Keresés ebben a blogban

2020. május 9., szombat

Az "öregek" lázadása

   "A lázadás szele fújdogál a 70 éven felüliek táborában" - olvastam a minap egy lapban a mind jobban erősödő tiltakozást. Mi is volt a kiváltó ok? Az orvosi akadémia véleménye szerint a 65-70 évesektől felfelé meg kell hosszabbítani az otthon maradást legalább karácsonyig. Akkora felháborodás tört ki az érintettek körében, hogy a köztársasági elnök beszédében elhárította a javaslatot, miszerint életkori kategóriákban hozzanak rendelkezéseket.
   Itt, Franciaországban a fenti "kategória" kb. 18 millió embert érint. A nők átlagos élettartama (2019-es statisztikai adatok szerint) 85,7 év, a férfiaké 79,8 év, sok a 100 éven felüliek  -  többségükben nők  -  száma is. 
   Sokan hetvenen felül is jó egészségnek, fizikai formának örvendenek, aktívak, sportolnak, utaznak, intenzív szellemi munkát végeznek. Egyszóval, jól kihasználják a nyugdíjas éveket, amelyet még viszonylag korán, 60 éves korukban kezdtek (azóta egyre emelkedik a korhatár...). Az sem mellékes, hogy a hatvanas években voltak 20 évesek, s ez manapság afféle "aranykornak" számít. Az 1968. májusi lázadás friss levegőt fújt a De Gaulle-i rend kissé naftalinos, fülledt közegébe, mintegy kitárta az ablakokat: a fiatalság (a mostani hetvenesek) kívánta kezébe venni sorsát, ő járt a tüntetések élén, melyekhez lassanként a munkások is csatlakoztak. Addig az iskolákban külön történt a fiúk és lányok oktatása. A fogamzásgátlás bibliai módszerekre szorítkozott, a terhességmegszakítások sokszor drámai következményekkel jártak. A férjes nőknek nem lehetett névre szóló bankszámlájuk, s a munkavállaláshoz a férj beleegyezése szükségeltetett!...

Inkább keveredjenek a korosztályok!
   Érthető módon, maradt valami ebben a korosztályban az akkori lázadó szellemből, a kivívott szabadság ízéből! (De Gaulle népszavazás eredményeként a következő évben visszavonult.) Nehezen egyeznek bele, hogy csak úgy, önkényesen a lábukra tiporjanak! Hogy valósággal gyermeteg lényeknek tekintsék őket, akiket már-már atyai jószándékból lehet  -  saját érdekükben, megkérdezésük nélkül!  -  vakvágányra terelgetni, mintha már nem is lenne beleszólásuk saját sorsukba! Hogy csak úgy, egy tollvonással meghúzzák a határt, meddig lennének képesek önálló gondolkodásra, esetleg döntéshozatalra: kimehetnek-e, mint a többi ember, egyazon szabályok értelmében, képesek-e eldönteni, mennyi kockázatot vállalhatnak saját maguk és a többiek számára? Csatlakozom.

6 megjegyzés:

  1. Sok előítélettel kell megküzdeni idehaza is, mire egyenrangú polgárnak tekintik az idősebb embert akár a hivatalokban, akár a szolgáltatások bármelyik területén. Igazat adok neked, jól összefoglaltad a helyzetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bezzeg, ha szavazatukra van szükség, egyenrangúan körüludvarolják őket...
      Ezért is jó időnként az i-re kitenni a pontot! (szégyen, nem szégyen, de már nem emlékszem, ugyanígy mondják-e magyarul is)

      Törlés
  2. érthető a felháborodás, én első pillanattól berzenkedek a negativ diszkrimináció ellen, felháboritó a társadalom reagálása.ckirekeszteése, semmibevevése, sőt itt-ott gyűlölete. Én is "csatlakozom"!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pokol útjai ugyebár sokszor jószándékkal vannak kikövezve...

      Törlés
  3. Semmiféle negatív diszkriminációt nem érzékelek. Segítőkészséget igen, ez az a gondoskodás, amihez nem szoktam, mert nem volt rá szükségem.
    Most rá kellett döbbennem, hogy már nem én gondoskodom, mások nyújtanak segítő kezet.
    (Fenébe.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, lehet, hogy egyszerűen csak azért nem érzed, mert hiányzik még jópár éved az ún. idős korig?... :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...