Keresés ebben a blogban

2011. január 25., kedd

Pókháló

Ha apjára gondolt, mindig a nyúzott szalmakalap árnyékában verejtékező arc jelent meg előtte, kezében a háromágú favilla, előtte a kék kötény, amint mohón kortyolja a vizet a kötött üvegből... A nyár egyszerre lankasztotta és töltötte fel tüzes energiájával az embereket. Péter különösen szerette a lemenő nap megenyhült sugarait, amikor vállukra vetett kapával ballagtak hazafelé kettesben, s kiengedhették végre a testük minden porcikájában felgyülemlett egész napi fáradtságot.
Alig volt tizennégy éves, amikor apja váratlanul meghalt. Csak úgy eldőlt, mint az illatos széna rendje, melyet nem volt ideje végig megforgatni. Péter egyedül maradt anyjával, aki örökre feketébe öltözött. Vastag szőke hajfonatát kendő alá rejtette, sötét árnyékként ment végig nagyritkán a falu egyetlen hosszú utcáján, de csak akkor, ha nem tehetett másként.
Péter igyekezett a tanulással, már csak azért is, hátha sikerül a mosolyt anyja arcára visszacsalogatni, hacsak egy futó pillanatra is. Az asszony büszkén nézegette a bizonyítványt, de főleg szép nagy fiában gyönyörködött el : "Mekkorát nőttél! Milyen jó, hogy legalább te itt maradtál nekem..."
A faluban Péter észre se vette a lopva rászegeződő, epekedő női szemeket. Vágyai egészen más irányba húzták : az agráregyetemre készült, mely egyszerre jelentette a földhöz s egyben az apjához fűző szálakat, és kielégítette gyötrő tudásszomját. Nem számolt anyja szívós, kőkemény ellenállásával.
"Ha elmész, a kútba ugrok!"
Az egyetem 100 kilométernyire volt a falutól. Az évnyitó utáni héten távirat várta Pétert a kollégium portáján. A temetés után nem ment vissza a városba. Beköltözött a súlyos árnyak közé s évek múlva feleségül vette a magányos tanítónőt, aki jóval túl volt már azon veszélyen, hogy netalán utóddal lepje meg...

10 megjegyzés:

  1. Egy kép ugrott be - anyám ül a kert végében, a szőlőtőkék között és azt állítja infarktust kap, ha a nővérem nem cseréli fel a debreceni egyetemet az "eltére". Elcserélte, sok- sok év után tudtam meg ott hagyott valakit, aki nagyon fontos volt neki. Fizikus lett - tegnap volt 10 éve, hogy hosszú szenvedés után belépett a mennyország kapuján, 50 éves alig múlt. Anyám két éve, 86 évesen ment el, hat nappal apám halála után- amiről csak lelkében tudhatott. /Már régen elváltak...itt földön./
    Milyen rideg ezt így ide leírni, ha senki sem törli le a könny áradatot...

    VálaszTörlés
  2. "...eldőlt, mint az illatos széna rendje".
    - megindítóan szép ez nagyon tetszett!
    Különös hangulat vett erőt rajtam a fenti sorokat olvasva. Afféle némethlászlós balladai történet ez.
    Maga az érzelmi zsarolás, mert van ilyen, nem is túl ritka-, a szeretetre épülő fenyegetés olyannyira távol áll tőlem, hogy az érzést nem tudom felfogni, csak értem.

    VálaszTörlés
  3. A "rideg" tények felsorolása néha nagyobb hatást tesz az emberre, mert maga teheti hozzá belső kommentárjait... ( a "némethlászlós" igazán óriási, meg nem érdemeltnek érzett jelző, nagyon köszönöm, ha eszedbe jutott... egyik kedvenc íróm!)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Márta, az érzelmi zsarolás olyan lelki bántalom, amit nem lehet kiheverni... Maguk a tények is ékesszólóak...

    VálaszTörlés
  5. Észre kellene venni, mikor fordul át a szeretet önzésbe. A helyzetet kezelni, na, ez már külön tudomány. Flora szóbeli pasztellképe olyan, mint egy tükör.

    VálaszTörlés
  6. Szeretni viszonylag könnyű, jól szeretni annál nehezebb... Köszönöm a "tükröt", kedves Akimoto, amint látod, igyekszem, volt benne egy viszonylag jó mondat, amivel utólag meg voltam elégedve. Az a helyzet, hogy ezen a blogon semmi sincs "megdolgozva, hanem csak úgy spontán és egyenesben "odavetve"... Egyrészt idő kérdése, másrészt meg néha jobb, ha "nem érzik a verejtékszag" egy szövegen... De ezzel nyilván minden blogoló így van.

    VálaszTörlés
  7. Hát persze, Flora. A profi úgy tesz, mintha könnyed lenne. :))

    VálaszTörlés
  8. Azért sokszor érzem úgy a magyar nyelvű blogomon, hogy nem ártott volna neki egy kis "verejtékezés"... Pillanatnyilag nincs rá több időm...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...