Keresés ebben a blogban

2016. október 1., szombat

Kirándulás Senlis városába és a Chaâlis apátsághoz


Senlis utcái 
Az apátság romjai

az apátság rózsakertje
Séraphine képeiből
   Még június elején jártam ott a Múzeumbarátok köre által szervezett egynapos kiránduláson.
   Emlékszem, ez volt az első szép tavaszi napunk, csodálatos kék ég alatt és melengető napsütésben.
   Senlis városkája (kb. 17000 lakos) Párizstól 40 km-re északra fekszik. Még az ókorban alapították, de a középkorban is nagy jelentőségű, fallal körülvett királyi város volt. Gótikus katedrálisa a 12. sz-ban épült. Meredek, macskaköves utcácskái, sok szép háza maradt szinte érintetlenül a 15-17. sz. tájékáról, s ez a körülmény sok film forgatásához nyújtott hamisítatlan díszleteket.
   Megvallom, engem talán leginkább Séraphine figurája vonzott a városba. Séraphine Louis, akit most már csak Séraphine de Senlis néven emlegetnek, 1864-ben született, s az ún. naív festészet híres alakja lett. Szolgálóként kereste a kenyerét, misztikusan vallásos volt, a képeit titokban, valóságos extázisban festette rideg padlásszobájában, mígnem Wilhelm Uhde, a városban időző német író, műgyűjtő fel nem fedezte tehetségét. Képeket vásárolt tőle, sőt, kiállítást is szervezett neki. Séraphine kényelmesebb életet élhetett végre, de már késő volt: elméje lassan elborult és gyógyintézetbe került, ahol 1942-ben, a német megszállás alatt több beteggel együtt éhenhalt...
   A kirándulás délutánja a pár km-re fekvő Chaalis apátságának romjaihoz és a parkban található gyönyörű 18. századi stílusban épült kastélyhoz vezetett bennünket. Engem temészetesen rendkívül megfogott a kastélyban kiállított Nélie Jacquemart-gyűjtemény több ezer(!) darabja! (Nélie a párizsi híres Jacquemart-André múzeum "özvegye", egészen hihetetlen pályát futott be, nagy utazó, műgyűjtő lett: a kiállított gyűjteményben két Giotto kép is szerepel több igazi kuriózum között!)
   A kirándulás az apátság gyönyörű rózsakertjében ért véget, de itt már inkább egy napsütötte padon üldögéltem, mert alig (vagy nagyon is!) éreztem a lábaimat!

12 megjegyzés:

  1. Micsoda felfedezések! Művészeti útikönyv fejezete ez a bejegyzés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, lehetett volna sokkal bővebb is, természetesen, de nem akartam a részletekbe nagyon belemenni. Pl. még sok fotót csináltam a Nélie Jacquemart gyűjteményről: egyenesen kalandregénybe illő élete volt, és eddig még senki sem írta meg az életrajzát!

      Törlés
  2. Ooooo, ott laktunk Senlistől nem messze, amig a fiam kicsi volt!! Mindig odajártunk, ha vendégeink érkeztek, meg a Chantilly -kastélyba, meg Ermononville-ben. Gyönyörű környék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint egy Rousseau Ermononvillében...?

      Törlés
    2. Igen, Tamko, szép és kicsit a modernitástól elzárkózó környék: lehet, hogy éppen ezért őrződött meg olyan tökéletesen...
      Hol laktatok?

      Törlés
    3. Aliz, Rousseau 6 hetet töltött Ermenonville-ben élete végén, ott is halt meg 1778-ban. A parkban található síremlék azonban üres, mert holltestét 1794-ben a Panthéonban helyezték el Párizsban...

      Törlés
    4. én csak egy Csokonai versből idéztem :) (Tudod, rossz szokásom, beidegződésem szerint:) (és én is az élő Rousseaura gondoltam, aki Ember és Polgár volt... ott, akármeddig is)

      Törlés
    5. Rózsa: Dammartin-ben. Onnan híresült el, hogy ott ölték meg a két terroristát a Charlie Hebdo-s merénylet után!

      Törlés
    6. Ott nyílt meg újra a minap az a bizonyos nyomda...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...