Keresés ebben a blogban

2012. június 19., kedd

Részlet Szabó Magda naplójából...

82. május 25.
(...) Olyan illogikus minden. Nekem az életben semmi se sikerült: nem lett házam, magamhoz méltó létformám, sose volt elég időm, folyton a nyilvánosság előtt kellett élnem, amit gyűlölök, nem volt nekem más eredményem, csak amit nem is reméltem: a halálos szerelem, a beteljesült boldogság, a Veled való egyesülés. Miért nem tudom elfogadni, hogy vége? Miért nem tudok megnyugodni? Miért az egyetlen, amit értek, a hajtincs, amit levágtam, a fényképed, amelyen rám mosolyogsz. Ó, mennyire szeretlek, mennyire, mennyire, mennyire! Üzenj, szólj, jelezz valamiképpen, üzenj, szívem, éreztesd, amit várok. Még mindig hasztalan minden közeledés hozzám, még mindig egy sivatag közepén üvöltök az elpusztult párom után.
   Nyúl, most jöttem meg A. Zsuzsától, elvittem a fenyegető leveleket  -  nagyon komolyan vette, azt ígérte, intézkedni fog. Ó, ha szólhatnál, ha Veled beszélhetném meg, ami van, jót-rosszat, elpusztulok ekkora magányban. A te gyönge kezed, amelynek két kilót nem volt szabad emelnie, hogy összetartott körülöttem mindent. Mindenki fordítva hitte: én állok, mint a szirt, erős vagyok, bátor. Persze. Csak éppen ott álltál kitárt karral mögöttem, és sosem eresztetted le a karodat. Nyúl, segíts, nem bírom már. Ma egyáltalán nem bírom. (...) 

Szabó Magda: Liber Mortis, Európa Könyvkiadó 2011
részlet az 1982. május 25-től 1990. február 27-ig vezetett naplóból 

21 megjegyzés:

  1. Szobotkának hívták?
    A mereven kiterjesztett kar Mózest idézi, aki felemelt karra imádkozott a serege győzelméért. Amint lankadt, a harci kedv is elillant, így hát két oldalról emelték a karját, hogy kibírja. Íme a két kilót bíró kéz őse.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Szobotka Tibor író, 1982. febr. halt meg... Sz. M. szerint ő volt az igazi el nem ismert zseni. Olvastam néhány regényét fiatalabb koromban, de jobban szerettem Sz. M. regényeit!

      Törlés
  2. Jaj, de átérzem! Nagy a szavak ereje!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nagy! Azért is szeretem őket annyira...

      (off: Éva, megkaptad az e-mail-emet?)

      Törlés
    2. Igen, megkaptam, most néztem meg az e-mailjeimet, a fenti mondatod hatására.
      Köszönöm. Válaszoltam is.

      Törlés
  3. Néha egy nő is megengedheti magának, hogy esendő legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkán. Mind a kettő nem lehet esendő, igazad van...

      Törlés
  4. Jaj, küldök egy l-betűt, mert felemelt karra nem lehet imádkozni.

    VálaszTörlés
  5. Névtelen19/6/12 15:49

    Milyen különös "véletlenek" vannak... Tegnap este, tényleg véletlenül, kezembe akadt Anya notesz-naplója, kifakult ceruzás sorai a gyász évéből. Mennyire hasonlóak lehetnek a gondolatok, ha azonos/hasonló sorscsapások érik az embert!
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Furcsa módon én is ennek a súlya alatt kezdtem írogatni... pár hónappal később, nem frissiben, mintha egy szó se lett volna elég erős és találó azonnal... (vagy túlságosan is az...) Később meg - de az már egy másik "stáció" - muszáj a szavakban megkapaszkodni...

      Törlés
  6. "Megmaradt Szobotkának"....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olvastam annak idején, és e szenvedélyes "védőbeszéd" hatására olvastam Szobotkát. Sajnos, túl nagy várakozást keltett...

      Törlés
  7. Vettél magadnak könyveket, mikor legutóbb Magyarországon jártál?

    VálaszTörlés
  8. Néhányat... (anya kérdezi, mit szeretnék, én erre az ajándékra szánt pénzen: könyveket!)
    Pl: Nádas Péter: Párhuzamos történetek (3 kötet) + Párhuzamos olvasókönyv; 2 könyv Polcz Alaineről és a Liber Mortis Szabó Magdától (ezt ajándékba kaptam unokahúgomtól, aki tudja, hogy egyik kedvencem ez az író...)
    Rettenetesen megdrágultak a könyvek! Annak idején kezdő tanári fizetésemből (1800 ft!) minden hónapban vehettem néhányat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon megdrágultak. Újra rendszeres látogatója vagyok a könyvtárnak. Már nem tudok annyi könyvet megvenni magamnak, mint régen.Van saját könyvtáram régen vett könyvekből, néha veszek is, de a könyvtár nagy segítség.

      Törlés
    2. Néha a helyproblémára is megoldás a könyvtár...

      Törlés
  9. Persze, hogy drágák lettek a könyvek. A pld-számcsökkenés az első oka. Amíg a tévé, később a PC nem léteztek hetvenhét csatornájukkal, szász és száz szappanoperájukkal, addig a könyveket nagy példányszámban lehetett nyomtatni és el is keltek. Ma radikálisan visszaesett a forgalom. Arról nem is beszélve, hogy a megvett könyveket se mind olvassák tulajdonosaik, csupán az olvasás vágya hajtja őket vásárláskor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mind igaz, hogy ezer más is elvonhat az olvasástól (bár a TV már gimnazista korom óta létezett)! Az alacsony árat bizonyos állami támogatás is lehetővé tette...

      Törlés
  10. Szabó Magda az egyetlen magyar írónő, akinek írásait szeretem, sok regényét többször is elolvastam. Ezzel a naplóval azonban még nem találkoztam, megnézem a könyvtárban.

    VálaszTörlés
  11. Tavaly jelent meg, jó 640 oldal! Még nem olvastam el, rettenetes restanciáim vannak!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...