Keresés ebben a blogban

2023. január 2., hétfő

2023 érkezése elé...

   Alig vártam, hogy magam mögött tudhassam a 2022-es év utolsó hónapját. Voltak pedig ennél rosszabb évek is, sokkal rosszabbak... Mégis, testileg és főleg lelkileg megfáradva érkeztünk az év végéhez. Alig maradt energiánk, hogy a karácsonyt és a szilvesztert ünnepivé varázsoljuk.
  
   Természetesen nem elég lapozni egyet a naptárban, hogy minden gond kámforrá váljon. Az ég ugyanolyan felhősen pislákol reggelente, alig-alig nyit szemet a világra, mint már hetek óta. Nem baj, a téli napforduló óta tudatában vagyunk  -  és ezért látjuk is  -  hogy egyre hosszabbak a napok! Annak ellenére, hogy ma reggel fél 8-kor, amikor felhúztam a redőnyt, még sötét volt az utca, csak a lámpák és a siető autók világítottak...

    Az új évvel kicsit mégis a megújulás szele fújdogál a tudatunkban. Nyitok ajtót-ablakot, hogy beáramolhasson, felfrissítse, ha lehet, a bezártságot. Különösen november vége óta záporoznak ránk a rosszabbnál rosszabb hírek, kellemetlen meglepetések. S ha "meglepetést" mondok, nagyon enyhe vagyok. Azzal vígasztalom magam, hogy rosszabb is lehetne, bár vígasznak vajmi sovány... Nem is említem a rádióból, tévéből, sajtóból szüntelenül áradó kataszrofális híreket, melyek fölbe tiporják megmaradt kevés életkedvünket.

   Szilveszterkor mégis elhatároztuk két kedves barátnőmmel, hogy megtiszteljük nálam az újév érkezését, mintegy előlegezve elvárásainkat, kérelmeinket, hogy legyen elnézéssel irányunkban: kevéssel is beérjük immár, kis derűvel, mosollyal, néha-néha még tán a jókedvig is elmerészkedünk. Ez lenne a gazdagságunk, a baráti szeretet, még pénzbe se kerül, de talán annál igazibb.








14 megjegyzés:

  1. Boldog újesztendőt kívánok, s ahogy óhajtod, derűt, mosolyt, jó kedvet. Legyen sok apró örömben részed, barátaiddal, családoddal. Nincs nagy dolgokra szükségünk, de egészségre nagyon is. Ha ez megvan, talán könnyebb lesz szebbé tenni ezt a 2023-at.
    E.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is megelégednék vele! A kis dolgok talán még kijárnak nekem is... Egyre lejjebb srófolom álmaimat, hogy alacsonyabbról zuhanjak le, s a végén a földön maradok... A te korodban viszont még nagyobbra méreteztem őket, sőt, titokban talán még néha ma is...
      Neked szóló kívánságaimat azokra méretezem hát, kedves Endi, amelyekre legjobban vágyódsz: teljesedjenek be mérhetetlenül!

      Törlés
  2. Névtelen3/1/23 08:56

    Hálalistával kezdem az évet. Jó szívvel ajánlom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta, a végére került a neked írt válaszom, ki tudja, miért. Elolvastam a blogodat.

      Törlés
  3. lehet, hogy a naptárunk már az újdonságot villogtatja, de hát még javában a tél közepén vagyunk, a bekuckózós pihenés, a befelé-fordulás, a nyugalom és erőgyűjtés időszaka.
    https://5elemes.hu/szezonalis-elet-tel-raktarozas/?fbclid=IwAR0_qDPz1qDp8SsVttRZr_fn2ltWMOcigrYasrDUG54iObYmbfgz8ln-BHE

    nagyon szép új évet kívánok
    A kínai állatöv szerint a Nyúl éve, 2023, egy nagyon békés év, amelyet mindenki tárt karokkal fogad a merész Tigris éve után. Nyugodt, csendes helyre kell visszahúzódnunk, hogy begyógyuljanak a sebeink, és lecsillapodjunk mindazok után, amiket az előző évben el kellett viselnünk.A kínai kultúrában a nyulat tartják a legszerencsésebbnek az állatöv tizenkét állata közül. Megbocsátást, kegyelmet és szépséget jelent. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Kati. Kedvemre van a "bekuckózás" is, hiszen nem vagyok már olyan mozgékony, mint hajdanán. Szeretem a bensőséges beszélgetéseket barátaimmal, egy csésze kávé, tea mellett, miközben a nap - ha néhanapján megjelenik - szép lassan eltűnik a szomszédos háztetők felett, mi pedig olykor terveket kovácsolunk az elkövetkező időkre... A tervek éltetnek, gondolom, téged is, aki olyan kreatív vagy! Kívánom neked is a szép, békés, megbocsátó évet!

      Törlés
    2. perszehogy éltetnek a tervek, de arról próbáltam írni, hogy január még nem a nekiiramodás ideje, még nem a változtatnivágyás lendülete az időszerű, - az majd csak februárban - most a raktározás ideje van, annak az ideje, hogy pl. átmelengessük a szívünket a barátok kedvességén, összegyűjtsük mindazt a jóleső dolgot, amit eddig kaptunk, pihenjünk, erőt gyűjtsünk♥

      Törlés
  4. Kedves Rózsa a Te szavaiddal:
    "kevéssel is beérjük immár, kis derűvel, mosollyal, néha-néha még tán a jókedvig is elmerészkedünk. Ez lenne a gazdagságunk, a baráti szeretet, még pénzbe se kerül, de talán annál igazibb."
    Nem tudnám ennél pontosabban, szebben megfogalmazni. Neked, nekem és mindannyiunknak ezt kívánom az új esztendőre! Szeretettel gondolok Rád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Borka, családom a közelben nem lévén, barátaim sokat jelentenek! Szerencsém van: sok baráti melegség vesz körül, ellentmondva a franciákról szállongó általános tévhiteknek (bár, valljuk be, néha igazak is lehetnek, de nemcsak itt!).
      Igaz ez a "virtuális" barátságokra is! Megszámoltam: az 6 személlyel, akinek itt válaszolok, a valóságban sohasem találkoztam, mégis közel érzem őket magamhoz, s mintha nem is lennének teljesen ismeretlenek...
      Legyen sok szép, meghitt pillanatod! Ezt kívánom szeretettel, nem felejtve a jó egészséget sem.

      Törlés
    2. Bocsánat, nem jól számoltam: 5 személyről van szó.

      Törlés
  5. Névtelen3/1/23 09:56

    Jó látni a derűs szilveszteri képeidet. Az év folytatásában is minél többször adódjon ilyen beszámoló! K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szeretek velük, és számíhatunk is egymásra. Néha sokkal nagyobbra is kibővül a társaság és szeretem a bensőséges, de a könnyedséget se nélkülöző hangulatot.
      Kedves Klári, az előzőnél sokkal szebb, békésebb évet kívánok neked és szeretteidnek: R.

      Törlés
    2. Névtelen3/1/23 20:38

      Köszönöm, Rózsa! Legyen úgy... K. Szép, békés évetek váljon valóra

      Törlés
  6. Előfordul, Márta, akár naponta is. Csak a címzett más, talán...
    Sok-sok ihletben gazdag percet kívánok, találjanak meg továbbra is a pontos, szép szavak és képek!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...