt pedig  -  fontos szempont  -  mert ez a blog és néhány idejáró olvasó, majdhogynem bensőséges barát, immár több nekem, mint egy blog és olvasói (akiket én is követek). S ha esetleg "zugolvasóim" is vannak (a stisztikák szerint), benne van ez is a "pakliban".
Megpróbálom kicsit egyetemesebb szintre emelni a témát, hiszen messze nem egyedi az én esetem. Távol áll tőlem a szánalomkeltés vágya (sőt!), de elriasztani sincs kedvem senkit. Nem könnyű a helyzetem, de a nehézségekkel jobb szembenézni, s most ezzel próbálkozom.
   Tudjátok ugye, kik voltak az Amazonok? A legendák szerint harcos női társadalomban éltek, levágták jobb mellüket, hogy a nyilazásban ne zavarja őket... Nos, bár bennem rém kevés a hajlam a harciasságra, a férfiakat sem tekintettem soha ellenségnek, és még lóra sem ültem életemben, mégis Amazon lett belőlem...
   Nem ecsetelem a másfél órás műtét és a lábadozás részleteit. Jobbkezes voltom szintén nem előnyös ilyen helyzetben, de remélem, a jövő héten már vezetni is tudni fogok. 
   Mi a legnehezebb? Szembenézni tükörképemmel. Hiába a sok megtévesztő protézis, saját tekintetemet nem csaphatják be. Valamit örökre elvesztettem. Azt a fiatal nőt, aki makacsul, minden épkézláb érv dacára nem akart fejemből józan beletörődéssel távozni... 

27 megjegyzés:

  1. itt állok melletted
    szavak nélkül is
    ölellek
    csak Bob Gass szavait teszem ide most:
    "Légy türelmes magaddal! A gyógyulás nem rövidtávfutás, hanem maraton; nem egy hatalmas ugrás, hanem kis lépések sorozata..."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.citatum.hu/szo/gy%F3gyul%E1s/2

      Törlés
    2. Köszönöm, Kati. Türelmes vagyok, mi mást tehetnék?...

      Törlés
  2. Gyógyulgassál! Hős vagy. Gyors jobbulást kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mick. Gyorsnak bizonyára nem lesz gyors...

      Törlés
  3. Látod,írtál,mégiscsak megy ez, a Te finomságoddal tudsz írni, "arról" is...Örülök, mert ez is egy lépés.
    Amit még érzek és gondolok, már elment emailben.
    (Egyébként pedig: Az a fiatal nő nem is fog sosem távozni a fejedből! Hisz' itt Te is, és mi az olvasóid is mindannyian örökifjúk vagyunk:)
    E.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kedves E., mégis kijött belőlem... Nehéz volt belül "tárolni" ezt a hatalmas súlyt, vagy nem jönni a blogra, esetleg képmutató vidámsággal csevegni... Egyik sem sikerült, de lámpalázas voltam nagyon!
      Az említett "fiatal nőnek" nehéz dolga lesz! Jó adag lelkes naívsága lett oda...

      Törlés
  4. E. rátapintott a lényegre. Zárójel nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, maradjatok Mind örökifjúk!
      Kapaszkodom...

      Törlés
  5. Amit leírtál, ugyanezt átélte az édesanyám 1984-ben. Még az oldal is stimmel. És még 21 évig őrizte magában a fiatal lány mivoltát. Ezt kívánom teljes szívemből Neked is, ezt a még előtted álló időszakot. Mi nők tudjuk, hogy lehet hiányokkal élni, mert az élet a fontos, a hiánnyal meg megküzdünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva. Ezzel még nem értek véget a megpróbáltatások, lesz min elgondolkodni, lesz mit "megszelídíteni" lassanként.
      Az utolsó mondatod nagyon igaz, de az út göröngyös...

      Törlés
  6. Jaj, istenem, nagyon sajnálom :((( Gyógyulj meg hamar. Mikor derült ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pár éve erősen gyanítom, de orvoshoz tavaly szeptemberben mentem el...

      Törlés
  7. Jobbulást kívánok, testednek, lelkednek!

    VálaszTörlés
  8. A francia bejegyzésedet láttam meg korábban és a szöveget ugyan nem értettem, de éreztem, hogy valami rossz. Nagyon szorítok neked, lábadozz és gyógyulj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Ági. Ha jól emlékszem, akkoriban, 1970 táján, ott a Móra kollégiumban, meg sem fordult a fejemben, hogy ez is megtörténhet velem...

      Törlés
    2. Egyikünk fejében sem fordult meg ilyesmi, aztán később mégis mennyi mindent kibírtunk.

      Törlés
    3. Jó is, hogy nem lát a jövőbe az ember. Talán el se kezdené...

      Törlés
  9. A fiatalság élménye örökre a tiéd. Veled marad ha nem dobod el. Ahogy a nő is a lelkedben lakik, mert a részeddé vált. A testünk az öregséggel veszít a bájából, de a lelkünk örökké tangót táncol amikor azt akarunk táncolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Györgyi. Nehéz, amikor az élményből már csak halványuló emlék marad... És a test ennyire szembetűnő (legalábbis annak, akié) megcsonkítása konkrét jelként vésődik a lelkedbe...
      A tangóval még várnom kell...

      Törlés
    2. Számomra a tangó életérzés. Megszólal a zene és repít magával a ritmus. Mindegy hogy igazából képes vagyok- e vagy sem magára a táncra. A zene magával ragad és megrégeszegülve, életittasan repülök vele. Ami a testet illeti a legszebbnek ítélt női test egy torzó. / willendorfi Vénusz / A te lelkedben a szépség örökre ott marad a részed. Senki és semmi nem veheti el tőled.

      Törlés
    3. Azt hiszem, igazad van, kedves Györgyi: érzéseinket senki nem veheti el tőlünk.
      Az élethez ragaszkodás is elég makacs érzés, bár a test megcsonkított képét nehéz magunkéva tenni...

      Törlés
  10. A tükör csak egy illúzió ami a pillanatnyi állapotot mutatja. Folyamatosan változik. A lélektükör azonban téged mutat. Nézd azt mert az állandó. Én mindig szépnek látlak benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hozzá kell majd szoknom, nem vitás, valahogy megszelídíteni, elfogadhatóvá tenni, ha még élni akarok... Lelki képmásommal nem volt túl sok bajom eddig, szerencsére, meglehetős békében éltem magammal. Hogy ez elég-e? Majd kiderül; egyelőre a gyász időszakát élem...
      Köszönöm, kedves Györgyi, az érveidet. A szíved óriás.

      Törlés
  11. Szeretettel a "zugolvasótól":

    https://www.youtube.com/watch?v=3bJBRfpJgHo

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...