Keresés ebben a blogban

2022. június 6., hétfő

Felborzolt kedélyű június

   

   Mostanában megint súlyos felhők gomolyognak felettünk, időnként záporok zúdulnak ránk,  utakat, településeket árasztva el. S még jó, ha nem esnek teniszlabda nagyságú jéggolyók is, kilyukasztva háztetőket, lefejezve szőlőtőkéket, letarolva vetéseket, mint ahogy a tévériportokban láttuk a délebbre eső településeken. A meteorológusok forró nyarat jósolnak...

   Ehhez képest itt északon egyelőre örülünk az esőnek, mert szomjazza a kert. Péntek óta lemehetek a teraszról a gyepre, meglátogathatom a három rózsafát is, melyeket különben eltakar az egyre magasabbra növő japán juharom (pedig évente megmetszegetem). A. eljött és összeállította, majd a teraszhoz erősítette a három lépcsőfokot, melyen le- és feljárkálhatok.

   Pünkösd hétfő van, de úgy tűnik, egyre kevésbé érezzük ünnepi jellegét. Pár éve ugyanis  a "Szolidaritás napjává" nyilvánították. Aki bemegy a munkahelyére, aznapi fizetését felajánlja egy közös kasszába, melyet a 2003-as nagy kánikula után (melynek 15 000 halálos áldozata lett, többnyire egyedül élő öregek) nyitottak a nagyon magas életkorúak szükségleteinek kisegítésére. Ha valaki nem megy be dolgozni, felajánlhat helyette egy másik napot. Tavaly pl. több mint 2 milliárd euró került így ebbe a kasszába.

   Mióta megírtam közös blogunkba életem stációit, furcsán érzem magam. Mintha mély kútba néztem volna... Megpillantottam egy képet, amelytől különösen nyomott hangulat fogott el és azóta sem enged...

8 megjegyzés:

  1. Rózsa, ne idézd fel gyakran, mert jön utána a többi... Tapasztaltam. Aztán nehéz kimászni. (Van abban a mély kútban sok boldog, felemelő kép is.Ezeket rakosgatom.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van minden bizonnyal, Klári! Igyekszem elterelni a figyelmem, szerencsére sok dolgom van ezen a héten, sőt, ameddig ellátok!...

      Törlés
  2. Sokat gondoltam Rád mostanában, amikor hallottam a híreket, hogy milyen ítéletidő tombol Franciaországban. Jó, hogy most kegyes volt hozzátok az időjárás égi felelőse.
    A hangulatom nekem sem jó, pedig én nem írtam le életem korszakait. Az igazság az, hogy gondolatban minden napra jut egy-egy emlék és nem mindig vidám. Tegnap, szinte ok nélkül, kerülgetett a sírás, az időjárás változására fogtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, az én hangulatom se valami derűs mostanában... Tegnap este pl. ráfanyalodtam a TV-ben a "Pretty woman" c. filmre (nem először), de még ettől a könnyű nyári koktéltól is elkámpicsorodtam (a múlton... ami nincs és nem lesz többé) Az időjárás se bír ki mindent nálam...

      Törlés
  3. Holnapra esőt jósolnak. Általában itthon vagyok, de holnapra a fodrászhoz van időpontom, így ki kell mozdulnom. Lehet, hogy megázom? Pedig szeretem az esőt, de főleg bentről hallgatni.
    Én is láttam TV-ben, hogy Franciaországban milyen ítéletidő van. Gondoltam Rád, remélem, hogy téged elkerül.
    A hangulatom? Volt már jobb kedvem is, és remélem lesz is. De igyekszem nem elkeseredni. Keresem az apró örömöket, amelyek megadatnak. Valahogy mindig össszekaparom magam, mikor már kezdenék elkeseredni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, itt majd mindennap esik, de örülök, ha legalább napnyugta előtt kisüt a nap: ilyenkor kint vacsorázok a teraszon... Eddig még a nagyobb vihar elkerült bennünket, de a környékbeli falvakban csavart ki fákat.
      Remélem, holnap nem ázik majd meg friss új frizurád!
      És jó, hogy sikerül átevezned a rossz hangulatokon... Úgy tűnik, nekem is. A bizonyíték: még élek...

      Törlés
    2. Névtelen8/6/22 07:19

      Hintázó hangulat... tegnap este egészen szomorúságig terjedő. Nem is értettem, este egyedül üldögéltem a "lesházban" csodás a panoráma, gémek igyekeztek nyugvóhelyükre, egy fehér még leszállt a túlpartra és vacsorára várva nézte a folyót. Éjszaka megjött az eső (végre), hajnalban hangos vihar kerekedett, nos megoldódott a rejtély, a nyomott hangulat oka. Medárd van!

      Törlés
    3. Te vagy, kedves Márta, a "névtelen"?... (ha nem tévedek, néhány téma- és stílusjegy vezetne nyomra: "egyedül", "csodás panoráma", "gémek", "folyó"...)

      Ha jól emlékszem, nagyanyám mondogatta: "Ha Médár napján esik, 40 napig esik majd"! Igaz, hogy ő nem beszélt soha nyomott hangulatról... Ez akkoriban még amolyan "úri szeszélynek" számított... Jó lenne, ha az esővel el is múlna!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...