Keresés ebben a blogban

2012. július 23., hétfő

Kérdés-felelet

Mammkától a napokban kaptam az alábbi kérdéseket. Figyelmét megköszönve megpróbálok röviden választ keresni rájuk, bár könytárnyit lehetne összeírni ezekről az örökzöld témákról:


- Miért vagy mostanában hálás?
Először is a "hálás" szó értelmét kellene kibogozni. Ha egyénekről van szó, örülök egy figyelmes, kedves szónak, érdeklődésnek. Örülök, ha kisüt a nap. Örülök, ha nem vagyok beteg és szeretteim is jól megvannak. De "hálás" vagyok-e ezért a napnak? Vagy valaki más, természetfeletti lénynek? Ez már világnézeti kérdés, melybe itt nem bonyolódok bele...

- Szerinted mi az ember életének a célja?
Mivel az ember tudatában van (nagy valószínűséggel egyedül az összes élőlény közül) élete véges voltának, szerintem szükséges, hogy ennek értelmet adjon. Vagyis annak, ami a két dátum között van. Kell, hogy ez a végesség minden napnak megadja az egyedi nagy és visszahozhatatlan értékét. Hogy lehetőleg azzal az érzéssel olvadhassunk bele a nagy megsemmisülésbe, hogy a ránk szabott időt nem nagyon fecséreltük el. Hogy (majdnem ) mindennek volt értelme...

- Miért kezdtél blogot írni?
2008-ban kezdtem francia blogomat, Gilbert halálának második évfordulóján. 
Mielőtt meghalt, azt mondta 3 félbemaradt regényére: "Majd te befejezed őket."
Óriás súlyú megbízatás. A francia nem anyanyelvem, hát még az ő irodalmi szintjén. Elkezdtem hát "gyakorolni", nyilvánosan, bár álnéven. Aztán nagyon beleízelődtem. 2009-ben elkezdtem a magyar blogot is, főleg Ági és még egy-két személy biztatására, hogy "visszataláljak" anyanyelvemhez. A blogokban főleg a gondolatcsere érdekel. Tengerbe dobott palack.

- Milyen terveid vannak mostanság? 
Mindig van egy-kettő, vagy még több raktáron. Sok nem is valósul meg, terv formájában még izgalmasabb. Egy regény  -  a regény, mert egynél többre ezzel a sebességgel nem futná úgysem az időből  -  egy-két tűrhető kép, egy kb 30 cm széles "fríz" mely körbefutná 15 méteren az egyik szobát, és a legközelebbi, egy 3 személyre szabott színdarab, melyet nemsoká el kell kezdenem, ha még ebben az évben el akarok vele készülni... Még közelebb: augusztus a családé, az unokáké, rokonoké.

- Milyen ajándéknak örülnél nagyon?
Ha vendég jön és megkérdezi, "mit hozzak?", általában azt felelem: "votre affection" vagyis: szeretetet. Különben örülök könyvnek, ékszernek, színházjegynek, utazásnak (ez utóbbiak főleg fiaméktól)


Hát, ezt tudtam hirtelen, kedves Mammka, sajnos, kevés az időm, holnap érkeznek vendégek Magyarországról és még nem vagyok készen!
Az alábbi link még jobban megmagyarázza a tárgyakhoz való viszonyomat, amiben talán mások is magukra ismernek egy kicsit:

http://floramagyarblogja.blogspot.com/2011/07/targyak-lelke.html




36 megjegyzés:

  1. Élvezd a napokat, találd és találjátok meg bennük a lényegét, amit adni tudnak.Sejtem is, hogy mik az elvárások velük kapcsolatban.
    A válaszok tetszenek, körültekintőek, pontosak, megkapom azt az információt, amit akartam.Olyan "flórás".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm az értő, érző reagálást, Éva! Néha belegondolok, hogy a blogolás nem az ilyen kedves bejegyzések nárcisszikus vágya-e, egészen egyszerűen?... De ha szívből jövőnek érezzük őket, akkor miért ne? Amikor olyan jólesik...

      Törlés
  2. A blogírás hiányt pótol.
    Valamilyen módon megadja azt, amit elvárunk tőle, különben rég abbahagytuk volna, nemcsak kísérleteztünk volna a befejezéssel.
    El kell fogadni a dicséretet( tudom, hogy nehéz, az ember először alapból hárít), ha kapjuk, és nem kell szégyellni, ha jól esik. A szívből jövő reagálásokat pedig felismerjük.Ennyi emberismeret és tudás már vélhetően felhalmozódott bennünk.
    Nem tudom a vendégeskedés alatt mennyi időd lesz a blogba jönni, de örülök majd, ha megjelensz.Azt is megértem, ha nem tudsz jönni, csak önző az ember, és a maga örömét is keresi!:-)

    VálaszTörlés
  3. Csak az a kérdés, hogyan fogadnánk a bírálatot?...
    Szerdától a jövő hét elejéig nem leszünk itt: tengerpart, Párizs. A szülők már látták, de a gyerekek még nem. Örülök, hogy látom őket, bár májusban találkoztunk!

