Keresés ebben a blogban

2022. június 18., szombat

Kánikula

    Állítólag ma tetőzik a forróság Franciaországban. Legalábbis ez a rendhagyóan korai, júniusi kánikula, melyet bizonyára követ majd másik is, még a nyár folyamán. Itt, északon, nem mi vagyunk a legnehezebb helyzetben, hiszen majd 10°-kal kevesebb van, mint pl. Toulouse környékén. Vasárnapra viharokat jeleznek, remélve, hogy elhozzák a várva várt felfrissülést, nomeg egy kis esőt.

   Azt hiszem, lassanként elfogy a klimaváltozásban kételkedők nagyszámú tábora, mely pár éve még elsöprő többségben volt. Jórészük átállt az "utánunk az özönvíz!" jelszóval élők oldalára. Ki tudna tartósan, napról napra a katasztrófa tudatával, világa összeomlásának árnyékában élni?... Mindent megtesz az ember  -  mint ahogy részemről eddig is  -  amit tehet, hogy fékezze a körülmények hatalmát, de a hatékonyságnak csak töredékével bír. Akik megtehetnék, azoknak viszont kisebb gondjuk is nagyobb ennél, hiszen elvakítja őket a haszonszerzés mindenek felett álló vágya. Világuk, hatalmuk összeomlana nélküle, mint egy állandó gyorsulásra ítélt gép, melyet a lendület tart működésben.

   Evelyne barátnőm most ment el, másfél órás kis teázás után. Sok téma felvetődött, meghánytuk-vetettük a világ és a mi közelebbi dolgainkat. Mindig nagyon kellemes, frissítő számomra a vele való találkozás, benn a ház hűvösében, esetleg a teraszon, ha majd enged a forróság szorítása. Egyelőre olyan érzés elhagyni a házat még este 8 felé is, mintha szaunába lépne be az ember... 

(kép: "Hamam"  -  török fürdő,  2005)



4 megjegyzés:

  1. Jön tőletek ide a hőség. 35 fokot mutat a hőmérő. Kiültem az erkélyre, de hamar bejöttem. Melegem volt, és félek az UV sugárzástól. Kezd átmelegedni a lakás, nem szeretem, mikor a benti hőmérséklet is emelkedik. Szerencse, hogy délelőtt nem süti Nap a házat, így a délutáni erős napsugárzás nem éri a szobáimat. Az jó, ha nálad a ház bent hűvös, ahogy írod.
    Remélem, hogy hozzátok eljön az eső egy kis felfrissülést adva. Ide nem jósoltak csapadékot, csak kánikulát.
    Örömmel olvastam, hogy Evelyne barátnődel találkoztál. Megint sikerül szervezni egy jó kis összejövetelt, és tudtatok egy jót beszélgetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Éva, úgy tűnik, innen kelet felé halad a forró afrikai légtömeg, talán útközben veszít a melegéből! Az éjjel szerencsére jött egy viharos szél esővel és vagy 15 fokot esett a hőmérséklet. Kardigánban mentem szavazni dél felé!
      Kívánok neked is kánikula mentes enyhe nyarat!

      Törlés
  2. Mélységesen egyetértek a klímaváltozásról és a hozzáállásról általad leírtakkal. :( Én is megteszem amit tudok, de az nagyon kevés, sajnos. Mi vár az utánunk jövőkre? Rossz belegondolni, sajnálom őket, hiszen már nekünk is épp elég rossz.
    Jó, hogy vissza tudsz húzódni a hűvös házba. Egyelőre még itt is kellemes a lakás, de csak úgy, hogy kb. de. 10 órától zárva tartom az erkélyajtót és az ablakokat (kivéve a kisszobát, ott egy nagy fa és az árnyéka hűtik a levegőt), és megy a ventilátor. Éjjel szellőztetek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, tegnap alig mertem kimenni, 30-on jóval felül volt a hőmérséklet, csak úgy perzselt. A mi széles utcánkon fa sincs, szerencsére a kert felől van egy-kettő... Jó, hogy felétek zöldebb a környék!
      Még a redőnyöket is lehúzom, pedig az ablakokon dupla üveg van.
      A tegnap éjjeli esőtől felfrissültünk egy kicsit, mert az nagyon nehéz, amikor az elhúzódó kánikula miatt a ház is kezd felmelegedni és még az éjszakai pihenés is elmarad...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...