Keresés ebben a blogban

2013. július 13., szombat

Test és szellem kölcsönhatásáról

   Ismert dolog, hogy test és szellem szoros kölcsönhatásban állnak egymással, és manapság az óriási léptekkel haladó agykutatás  állandó információcserét mutat ki közöttük. A múlt héten került kezembe a "Science et Avenir" ("Tudomány és Jövő") c. folyóirat, melyben egész cikksorozat foglalja össze a tudatos meditáció jótékony hatásait a testre. Sőt, a neurológia területén a 1990-es évek óta végzett kutatások kimutatják, hogy nemcsak a testünknek tesznek jót, hanem az agy működését és struktúráját is képesek módosítani.
   Melyek azok a területek, ahol ez a hatás legbiztosabben kimutatható?
* magas vérnyomás (a nem túl súlyos esetben! különben inkább gyógyszer ajánlott): a szív- és érrendszerre is kedvezően hat
* fokozza a szervezet védekező készségét: 8 hetes meditációs program után megvizsgálták az influenza-elleni védőoltást kapottak két csoportját. A meditáló csoport szervezetében több ellenannyagot találtak, mint a kontroll-csoportban, mely nem vett részt a meditációs programban.
*lassítja az öregedés folyamatát: elősegíti a telomér nevű enzim működését, mely a DNS szál végződéseit kijavítja, ezáltal a sejt osztódóképességét növeli. Vagyis: lassabban öregednek el sejtjeink...
*csökkenti a stressz hatát, mely tartósan szorongást, depressziót is okozhat. Növeli a nitrogén-monoxid (NO) termelését, az endorfin és dopamin nevű neurotranszmitterek kiválasztását, melyek kellemes közérzetet keltenek.
* a fájdalom érzését is lehet a tudatos meditációval csökkenteni (migrén, hátfájás, egyes rákbetegségek esetében) néha hatásosabbnak mutatkozik, mint a klasszikus fájdalomcsillapítók.
A program 8 hétre oszlik meg, a napi gyakorlat 30 percig tart. Itt, Franciaországban egyre több egyetem iktatja be az orvosképzésbe.

11 megjegyzés:

  1. Ez igazán az én témám. Mindig is azt hiányoltam az orvosokból, hogy nem az egész testet nézik,és a betegségek lélekkel összefüggő kapcsolódási pontjait sem. A meditáció, a lélek gyógyító hatása kimarad a tevékenységükből. Csak a gyógyszert nézik vagy a műtéteket. Persze, ez utóbbi az üzlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod, Éva: a gyógyszergyárak befolyása mérhetetlenül nagy, mert óriási profit rejlik a kémiai gyógykezelésben! Persze, nem kell a kisbabát is kiönteni a fürdővízzel együtt: életeket mentenek meg a gyógyszerek, de nem kellene olyan megvetően kezelni a többi gyógymódot sem! Egyes keleti kultúrák szemléletében pl. lényeges az ember, mint összefüggő egész vizsgálata...

      Törlés
    2. Jól értetted, azt akartam írni, hogy az előbbi( vagyis a gyógyszer)az üzlet! Te tudtad mit akartam!

      Törlés
    3. És igen, a gyógyszerek és a többi gyógymód együtt. Mert test és lélek összefügg!

      Törlés
    4. Csak tudnám pontosan meghatározni, hogy mi a "lélek"...

      Törlés
  2. Rózsa, arról nem volt szó, mivel lehetne serkenteni ennek a telomér nevű enzimnek a működését?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, pl. a tudatos meditációval, gondolom én, a naiv ember...
      De tréfán kívül: azt hiszem vannak olyan táplálékfélék, melyek ebben az irányban hatnak...

      Törlés
  3. Lehet, hogy valami ideillő mantrát kellene kitalálni, hogy elhitessem magammal, miszerint a telomér működik?(Szerencsére a tudatos meditáció többi tárgyával rendben vagyok.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhatároztam én is, hogy kézbe veszem magamat! Éppen ideje... még... talán... Csak az a probléma, hogy nem először határozom el...

      Törlés
  4. Más! Unokák voltak hétvégén?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a szombaton jönnek végül is, eltolódott a két hét július vége felé. A szülők nehezen nélkülözik őket! Megértem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...