Keresés ebben a blogban

2013. október 11., péntek

A mosoly hatalma...

   Hát, ma reggel, amikor megnéztem virtuális levelesládámat, ez a szobor jutott eszembe, a reims-i katedrális híres mosolygó angyala... Nem mintha hasonlítanánk egymásra, de tény, hogy magam is szívesebben mosolygok az életben az emberekre, minthogy rosszkedvemmel terhelném az amúgy is gyakran borús hétköznapjaikat.       Ennek sokáig magam sem voltam tudatában, s majd kővéváltam a meglepetéstől, amikor az 1972-es hathetes lugai nyelvi tábor végén egyik orosz kolléganőm, az amúgy inkább markáns Maria Fjodorovna búcsúlevélkében megköszöszönte "ragyogó, meleg" mosolyomat! 
   Az ember legtöbbször nem "tudatosan" mosolyog, különben is, ha a mosoly nem természetes, az rögtön látható. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy vannak emberek, akiknek egész arca mosolyog, s van akinek a szeme szomorú marad. Ilyenkor az az érzésem, hogy lelke mélyén, talán néha öntudatlanul is, valamilyen feloldhatatlan bánatot őriz...
   Itt, Franciaországban, a mosolynak óriási jelentősége van. Sokszor meglepődtem, hogy egyes közéleti személyeket első látásra aszerint bírál el közvélemény, hogy mosolygós-e, mintha akkor rossz ember nem is lehetne. A mosoly afféle névjegykártya, beajánl, vagy hiánya bezárja előtted a kaput.
   Ismét a kályhától indultam el! Tulajdonképpen dr. Saldmann könyvéből akartam idézni az idevágó fejezetet, mintegy magam utólagos igazolására. A híres szívgyógyász azt fejtegeti könyvében, hogyan gyógykezelhetjük magunkat gyógyszerek nélkül, melyeknek mellékhatása sokszor kárt okoz. Többek között a mosolyt említi, mely az arc 17 izmát hozza működésbe, csökkenti a stresszhatást, a szívverés ritmusát, pozitív energiahullámokat kelt körülöttünk. Ráadásul még ragályos is!

18 megjegyzés:

  1. Egy ünnepi mosolyt küldök, szívből és teljes láthatóságával. (Nyakatekerni, na, azt nagyon tudok.)
    Sok örömet, jó egészséget kívánok!
    stali

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, kedves Kati! Tudom, hogy te is ismered a mosoly kiterjedt hatalmát! Váljon egészségedre neked is!

      Törlés
  2. Többször kipróbáltam, hogy ha elmosolyodom, akkor a lelkem is mosolyog, de AZONNAL!!
    Teljesen képtelenség, hogy mosolygás közben harag, sértődöttség legyen bennem. A kettő nem megy együtt.
    Egyet tudok érteni a szívgyógyásszal. Egyébként, így öregedve, kifejezetten figyelek, a minél gyakoribb mosolygásra, hogy arcvonásaim ne görbüljenek nagyon lefelé. Nehéz a gravitációval szembe menni, ezen a téren is.
    Jó téged olvasni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bóbita, nagyon jól teszed, ha még "magadnak" is mosolyogsz (dr. Saldmann azt mondja, akkor is használ, ha akarattal tesszük!) A gravitációs problémát már én is felfedeztem néha a tükörben, ezért úgy reagáltam, ahogy te is leírtad...

      Törlés
  3. Remélem Nálad is süt a nap és ettől még könnyebben mosolyogsz ezen a szép szombaton.:)
    Nagyon-nagyon boldog születésnapot, kedves Rózsa/Flóra!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, kedves E.! Holnap válaszolok a leveledre, ma készül az esti vacsora és állandóan csöng a telefon!... Igen, még a nap is erőt vett magán!

      Törlés
    2. Születésnap??? Isten éltessen, kedves Flóra!

      Törlés
    3. Igen, 12-én. Köszönöm, kedves Éva.

      Törlés
  4. Egész lényedből árad a mosoly. Jó lehet a környezetedben élni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, a közvetlen környezetemben már nem él senki, de barátokkal azért összejövök néha... S a magány sem teher, ezért is ragaszkodom most már hozzá...
      A te dinamikus lényedből viszont nagyon kevés szorult belém (inkább a fiam!)...

      Törlés
    2. Legalább jól kiegészítitek egymást. Vidámak lehettek együtt.

      Törlés
    3. Igen, mert nagyon szeretjük egymást és ha előfordul is, hogy különbségeink bosszantják a másikat, nem tart sokáig (az én tétovázásaim és lassúságom és az ő villámgyors reakciói, tettrekészsége homlokegyenest ellenkezőek!), mert megszoktuk, hogy mindig "tiszta vizet öntünk a pohárba" és nem ápoljuk bosszúságainkat! Emellett sokmindenben hasonlítunk is!

      Törlés
  5. Mikor Reimsben voltam (egyszer, valaha), én is megkerestem az angyalt.
    Példát vehetnék róla, de én inkább tűnődő, komoly vagyok.Ez van!

    VálaszTörlés
  6. Éva, egyik nem zárja ki a másikat...

    VálaszTörlés
  7. Szenzációs
    köszönöm :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...