Keresés ebben a blogban

2014. február 15., szombat

Fifike elment...

   A hír még reggel felröppent: a ma szombatra virradó hajnalon, 102. évében meghalt Gyarmati Fanni, Radnóti özvegye. Sokan reagáltak megrendülten a Facebook és egyéb hálózatok oldalain, mintha bensőséges hozzátartozó távozott volna. Elgondolkodtam: nagyon kevesen ismerték már személyesen, visszavonultan élt hosszú évek óta, honnan ez a közös őszinte megindultság? Csakis azért, mert a magyar szerelmi líra néhány legszebb darabját ihlette.
   Miközben még a Bálint-nap hullámainak utolsó tajtékjait éljük, Fifike elköszönt, lábujjhegyen, oly diszkréten, ahogyan élt, soha nem követelve magának a híres férj dicsőségéből mint múzsára, rá is vetülő fénysugarakat. 
   Kilenc évet éltek együtt  -  milyen kevés!  -  s ebből is sokat elrabolt a háború, a munkatáborok. A mellékelt fényképet Radnóti zsebében találták meg, a tömegsír felbontásakor, egy másik kép és pár levelezőlap, nomeg az utolsó verseket tartalmazó notesz társasagában. Fanni levelében ezt az imát is elküldte:

"Édes Istenem, nem bírom ezt a szorongást. Segítsd meg őt, légy vele, hogy világos, tiszta legyen a feje és mindenre tudjon felelni. Segítsd meg őt, Te tudod mennyit kínlódott szegény, ne engedd, hogy baja történjék. Légy velünk, bár tudom, hogy bűnös vagyok, ő nem, soha, de én oly sokszor vagyok kemény és bántó az emberekhez, bár a legfőbb parancsnak tartom, hogy szeresd felebarátodat. De azt hiszem, azért van ez, mert sokszor és annyiszor ért már bántalom engem is. De ő jóságos. Ő még soha senkinek nem vétett az ő szívében és agyában rend van és nagyon vigyázz Rá, Istenem!"  

   Az imádság, mint tudjuk, nem hallgattatott meg... A költő szörnyűséges mártírja, verseiből, naplójából kibontakozó utolsó évei, hónapjai nem hagynak közömbösen. A legmegindítóbb lecke számomra Radnóti mindenek fölötti ragaszkodasa a szépséghez, azaz leginkább ennek emlékéhez, mely átsüt minden szenvedésen. Ez tartja benne a lelket, a mindenek fölötti remény, hogy egyszer még újra átélheti.
Amikor Fannihoz írt verseit olvassuk, szeretnénk e versek ihletői lenni... Fanni végleg elfoglalta  a számára fenntartott helyet a halhatatlanságban...

Két karodban ringatózom
csöndesen.
Két karomban ringatózol
csöndesen.
Két karodban gyermek vagyok,
hallgatag.
Két karomban gyermek vagy te,
hallgatlak.   
Két karoddal átölelsz te,
ha félek.
Két karommal átölellek
s nem félek. 
Két karodban nem ijeszt majd
a halál nagy
csöndje sem.
Két karodban a halálon,  
mint egy álmon
átesem.

 (1941. április 20.)

22 megjegyzés:

  1. Óh, jaj, tőled tudtam most meg. Nem voltam ma hírközelben! Igazi múzsát veszítettünk el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egész nap e hírt olvastam minden árnyalatban a F-B-on! Három hozzá írt verset le is fordítottam.

      Törlés
    2. Jó tetted! Egyszer bejött a giminkbe egy úr Bernből (Svájc), én kalauzoltam az irodalmi termekben. Meg beszélgettünk. Nemsoká kaptam egy műforditást tőle. A hetedik ecloga volt. Németül. (Ma is örzöm a kötetben) (aminek a fele egyébként Radnóti műforditásait is tartalmazza.Nagyon hatottak rá, akiket forditott.) Te miket forditottál most le? Sok gyönyörűt irt Fannihoz. Aki bőségesen ki is érdemelte... Tüneményes teremtés volt, és maradt matrona
      korra is!

      Törlés
    3. Hármat fordítottam le, amelyek tudtommal addig nem szerepeltek francia fordításban: "Tétova óda", "Hajnali kert", "Szrelmes vers"...

      Törlés
  2. Milyen gyönyörű ezen a fotóján...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még az utolsó megjelenteken is szép volt... Belülről jött a fény.

      Törlés
    2. igen kivül-belül szép volt!

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://mond2.nolblog.hu/archives/2014/02/15/fanni_orok/

      Törlés
    2. Igen, azt hiszem, a belső szépség valahogy mindig kisugárzik... S magán viselte a hozzá írt gyönyörű versek auráját is...

