Keresés ebben a blogban

2021. október 11., hétfő

Hirtelen inspiráció - vagy az mindig váratlan?...

 Szomszédasszonyom (83 éves) most ment el, csak éppen benézett egy csokor virággal. A születésnapom körüli "nyavalygással" azt értem el, hogy végül szinte senki sem tudja  -  a végén talán magam sem  -  melyik napra esik valójában! Valaki minden nap benéz egy szóra, telefonál vagy üzen, születésnapi jókívánságok kíséretében. S számomra így több napig eltart a vígasság.

... előtte...

   Évek óta ajándékozok magamnak valamit "Gilbert részéről"... Nemrég jött az ötlet, ami minden bizonnyal G-nek sohasem jutott volna eszébe: veszek egy nagy cserép virágot a kandalló melletti szabadon maradt sarok betöltésére!... Közben mosolyogtam magamon: no lám, újabb bizonyíték a rejtélyre, hogy időnkénti japonizáló hajlamaimat miért követi szinte azonnal az Arisztotelésznek tulajdnított mondás igazolása: "La nature a horreur du vide!", vagyis magyarul: "A természet irtózik az ürességtől." A természet? Az enyém mindenképpen!


űr betöltve

   Eszembe jut, hogy tavaly eladtam két fehér bőr kanapémat, s vettem helyettük bársonyos borítású kétszemélyest és egy fotelt, mondván, hogy "levegősebbé" teszem a nem túl nagy méretű nappalimat. Idén jött hozzájuk a három személyes "banán", természetesen kiváló ürügyekkel igazolva, hogy "több hely legyen a gyerekeknek", ha jönnek. Mivel a falakat nem lehet messzebbre tologatni, a kis íróasztal változtatott helyet, kiszorítva a jobb sarokban 20 éve békésen szunnyadó kerek asztalkát. Igen ám, de a bal sarokban így űr tátongott az íróasztal helyén, amit a fotel nem tölthetett be... 

   Győzedelmesen hazacipeltem hát a nagy cserép virágot egy magasított kaspóval (cache-pot), hogy kiemelkedhessen a fotel mögül. Egyenként (!) letörölgettem a leveleit enyhén citromos vizzel (a citromot a vízkő ellen szántam). Ha besüt a nap, szépen mutat a sok levél vöröses színe.


20 megjegyzés:

  1. Szép a virág, és jól kitölti azt a sarkot. Szép a lakásod is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva. Azt hiszem, még alakulni fog egy-két dolog.

      Törlés
  2. Nagyon kellemes nyugalmat áraszt a nappalid és a virág tökéletes kiegészítője.
    Ahogy elnézem a levelek számát, elég sokáig törölgethetted őket, remélem, meghálálják. Tudod, a virágoknak is van lelkük, megérzik a szeretetet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, valóban, több mint fél óráig álldogáltam mellette a konyhában, míg a végére értem a citromos-vizes szivaccsal!...
      Azóta kaptam még egy ilyen nagy cseréppel: most keresem neki a helyet...

      Törlés
  3. Sok napsütést kívánok a gyönyörű növényednek, meg neked is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Klári, mindketten nagyon szeretjük a napsütést!

      Törlés
  4. Ma is boldog napot kívánok, a szép virágok társaságában.

    VálaszTörlés
  5. Boldog, egészségben gazdag születésnapot kívánok. Úgy tudom, hogy ma van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ma van, Éva, de olyan régóta nyavalygok rajta, hogy végül már magam se tudtam, melyik napra is esik...
      Köszönöm a jókívánságokat!

      Törlés
    2. Egyszer valamikor leírtad a dátumot, és én beírtam a naptáramba. Ezért tudom.:)

      Törlés
  6. A facebook-ról jövök, ott láttam, hogy ma van a születésnapod! Végre időben köszönthetlek: Nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kívánok, legyen szép napod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, voltaképpen ma van, "épp vecsernyére harangoztak", amiről anya az órát megjegyezte, mikor végre a világra jöttem...
      Köszönöm szépen a jókívánságokat!

      Törlés
  7. igazán vendégváró enteriőrjeid vannak... képzelj oda még egy kis virágot tőlem...szülinapodra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Aliz! Még 5 fajta virág költözött a nappaliba tegnqp: keresem nekik a helyet...

      Törlés
  8. Drága Rózsa, nagy nagy szeretettel kívánok Neked jó egészséget, sok sok derűs pillanatot, kedves és kellemes együtt töltendő napokat a családoddal, kevés esőt és rengeteg napsütést a szép kertedbe és nem utolsósorban alkotókedvet, bármihez, amiben örömöd leled, legyen az írás,rajzolás, lakberendezés. Csak remélhetjük, hogy a blogíráshoz mindig lesz hangulatod, és mi még sok-sok éven át olvasgathassunk nézelődhessünk Nálad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon teli puttonnyal érkeztél, kedves Endi, boldogan elfogadom valamennyi kívánságodat az eljövendő időkre, sőt viszont is kívánom, mert ha nem tévedek, Te is Mérleg vagy, csak a napot nem tudom...

      Törlés
  9. Boldog szuletesnapot utolag, kedves Rozsa! Mifelenk, Erdelyben ugy szoktak mondani, hogy 8 napig ervenyes a koszontes... ezt figyelembe veve, remelem, nem kestem el :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem késtél el, kedves Zsuzsa, a figyelmességnek, a jókívánságoknak mindig ideje van! Köszönöm szépen!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...