Keresés ebben a blogban

2023. április 4., kedd

A tavasz ígérete - végre!

    Kinn százágra süt a nap  -  hányszor hallottam ezt a kifejezést gyerekkoromban anyámtól! Hozzáképzelem ragyogó mosolyát, a világrengető energiát, amit a napsütéstől kapott, ugyanolyan világrengető ritmust próbálva a ház népéből is kicsiholni, de apámat kivéve, kevesebb sikerrel...

   Második napja tart ez a napos tobzódás : a kert türelmetlenül várt a jelre a szürke ég alatt. Irgalmatlanul le kell ereszkednem az esővíztől mélyen átázott gyepre, hogy megmetsszem, amit még lehet. A gerlék párzási körrepüléseket folytatnak, buzgón turbékolnak hozzá, hogy fokozzák esélyeiket, bár a szilvafa ágai még csupaszok az intimitáshoz és a fészekrakáshoz.

   Programokban ez a hét is gazdag, legalábbis a péntek esttel bezárólag. Két orvosi találka vár rám : egyik a fogaimmal, a másik lábaim ereivel törődik. Utána pedig a szemorvost kell sorra vennem sürgősen. Az egészségügy itt is nagy válság felé tart, bár páciensekből nem lenne hiány! Sőt.

   Vasárnap délután moziba csábított egy új és érdekes film. Félig-meddig dokumentum stílusban, de színészekkel készült. Témája egy Kanadából 2015-ben behozott módszer : a bűntettek elkövetőinek és áldozatainak szembesítése 5-6 szeánszon keresztül, az erre kiképzett pszichológus jelenlétében. Fontos, hogy az áldozatok és tettesek más, nem saját ügyük résztvevői legyenek, és így könnyebben a másik helyébe képzelhessék magukat. Nagyon érdekes, sőt, izgalmas volt, holott semmi nem történt, minden a szavakon keresztül és az arcokon játszódott. Utána vacsorázni mentünk barátnőmmel, és jól kibeszélgettük magunkat.

   Két összejövetel van előttem, az egyik épp ma délutan, nálam. Tegnap vettem egy almás süteményt, ez is mutatja, mennyire kifáradtam a múlt heti sok programtól; saját készítésűre, bevallom, nincs energiám. Nyugtázom ezzel is hanyatlásomat, hiszen azelőtt meg se kottyant volna egy  -  vagy több!  -  sütemény elkészítése, sok más egyéb mellett. Manapság már szusszannom kell egy-egy fárasztóbb nap után, de erre a múlt hetekben aligha volt lehetőség. Ha a jó idő tartósabbá válik, anélkül, hogy korai kánikulába fordulna, talán javíthatok fizikai formámon.



10 megjegyzés:

  1. nálunk ma hóvihar volt! :) -egyébként én is megfigyeltem , hogy ha egy napom aktivabb, a másik passzivabb)! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is fagy éjjelente. De nem bánom, ha ez az ára a napsütésnek! (főleg, ha a fűtés is működik!)
      Ami engem illet, az aktív-passzív napok váltakozását annak tulajdonítom, hogy több időt kíván az energiakészlet feltöltése, mint hajdanán...

      Törlés
    2. ..sajnos, valóban...de addig jó, míg egyáltalán fel tudom tölteni ! ;)

      Törlés
  2. Névtelen4/4/23 20:02

    Nálunk hét ágra sütött, bár nem volt meleg. (K.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reggel fagypontról indul, de ha nekibuzdul - és nem fúj a szél! - akkor egészen kellemes! Tegnap lemostam a teraszon a kerti bútort és melegem volt! A ruhák is megszáradtak.

      Törlés
  3. Szép ez a kerti részlet. Jó, hogy jobb lett az idő, már nagyon kellett neked egy százágú napsütés! 😊 Én is úgy vagyok a napjaimmal, mint Te, ha egyik nap tevékeny, a másik biztos, hogy kicsit lustálkodós. Azt is megfigyeltem, hogy a migrénemet megelőzi egy felfokozott hangulat és olyankor sürgök-forgok, aztán rájövök, hogy ennek nagy ára lesz.
    Remélem, sikeres volt nálad az összejövetel és a készen vett almás sütemény is mind elfogyott. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó volt a sütemény is és a hangulat is! Gondolom, mindenkit felpezsdít a napsütés. Csak időm nincs kis pihenésre, mert minden napra jut program... (ma pl. másfél órán át fogorvos, majd autómentő és javító d.u, stb...) Holnap reggel 8-ra újabb orvosi találka...
      Na de majd pihenek (talán!) Húsvétkor, mert egyedül leszek...

      Törlés
  4. Duzzogok kicsit... semmit sem írtál a múlt hét eseményeiről. Pedig mindig várom, hogy mi történik veled és körülötted. Itt tavasz van... hideg hajnal, kellemes délután, sok virág, illat, madárficsergés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, néha túl sok az esemény, néha szinte semmi, jobban mondva szemmel nem látható... Az is előfordul, hogy el nem mesélhető...
      A tegnapi ragyogó napsütést felváltotta a 6°, jó ütemben szitál az eső az ólomszürke égből... Holnap megint összejövünk, két téma is lesz terítéken: az egyik egy idézet: "Ha csillag nem lehetsz az égen, légy lámpás saját házadban."
      A másik téma a "Homokóra" : még nem tudom, milyen szempontból fog az előadó elgondolkodtatni bennünket a témáról. Mindig érdekesek ezek a társulati összejövetelek, együttgondolkodások. (kedden pl. nálam a semlegesség erkölcsi, politikai stb. tartalmáról volt szó. Csak ízelítő a sokféle elfoglaltságból, persze a kellemesebbekből : az akkumulátorral kapcsolatos kalandomat nem mesélem el, még lesz folytatása is!...)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...