Keresés ebben a blogban

2023. január 10., kedd

Megtorpanás két ajtó között

    Gondoltam, gyorsan megírom ezt az új bejegyzést, mert nem tudom, mikor ülhetek újra viszonylag nyugodtan a gépem elé. Leginkább rajta szeretek dolgozgatni, eltöprengeni, hosszasabban írni, mert kezem ügyében minden megszokott szerszám. Nem akarom túlságosan elhalasztani a heti bejegyzést sem  -  nem mintha nagy űr támadna a helyén  -  de én éreznék elsősorban "lemaradást" a magam előtt vállalt elkötelezettségben. Márpedig csak ebben lehetek igazán biztos.

   Vízkereszt napján errefelé szinte elmaradhatatlan a levelestésztából készült sütemény  -  "la galette des Rois"  -  melyet mandulakrémmel (esetleg almakompóttal) töltenek meg, s benne kis porcelánfigurát rejtenek el még sütés előtt. Megosztják az asztal körül ülők között, s aki a kis figurát felfedezi a saját szeletében, azé lesz a nap koronája, mely a süteményhez jár. Vasárnap délután mi ketten fogyasztottuk el a miénket C. barátnőmmel. Övé lett a korona! Nagyon jól kibeszélgettük magunkat. Vagy 25 éve ismerem C-t és sokra értékelem a barátságát.

   Most csak dióhéjban írok, nem mélyítem el a témákat, néhányat meg sem érintek, csak annyit, hogy továbbra is gondolok rátok, kedves ismerős és ismeretlen olvasóimra, akik figyelmetekkel kitüntettek, még ha sokszor nem is tudhatok rólatok...



14 megjegyzés:

  1. Balladai homály... Rózsa, azért ugye nincs baj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, jól sejted a balladai homályt, de nem akarok mindent kiírni NET-re... Alice-szal akarok pár napot tölteni, hátha sikerül felvidítanom egy kicsit... "A helyzet súlyos, de (talán) nem reménytelen", ahogy egy híres filmben elhangzott...

      Törlés
    2. Megértem. Vannak dolgok, amik nem a NET-re valók. Járj sikerrel! 🥰

      Törlés
    3. Köszönöm, Borka, valószínűleg a hét végéig maradok.

      Törlés
  2. Névtelen10/1/23 15:34

    Ha csak ketten voltatok a leveles sütihez, balladára gondolok én is. Viszont van egy francia szakácskönyvem, benne két recept, egy gyors meg egy hagyományos a galette des Rois-hoz. Megcsinálom ez egyszer. Hátha sikerül. A tiéd gyönyörű!! K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári (ugye, te vagy?), ha készen vett leveles tésztából készül, nagyon egyszerű! Ha újra képben leszek, küldhetek receptet, juttasd eszembe!

      Törlés
    2. Névtelen10/1/23 18:28

      Köszönöm, Rózsa, jobb a recept. Soha nem veszek készen ilyen alkatrészeket. Kl.

      Törlés
    3. Névtelen10/1/23 18:29

      Rózsa, nem fogadja a kommentet ez a nyavalyás. Köszönöm a receptet, ha lesz.K

      Törlés
    4. Mihelyt visszamentem, keresek. Csináltam már én is, Isztambulban, mert akkoriban ott még készen szinte semmit nem lehetett kapni.

      Törlés
  3. De bizony, hogy űr van, ha nem írsz... Géphez ülve elsőként téged "nézlek meg"...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, Márta, az "űrt" és a fényjelet az oldaladon!

    VálaszTörlés
  5. Én is mindig kereslek!-egyébként én félnék hogy lenyelem azt a figurát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen16/1/23 12:11

      Lenyelni nem valószínű... inkább beletörhet egy fog! De mindenki óvatosan eszi, mert várja, hogy az övé legyen!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...