Keresés ebben a blogban

2013. július 16., kedd

Szezonvége

   Olyan szezonvége hangulat van... Ismerőseim egy része csomagol, egyesek meg már el is utaztak. A gazdasági válság érezteti hatását: mindenki rövidebb időre megy el, olcsóbb helyekre, esetleg rokonokhoz (a pénzhiány, mint a rokoni szálak szorosabbra fonó katalizátora?...), esetleg sehova. Otthon is jó, ha az évközbeni rohanás nem teszi lehetővé, hogy kicsit otthon érezzük magunkat saját házunkban.
   Egy év alatt ötször voltam Magyarországon. Mindig rohanva, mindig a legrosszabbaktól rettegve, az utazást jóformán ki sem pihenve, s mégis a bűntudat súlya alatt görnyedve, hogy nem tettem eleget... Talán ezért sincs kedvem kimozdulni, s az ideális nyár abban állna számomra, hogy lassított ritmusban, semmi és senki által nem sürgetve, természetesen a nap jótékony és állandó sugarai által melengetve azt tegyek, amihez a pillanat diktálta vágy ad kedvet... Mintegy összerakjam a szétgurult puzzle darabjait... Ilyenkor mindig Kormos kutyánk úszik be az emlékeimbe (az asszociáció meglehetősen merész lesz!): ha valami baja volt, mindig elbújt, egyedül kúrálta magát, s csak akkor került megint elő, amikor már senkire nem kellett szorulnia...
   
Szombat este meghívtam vacsorára Muriel és Richarda barátnéimat. A kertben este tízig világos van, az apéritif után viszont az ebédlőbe húzódtunk trécselni éjfél után fél kettőig. Mondanom sem kell, hogy a mosogatás megvárt másnap reggelig. Annál is inkább, mert egy másik jó barátnőm, Evelyne születésnapjára voltam hivatalos vasárnap déltől, innen 20 km-nyire. Most töltötte a hetvenediket, és hogy könnyebb legyen átlépni ezt a dekádot, három lányuk, vagy tíz unokájuk példásan megszervezte az ünnepséget. 70 év  -  70 meghívott! A nagy árnyas kertben terítettek, Evelyne egyik asztaltól a másikhoz ült egész délután, hogy mindenkivel válthasson néhány kedves szót. Este 6 óra felé jöttem haza, de az ünneplés még javában tartott!

16 megjegyzés:

  1. Így kell élni, én is így szeretnék: kedves barátnőkkel.....Ez a te kerted?Nagyon hangulatos,meleg kuckós.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelenleg már sokkal több a virág! Itt kicsit "sötét" van, este fél tíz felé készült a kép...

      Törlés
  2. micsoda hangulatos, kifejező fotó...

    jó lehet barátok közt...

    én a 70, szülinapomra lányomtól olyan rajzot kaptam, amin (többek közt) 70 csillag ragyog az égen.. (60.-ra egy novellát, rólam)...tudja, h annak örülök, amit ő készit. de én újabban már nem is akarom számolni az éveket. egy barátnőmet a 20. viselte meg. hát akkor nem mindegy?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kert most sokkal, de sokkal virágosabb! Nagyon szeretem a baráti összejöveteleket, de szívesen vagyok egyedül is. Voltaképpen a kettő váltakozása az ideális!
      Az éveket most már én se számolom szívesen. Egyre gyorsabban telnek...

      Törlés
    2. ...még a napok, órák, percek is! :(

      Törlés
    3. Szó szerint egyetértek! :(((

      Törlés
  3. egy tünemény ez a kép: nagyon hangulatos, nem mesterkélt, a szráítókötél a csipszekkel
    imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, teljesen "natúr"... Én is akkor vettem igazán észre a csipeszeket, amikor rákattintva megnagyobbítottam a képet! Egyébként tényleg a mesterkéltség ellensége vagyok, minden területen! Barátaim is ilyenek (sok van!), nyilván nem véletlenül!

      Törlés
  4. Nem csodálom, hogy nincs kedved kimozdulni (olyan gyakran). Mindannyiunknak jót tesz egy kis egyedüllét, hogy rendezzük a belső dolgainkat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ezért, Klári: "rendezni belső dolgainkat"...

      Törlés
  5. Minden kornak meg van a maga szépsége. Fogalmam sincs hogy miért történt velem az, hogy az életemben a napok mindig sietősen robogtak.
    Fiatalabb koromban sose volt idő ilyen ráérős kellemes de jó hogy vagyunk beszélgetésekre.
    Látszik a képen, hogy valami ilyesmi érzésben telt a beszélgetésetek. Hát ezért mondom, hogy jó idősödni. Végre felfedezzük a lassulás értékeit és szépségét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kell is valami kárpótlás a lassuló életritmusért, amikor egy idő után ettől is, attól is búcsút kell vennünk!... Legalább időt nyertünk elgondolkodni felette...
      Képen látható két barátnőm élete még egyelőre rohanósabb (korban kettőjük között vgyok), mint az enyém: én sok elfoglaltságról lemondtam G. halála után...
      Szívesen összejövünk néha, hármasban, vagy többen is. Amíg lehet...

      Törlés
    2. Akiben ennyi visvitalis van, annak még sok- sok éve van hátra. Valahogy odafent ezekre az energiákra nagyon vigyáznak. Egyáltalán nem bánnak vele pazarlóan. Csak az arra érdemeseknek adnak belőle sokat. Te egy ilyen ember vagy.

      Törlés
    3. Kedves és nagylelkű vagy, Györgyi! Ha a gondolatodból kiindulunk, Te matuzsálemi kort fogsz megérni!

      Törlés
    4. :o)))
      Köszönöm a bájos feltételezést.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...