Keresés ebben a blogban

2012. október 22., hétfő

Illyés Gyula: "Kháron ladikján" (részlet)

Megint csak a véletlenre bíztam Illyés: "Kháron ladikján" című könyvének felnyitását. Időnként vissza kell térnem hozzá, főleg viharosabb időszakokban, mert soha nem szentenciázó, inkább önmagával diskuráló bölcsessége mindig megbékít egy kicsit a valósággal.

   "Ahogy öregszem, annál készebb vagyok élni."
   Vagyis annál természetesebbnek érzem, hogy élek. 
   Hogy: van élet. Úgy, hogy lesz is, mindig.
   Olyan öregember mondta, aki már fiatalon is komoly bölcs volt. Annak bizonyítására mondta, hogy lelkünk már életünkben is úton van az örökélet felé. Természetesnek érzi. Már itt otthonos ott. Van tehát kapcsolat. 
   Nyilván tréfául mondta. Vagy legalábbis mosollyal az ajkán. De nekem ez a mosoly is elég kapu. Hogy benézhessek annak az áthatolhatatlan falnak a túlsó felére.
   Mert ezen kívül aztán nincs is más.
   Beszélni egy katicabogárnak, aki ebből egy árva kukkot sem ért, ezen senki sem csóválja a fejét. Verset szavalni egy éticsigának az ős népi, azaz középkori latin prozódia négy-három szótagos ütemében, erre sem fordulunk hátra. Megrovóan nézünk az aggastyán felé, ha fönnhangon  -  végre!  -  élete legfontosabb személyiségével, önmagával társalog. 
   Legtöbbször vigasztalja magát. "Egye fene, ha eltörött!"  -  halljuk a konyhából, némi időre a csörömpölés után. "Hazudtam, hát hazudtam!" mond egy másik, az őszi napsütésben kuporogva. Ki az engedélyezett hallgató? A halál. Ki fülel valóban minderre? A halál sem.

10 megjegyzés:

  1. Ideje lenne elolvasnom? Az önvigasztalas tetszik. Ra kellene szoknom.
    Idöben lefeküdtem,hogy kialudjam magam, erre meg ejjel negyed kettökor nem aludtam semmit. Kicsit körülnezek a neten, es vigasztalgatom magam: Ha nem aludtam meg,hat nem aludtam! Majd reggel tovabb alszom!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék. Velem is ez történt. Itt ülök és az alvás hiányát a netezés örömével pótolom. Igazi csemege éjjel nagy csendben élvezni Illés sorait.
      Ilyenkor a sorok más értelmet nyernek. A halálon való gondolkodás közel nem oly ijesztő mint nappal. Valahogy közelibb természetesebb.
      Illés tollából pedig, oly természetesen emberi.

      Törlés
    2. Nem muszáj azért öregnek lenni, hogy élvezzük Illyés gondolatait! De ki vígasztalhatna bennünket jobban, mint saját magunk? Mióta rájöttem, hogy engedékenyebbnek kell lennem önmagammal szemben, sokkal könnyebb mindent elviselni...

      Törlés
    3. @ Boróka:
      " Ahogy öregszem, annál készebb vagyok élni.
      Vagyis annál természetesebbnek érzem, hogy élek.
      Hogy: van élet. Úgy, hogy lesz is, mindig."
      Ti mindketten még fiatalok vagytok (60-on jóval innen! - ezt jelenti immár szótáramban a "fiatal" szó...)
      Szeretem Illyés "természetesen emberi" gondolatait!

      Törlés
    4. ..én hallom is hozzájuk természetes, izes, mosolyos hangját is, meg látom a kicsit csibészes mosolyát...:) én a Charon ladikját egészen fiatalon olvastam, el kellene újra is...biztos mást is mondana. Bár a halálról legelmlyültebben és pesszimiszstikusabban 20 éves koromban gondolkodtam, és az első megrázkódtatés egy vihar kapcsán 8halálfálelem)kb 10 évesen ért...

      Törlés
    5. @aliz: én rendszeresen visszatérek Illyés "Kháron ladikján"-jához, esetleg Naplójegyzeteihez... Néha csak úgy érzem: jó lenne egy kis Illyés...
      Az is igaz, hogy velem elhozott magyar nyelvű könyveim száma korlátozott: pontosan nem tudom, néhány száz...
      A francia nyelvűek elenyésző része...

      Törlés
    6. Pedig kicsit ki is ment a divatból, de hát mi nem divatok után megyünk...:)A Hunok Párisban is gondolom a párszáz magyar könyved közt van(?):)
      nekem még Pesten is hiányzik az itteni "könyvtáram":)

      ismertem valakit, emigráns volt, Bécsben, aki kivülről tudott egy egész Karinthy Frigyes könyvet, betéve...(azt hiszem, neki még kevesebb magyar nyelvűje lehetett otthon...)

      Törlés
    7. Sajnos, nincs köztük... Még anyánál is vannak könyveim...
      Sokminden hiányzik, természetesen, főleg az olvasásnak szentelt idő, bár ez utóbbi választás kérdése is, valljuk be.

      Törlés
  2. N.B. http://vers-repertoar.blogspot.hu/2009/05/weores-sandor-oroklet.html

    VálaszTörlés
  3. Nehéz az eleje, a közepe és a vége se jobb!...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...