Keresés ebben a blogban

2012. május 7., hétfő

Politika...

Ezen a blogon ritkán bocsátkozom politikai eszmefuttatásba. Nem mintha nem érdekelne a politika, de erre nem ez a blog a legjobb fórum: a magyarországi viszonyokat nem "élem" egyenesben ahhoz, hogy véleményre jogosuljak, az itteni "konyha" eseményei meg kit izgatnak rajtam kívül e blog látogatói közül?
Most mégis megkockáztatok egy kisebb bejegyzést. A tegnapi nap ugyanis fontos eseményt hozott: a baloldal és François Hollande győzelmét az elnökválasztás második fordulóján. Legutóbb François Mitterrand nyert elnöki tisztet 1988-ban (másodjára). 2007-ben Ségolène Royal indult a versenyben Sarkozy ellen, de neki kevesebb szerencséje volt, mint akkori élettársának, F. Hollande-nak, 4 gyereke apjának... Azóta a több évtizedes kapcsolat végetért, ma már másik élettárs oldalán nyerte meg Hollande a választásokat.
Az Akimoto által kiemelt Grecsó-interjú néhány párhuzamot indított el bennem. Az 5 éves Sarkozy-éra morális értelemben is lerombolta az országot. Ritkán dolgozott valaki ilyen  kitartóan embercsoportok, társadalmi rétegek szembeállításán! Mint előre bejelentette, ő a gazdagokat akarta komplexusuktól megszabadítani! Itt a franciáknál ugyanis nem illik az anyagi sikerrel büszkélkedni, sőt, a pénz területét szégyenlős és jótékony homály fedi. Még családon belül is kényes kérdés a jövedelem feszegetése. Ő aztán főleg gazdag választói irányában tett gesztusokat (adókedvezmények, piaci elsőbbségek, pozíciók formájában), amire a franciák még a forradalomból örökölt hármas jelszaván ("liberté, égalité, fraternité"  -  "szabadság, egyenlőség, testvériség" mely a legkisebb községháza homlokzatán is ékeskedik) nevelkedett nép nagyon érzékenyen reagált... 
Tudom, hogy nem elég ellenkező irányú ígéreteket tenni, jelszavakat cserélni. Jó adag realitásérzékre is szükség van. Az európai és a világhelyzet rendkívül bonyolult. A politikának vissza kell találnia az őt megillető helyre. Az embereket nem egymás ellen kell uszítani, hanem megbékíteni, közös célok felé vezetni.

10 megjegyzés:

  1. Bizonyos körökben itt is otrombaság pénzről beszélni. (A közpénzek sorsát viszont több tárgyilagossággal, és kevesebb zsigeri indulattal lenne jó megtárgyalni.)
    Remélem, Hollande ígéretei valóra válnak a "normális" Franciaországot illetően, és ennek a világ számára is lesz hozadéka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira szeretnénk végre már megbízni valakiben! S nem csalódni...

      Törlés
  2. Figyeltem a küzdelmet. Kíváncsi vagyok az Unió mit szól a változáshoz.
    A.Merkel állítólag tért karokkal várja Hollande-ot, legalábbis így fogalmaztak.
    Utolsó mondatoddal egyetértek. Sőt, a politikusoknak többet kellene tenni az országért( jómódúakon kívüli rétegekért is), nemcsak a maguk hatalmát egymás ellen is acsarkodva építeni a számukra kiszabott időn belül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Únió jelenleg jobboldali liberális többségű. A szélsőjobb előretörése nyugtalanító mindenütt. Mindenki újabb éles válsággal fenyeget...

      Törlés
  3. Nem ismerem közelről a helyzetet, de közel hatvan éves visszatekintéssel, szüleim és magam szemszögéből, s egyéb tapasztalatokból merítve viszolygok a szocialista szótól.
    Ugyanígy a baloldal kifejezéstől is.
    Arról már nem is beszélve, hogy tele van a hócipőm még így tavasszal is az euval.
    Legfontosabb lenne mindenféle berendezkedésben a normális és stabil civil kontroll. Azaz, ha a választók ereje nem fulladna ki egyik, vagy másik fél preferálásából.
    Hanem - ehhez azonban le kellene küzdeni a tunyaságot, ostobaságot, félelmet stb - figyelemmel kísérnék ill. részt is vennének a közéletben.
    S ez több, mint az esti híradó előtt elfojtott káromkodás.

    Más: a francia baloldal nagy mértékben felelős volt a sztálini diktatúra burjánzásáért. Remélhetőleg ma már tisztábban látnak, s nem tévednek el túl sokszor a politika útvesztőiben
    A hazai baloldal erkölcstelensége kétségtelen, meggazdagodtak a módszerváltáskor, összefonódtak a tőkével, s csak üres fecsegés, hogy a szegényebb társadalmi rétegeket képviselik. Ezt ma már csak néhány százezer megcsontosodott öreg (ecske) nosztalgiázó veszi be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta, megértem a kiábrándult keserűségedet! Nem az embereket kell okolni a csalódásért, hanem azokat, akik okozták... A politikából sokan kiábrándultak, a művelőik erkölcstelen viselkedése miatt. (más kérdés, hogy a hatalom nem túl nagy kísértő-e?...) A civil kontroll minden igazi demokráciában létezik és létfontosságú. Sajnos, a volt kommunista országokban kiirtották, sőt, az azt megelőző rendszernek sem volt sajátja!
      A "francia baloldal"-on nyilván a kommunista pártot érted, mely a 70-es évekig több mint 20%-ot képviselt a választásokon. Ma már jobb esetben 2%-ot jelent... Sajnos, a legszegényebbek, a munkanélküliség kiszolgáltatottjai inkább a szélsőjobb hálójába esnek... Sok politikus erkölcstelen, "maga felé hajlik a keze" viselkedése miatt az emberek megutálták a politikát, mondván, hogy mind "egykutya"...

      Törlés
  4. Én, azt hiszem, örülök a változásnak, annak ellenére, hogy nem sokat tudok a francia állapotokról. Mégis, nekem minden toleranciát hirdető ember ismeretlenül is szimpatikusnak tűnik ma Európában. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, F. Hollande nem ábrándít ki... Egyike azoknak, akiknek semmi titkolnivalójuk nincs, a köpönyegét se forgatta ki... A becsületesség ma ritka erény. Nehéz dolga lesz...

      Törlés
    2. Ritka. Annál értékesebb. :)

      Törlés
    3. Viselése viszont belső jó érzést kelt, ha ritka is...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...