Keresés ebben a blogban

2012. február 6., hétfő

Ismét csak Illyés...

Újra csak a "Kháron ladikján"... Nem tudom megunni. Lehet, hogy azért, mert elmeséli, mi vár rám a közeljövőben?...

(...) Debrecenben, még a nyitány-világháború alatt, még 1917-ben, Szabó Lőrincz diákszerelmének, Dienes Katónak a nagymamája az emeleti lépcsőn haladtában ahány fokot hágott, annyit nyögött. Abban a hiszemben, hogy Dienes nagymama beteg, a Tücsökzene minden szenvedést már akkor boncolni vágyó szerzője megkérdezte tőle, miért nyög.
  -  Mert olyan jólesik, fiam!
 S elnevette magát. Nyilván kettős ingerre. Az egyik a Zord Kaszás már ábrázolt cipésztanonc idétlenkedésére. A másik, a nagyobb, a színvonalasabb inger az lehetett, hogy milyen pompásan kimondott  -  a maga leleplezésével is  -  egy igazságot.
   Ami a leghatékonyabb  -  tán egyetlen  -  védekezés az előbbi ellen. (...)

10 megjegyzés:

  1. Hát ez az. Hét mondatból kibomlik a kép, a beszéd, az idő, a gondolat. Sőt több. El kellene mélyedni benne, még mi is. (Illyést a fiatalabb írók a 70-80-as években ajatollahnak hívták egymás közt.)

    VálaszTörlés
  2. @akimoto: teljesen igazad van, szeretem az illyési tömörséget én is! Azt írtad egyszer, ha jól emlékszel Illyés kapcsán, hogy prózájukon is érződik, hogy költő fogta a tollat...

    VálaszTörlés
  3. Igen, Flora, ezért is élvezet olvasni.

    VálaszTörlés
  4. én is szoktam (volt) mondani, hogy a költészet prózában is lakozhat (és azok az "igazi" legalább is kedvemrevaló szüvegek,) egyébként a költészet nem csak irodalmi műfaj v műnem a szememben, lehet költészet a zenében vagy akár az épitszetben is... ha valami "költői"... az igen! (Most csettintettem egyet, gondolatban)!:)

    VálaszTörlés
  5. @aliz: Igen, a költőinek mintegy átvitt jelentése is van. Te mit neveznél "költőinek" ilyen értelemben?

    VálaszTörlés
  6. @akimoto: egyben neked is feltenném a kérdést, hogy szerinted mi a "költői próza" pl?
    Persze, csak ha van időtök és kedvetek, kedves barátné asszonyaim!

    VálaszTörlés
  7. Ó, most látom a kérdést. Félreérthető volt, ha "költői" prózának mondtam volna az egyébként versíró irodalmár prózáját. Azt tapasztaltam, ha költő ír feljegyzéseket, azoknak a szemlélete, sűrített időbelisége, képi háttere szavakban valamiképpen a vers összefogottságára emlékeztet. Mint olvasó, így érzem. Másik olvasó érezheti másképpen is. :))

    VálaszTörlés
  8. @akimoto: nem te mondtad "költői prózá"-nak, hanem én fogalmaztam át így. Valahogy úgy mondtad, hogy felismerhető, ha költő ír prózát. Magam is a tömörségre, az eredeti és meglepő képasszociációkra gondolok, de ez persze komolyabb elemzést érdemelne...

    VálaszTörlés
  9. Flora, nem a szavakon tipródom, csak nehézkes a fejem. Pont arra gondoltam én is, amire te. Elemzés? Én már nem tudok ilyet. Fáradt vagyok.

    VálaszTörlés
  10. @akimoto: néha nekem is erőt kell venni magamon, de megéri az edzést, mert az agy is úgy működik, mint egy izom, edzéssel formában tartható sokáig. De te ezt jobban tudod, mint én, kedves Akimoto!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...