      Törlés
  4. gyönyörű volt 100 év múltán is, és mosolyog a képen

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=120053791470918&set=a.120585191417778.22320.100003988938835&type=1&theater

    vajon mit értett meg abból, hogy napjainkban ledöntik Radnóti szobrát, és elégetik a köteteit, ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, láttam a Neten a megrongált szobrot: a szimbólumot, az emléket támadják a barbár és veszélyes lelki szegények (az én értelmezésemben!)...

      Törlés
  5. A hír engem is meglepett. Kiderült, hogy idén februárban sűrű ködben egy autós nekihajtott az abdai út közelében álló szobornak, amely kettétört. Melocco M. újra elkészíti a költő szobrát a sérült alapján. Nem tudok róla, hogy barbár és lelki szegény legény döntötte volna ki a szobrot, hanem egy meteorológiai előfordulás áldozata lett mind a szobor, mind a személyautó, mely szintén totálkáros lett. Ha pedig valaki tényleg elégeti RM köteményeit, az magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, Mick. Én egy fényképes dokumentum alapián láttam és olvastam a kommentárt, hogy a képek, a térbeli elhelyezkedés alapján csak szándékosan lehetett nekimenni a szobornak...

      Törlés
  6. Diszkóbaleset áldozata lett a Radnóti-szobor
    Index
    2013. november 19., kedd 16:21 | aznap frissítve |
    Címkékradnóti miklós, radnóti, radnóti-szobor
    Egy 24 éves pápai férfi jelentkezett a győri rendőrkapitányságon november 19-én délután azzal, hogy megrongálta Győr határában a Radnóti-szobrot - írja a Police.hu.

    P. Szabolcs a kihallgatásán elmondta, hogy ismerőse kocsijával (egy nagy fekete Mercedes) és férfi utasával november 17-én egy győri szórakozóhelyre tartott hajnali 2 órakor. A helyismeret hiánya és az éjszaki erős köd miatt későn észlelte a város határában, az út mellett álló gránitszobrot. Fékezése ellenére autójával a tujákon keresztül az emlékműnek ütközött, ami kettétört. A férfi a rendőröknek elmondta, hogy ijedtségében a helyszínről továbbhajtott. Az autóval nem jutott messze, mivel a járműből a benzin Öttevény belterületén kifogyott. Utasával együtt a járművet hátrahagyva stoppal Győrbe, onnan autóbusszal Pápára utazott.”
    Én nem voltam ott, csak ezt találtam róla a neten. Elég meggyőzőnek tűnt számomra. Miért döntené ki Radnóti szobrát egy épeszű ember?
    Üdv Mick

    VálaszTörlés
  7. PS. Ha a köd a gázolóban volt egy diszkózás után, ugyanúgy köze nincs valamiféle gyűlölethez. Marad, hogy aki kocsiját és a szobrot összetörte nem 100%-os. Csaknem kizárom.
    üdv Mick

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem voltam ott én sem, Mick. Egyes események, hangulatok paranoiássá teszik kissé az embert...
      Ez a nyílt gyűlölködő zsidózás meg egyenesen hihetetlen!...
      Az az érzése néha a magamfajta naív szemlélődőnek, hogy egyesek kiszabadítottak egy rossz szellemet a palackból, s az most már nem akar visszamenni.
      (a képek alapján csak annyit láttam, hogy a szobor egészen félreesett az úttól, nehezen lehetett valóban a véletlen nekihajtást elképzelni...)

      Törlés
  8. http://www.nlcafe.hu/szabadido/20140217/-gyarmati-fanni-emlekek/

    VálaszTörlés
  9. Gyűlölködő zsidózással lakókörnyezetemben nem találkozom. Azokról a helyekről, ahol nem vagyok, persze nehéz véleményt mondanom. Fogalmam sincs, kik gyűlölködnek, és miért.
    Elítélek mindenféle kirekesztést mindenki részéről, bármelyik rasszról, népről legyen is szó. Vallom, hogy minden ember méltósága egyenlő. Egyébként ezt az ENSZ Emberi jogok nyilatkozata is így látja. Úgy vélem, hogy nem vagyok véleményemmel egyedül. Nagyon remélem, hogy optimistán nézhetünk a jövőbe. S bízom benne, hogy reményem alapos.
    Azt a palackot pedig egyszer s mindenkorra be kell hegeszteni a dugójánál.
    Üdv mik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A konklúzióban teljesen egyezünk, kedves Mick. Én a Neten "sétálva" magyar fórumokon, képriportokon, sokszor elmenekülök az alpári gyűlölködő hangnem elől, felkavarodva...

      Törlés
  10. Akik a neten gyűlölködő és alpári hangot ütnek meg, tapasztalatom szerint témájuktól függetlenül alpáriak. Én olybá veszem, hogy nem a témájukról, hanem magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt általában oda és vissza. Megjegyzem, nem szoktam belemerülni a mocskolódásokba, mert a hülyeségük határtalan. Az én időm meg értékes és határolt.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...