    VálaszTörlés
  4. A bírálatot ugyanúgy fogadjuk, ahogy a dicséretet szerintem.Nem könnyen!
    Egyébként igazad van, hogy ki milyen inkább a bírálat fogadása mutatja meg, mint a dicséreté.
    Először jön a hárítás, mert én tudom az okot a tetteimre, a másik talán nem. Aztán jöhet a magyarázat,lehetőleg nem a magyarázkodás.
    Ha valaki azonnal elfogadja a bírálatot, azzal nem értek egyet. Természetesen át lehet gondolni, és elfogadni.Szimpatikus az, ha valaki képes rá, de a másik meggyőző indokainak is alaposnak kell lennie. Ha valaki egyáltalán nem képes elfogadni a bírálatot, ott már bajok vannak, és az egész személyiséggel is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most is egyezik a véleményünk, Éva. Sokszor az "arany közép" a legjobban járható út! Képes vagyok én is visszakozni, ha kellően meggyőznek és nem szaladnak nekem brutálisan...

      Törlés
    2. Névtelen24/7/12 11:16

      Joban es rosszban egyarant le lehet rohanni a masikat.
      Valahogy a mertekekkel nem vagyunk tisztaban, aztan amikor ugy erezzuk, ez mar a tulzas, a sok, akkor megprobalunk hatralni. A jo elol is.
      stali

      Törlés
    3. "Jóban és rosszban egyaránt le lehet rohanni a másikat." Ebben igazad van, egyik se jó! Igyekszem megérezni (ha nem is mindig sikerül), "meddig mehetek túl messze" (jusqu'où je peux aller trop loin), mint ahogy itt mondják...
      Élvezd a szép görög kéket!

      Törlés
    4. A szélsőségekkel nem tudok mit kezdeni. De inkább a lassú folyás, mint a sebesen áradás jobban is, rosszban is.

      Törlés
    5. Valószínűleg alkatunk határozza meg...

      Törlés
    6. Igen, így igaz. Nem lehet ellene mit tenni, nem is akarok. Csak szerep lenne.A gond( ha annak vesszük az), hogy aki áradó, az az én visszafogottságomra azt hiszi, hogy haragszom, vagy nem kedvelem őt.Én viszont ösztönösen védem magam az áradástól, mert sok.
      Valahogy az ellentét nem kedvez a kapcsolatnak.A hasonlóak inkább megtalálják egymást blogban is, való életben is.

      Törlés
    7. Névtelen25/7/12 14:45

      Na ezen a gepen nem tudok vigyorogni, pedig szeretnek.
      Aki ugy hiszi, haragszol/m, majd megbekel a maga kenyeren.
      Magyarazkodni felesleges - gondolom en, de a neveltetesem hianyos, mint tudjuk.
      stali

      Törlés
    8. a dolgok (a "jó" s a "rossz" is szélsőségeibe túlhajtva ellenkezőjükbe csaphatnak át... ezért is jó az aranyközép, mindenben, vagy akár mondhatjuk igy is: a "mérték"... vagy másképp , máshonnan nézve: a "tapintat"... és valóban: "similis similim gaudet"... úgy könnyebb is! ha a másik hasonlit ránk, már amennyiben ismerjük legalább magunkat! bár az se biztos...:)

      Törlés
    9. Aliz, sokszor igaz! De néha meg az is, hogy "ellentétek vonzzák egymást", a másikban azt keresve, ami belőlünk hiányzik. De abban nemigen hiszek, hogy tartósan egy csak ellentétes személlyel kijönnék! Kell lenni valami harmonikus morzsának is egy kapcsolatban!

      Törlés
  5. Most már tudom, mikor számíthatok a távollétedre és a visszajövetelre. Számítok beszámolóra is, hangulatokra, benyomásokra, esetleg történetekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínűleg lesz egy kis "ablak, a rokonok elutazása és a lányok érkezése között: talán 1 nap...

      Törlés
    2. Nem sürgetlek. Jó lesz majd elővenni az élményeket, ha egyedül leszel, akár esőben, (hóban) is.

      Törlés
    3. Légyszíves, Éva, ne emlegesd még az esőt, havat!... Egy hetet se tesz ki még a szép idő tavasz óta!!!

      Törlés
    4. Bocsánaaaat!:-) Kívánom a jó időt továbbra is!:-)

      Törlés
    5. Igy már jó! Igaz, hogy péntektől már megint tartós esőt ígérnek a brit szigetek felől... Én élvezem a 30°-ot!

      Törlés
    6. :-)Élvezd a 30 fokot.
      Itt szakad az eső tartósan. 17 fok!:-)

      Törlés
    7. Időjárással elégedettek voltatok?

      Törlés
    8. Éppen most jött vissza a zápor! Mint pár perce írtam, megkegyelmezett a 10 nap alatt!

      Törlés
  6. Nagyon köszönöm,hogy írtál !!!!!!Megtisztelő....
    A blogírással kapcsolatban én is gyakran gondolok erre,amit te megfogalmaztál: "Néha belegondolok, hogy a blogolás nem az ilyen kedves bejegyzések nárcisszikus vágya-e, egészen egyszerűen?... De ha szívből jövőnek érezzük őket, akkor miért ne? Amikor olyan jólesik..."
    És most megyek,elolvasom a tárgyak lelkét.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kérdéseid alkalmat adtak arra, hogy egy-két dolgot magamnak is megfogalmazzak!
      Megcsodáltam a csuhé babáid rendkívüli kreativitását!

      Törlés
  7. Szeretem ahogy írsz. Mindegy milyen inditatásból teszed. Jó látni a művészeted egyéb dolgokban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ez kölcsönös, kedves Györgyi! Bár belőlem hiányzik a te lelkesedésed spontán megnyilvánulása! Biztos vagyok benne, hogy te sodrod magaddal a körülötted élőket! Én meg többnyire hagyom magam sodorni (bizonyos mértékig)...
      Kellemes szabadságot, pihenést, fürdést!

      Törlés
    2. Nyilas tüzes jegyben születtem. Bár nem hiszek a horoszkópok mindenhatóságában, mégis azt gondolom az alap atitűdöt befolyásolja a bolygók állása. Születési dátumom is a numeorológiában a küzdés számát jegyzi a nyolcast. Azt gondolom ebből is látszik, hogy esélyem sincs a csendességre, visszavonulós magányt kereső szép lelkűségre. A világ egyensúlyát pont az hozza meg, hogy mindennek meg van az ellenpólusa.
      A Te csendességed és visszafogottságod lenyűgöz. Ezt a tulajdonságot kedvelem Évában is.
      Hiszem azt, hogy mindenki a magának megfelelő életutat járja be.
      Remélem kellemes napjaid lesznek! Párizs sem a nyugalmáról híres. Mégis szeretjük.
      Kíváncsian várom a beszámolódat, hogy ott miként telnek majd napjaid?
      Kívánom, hogy ne fárasszon el túlzottan az ottani nyüzsgés!

      Törlés
    3. Köszönöm, kedves Györgyi! Férjem és fiam is Nyilasok jegyében születtek... Különösen fiam akinek aszcendense is az! Gondolhatod, hogy a kontrasztból kijutott nekem! (az én számom különben a 7-es...) Én se hiszek igazán benne, de be kell vallani, hogy időnként vannak furcsa egybeesések...

      Törlés
    4. Az enyém a 3-as! Egyébkéntlevegőjegy vagyok, és ez táplálja a tüzet.
      Vízöntő vagyok, mérleg aszcendenssel.Nem igazán túláradó, inkább visszafogott, egyensúlyra törekvő.

      Törlés
    5. Elég sokszor eszembe jutsz, hogy mi van veled. Mit láttatok, merre voltatok,milyen volt az idő, hogy telnek a napok?
      Majd egyszer több időd lesz, és én kivárom azt az időt is!:-)

      Törlés
    6. Én pedig Mérleg, Bika aszcendenssel (már amennyire hitelt lehet adni eme kellemes társasjátéknak!...)
      A számom a 7, meditálásra, egyedüllétre egyre hajlamosabb...

      Törlés
  8. Votre affection. Megtanultam. ::)) Az ember a blogokba is azt viszi. Ki, hogy tudja kifejezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Affection: szeretet, gyengédség "votre": birtokos névmás tsz. 2. sz. vagy magázó forma is (a francia tanár beszél belőlem, elnézést, kedves kolléga...)
      Igen, a blogokba is! Az ellenkezőjét soha nem vittem. Inkább elkerülöm, a választék amúgy is óriási...
      Hogy milyen formában? Ha az időmből rászánok, hátha még írok is pár szót, hát az is...
      A jelek fontosak.

      Törlés
    2. Tőled tanulok franciául. ::))
      Az ember bánatot ne vigyen ajándékba, és ez így van jól.
      Azt hiszem, néha nehéz pár szót írni, mert oldalakat kellene vagy semmit. ::))

      Törlés
    3. Csak most válaszolok, nem voltam itthon, s ha igen nagyon lekötve minden percem...
      Igazad van (mint annyiszor).

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...