Keresés ebben a blogban

2012. március 7., szerda

Piros füzet, fekete füzet...

Betelt ez a piros fedelű füzet, amiről már szót ejtettem egyszer-kétszer. Betelt a sűrűn teleírt 225 oldal, melyeket még majd 3 éve, 2009. márc. 12-én kezdtem, a párizsi könyvszalonon. A tizedik és egyben utolsó részvételem volt a Nord-Pas-de-Calais régió standján irodalmi folyóiratunk 25 számával (évi 3, majd 2 megjelenéssel, 144 oldalon). Folytathattam volna, kereslet még ma is van rá, de letettem a lantot... Gilbert nélkül is tovább vittem még 3 éven át. A csapatból senki nem vállalta a helyemet. Nem csodálom, rengeteg munkával járt. A 6 nap alatt 35 oldalt írtam tele. Talán akkor jelentkeztek annak a grafomániának az első jelei, melyek azóta sem hagytak el...
Majdnem minden nap került bele pár szó, de a is előfordult, igaz, ritkán, hogy egy hétig se volt rá időm... Ilyenkor is türelmesen megvárt, mint egy igazi társ, akivel semmi sem kényszerűség, s akihez annál nagyobb örömmel és kötődéssel tér vissza az ember, mert nem "muszáj"... A piros tábla igencsak megviselt állapotban van, mert mindenhova követett, mindig kéz alatt volt. Legutóbb még Alice is rajta hagyta keze nyomát: ennyivel is gazdagodott.
3 év van a 225 oldalba sűrítve. Főképpen benne vagyok énmagam, apró-cseprő és fontos eseményekkel, átélésekkel és az általuk szült gondolatokkal... Ha visszalapozok 50 oldalt, pontosan átélem, milyen voltam pár hónappal azelőtt...
Ez itt az új füzet. 250 oldal, természetesen ez is síma, vonal és kocka nélkül, hogy szabadon futhasson a fekete filctoll. Szabvány füzet-méretű, 21-15 cm. Ha ez is 3 év alatt telik be, akaratlanul is felvetődik a kérdés: hol leszek én akkor? Leszek-e egyáltalán és milyen állapotban? 3 év egyszerre hosszú és nagyon gyorsan lefutó idő hatvanon túl... Mindenesetre szeretném a lehető legtartalmasabban kitölteni, hogy ne legyen bennem túl sok elégedetlenség az elfecsérelt idő miatt, mely közismerten soha nem hozható vissza...

25 megjegyzés:

  1. Kell nekem is egy ilyen füzet, mert érzem a szükségét! Veszek egy szépet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van! És az is fontos, hogy szép és vonzó legyen!

      Törlés
  2. Kedvet csináltál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki! Biztos lenne bőven mondanivalód! S más, mint a blog. (s mi lenne, ha angolul is írnád, nemcsak magyarul?...)

      Törlés
    2. :) Más lenne, mint a blog, az valószínű.
      Angolul? Nem tudom... Angolul már írtam, az utazós blog bejegyzései például angolul születtek. Mit szenvedtem, mire 'lefordítottam' magam. :D :D

      Törlés
    3. "lefordítottam magam" - érdekes problémát vetsz fel. Amikor én egyazon témát akarok a magyar és francia blogomon megírni, várnom kell a kettő között, hogy ne a "magam fordítása" legyen a két nyelv közötti interferenciával, ami csak árt nekik (különösen a magyarnak!), hanem az illető nyelven legyen megfogalmazva, egyedi formában...
      Neked pontosan mi okozott szenvedést?

      Törlés
    4. Leginkább az, hogy azt hiszem, egy kicsit másképpen gondolkodom angolul, mint magyarul. Ezt nehéz megfogalmazni. Tulajdonképpen sokszor éreztem magyartalannak az angol szövegek átültetését. Aztán hagytam a fenébe a ragaszkodást az eredetihez, és szinte újraírtam magyarul. Akkor viszont pontatlannak éreztem magam. :)

      Törlés
    5. Azt hiszem, jól fogalmaztad meg ezt a "másképp gondolkodást", ami persze csak akkor jelentkezik igazán, ha már bizonyos szinten bírja az ember az idegen nyelvet. Valamikor én ezt "másik bőrbe bújás"-nak neveztem... Csak a fordításnál ragaszkodom az eredetihez, ha "saját költés", akkor jobb nem gondolni az eredetire a különböző "izmusok" beszivárgása miatt!

      Törlés
  3. én régebben sok naplót teleirtam (gyöngybetűkkel) mostanában lányomtól,egyre szebb füzeteket kapok, hogy irjam tele, és annyira szépek ezek a füzetek, hogy sajnálom elcsúfitani (mert már nem is irok olyan szépen, mint régen, a csúnyább füzetekbe:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az írás "szépsége" számomra a mondandó mögé szorul. Viszont az is igaz, hogy a legszebb füzeteimbe még tétovázok belekezdeni. A kevésbé szépek barátságosabban csalogatnak...

      Törlés
    2. azt hiszem igy vagyunk a "szép"-pel, minden területen..., nem?

      Törlés
    3. Még nem gondolkodtam el ezen, de lehetséges!...

      Törlés
  4. Nem tudok kézzel írni. A munkahelyemen is azonnal gépbe fogalmaztam, gyorsan kellett minden szöveg, annyira megszoktam, hogy a gép szinte inspirál. Fura.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Engem is másra inspirál a billentyűzet, mint a toll. :)

      Törlés
    2. Énmagam ragaszkodom a kézzel íráshoz is! Más, "kézenfekvőbb", nem kell hozzá bekapcsolni ezt-azt. Levelekben meg szinte kizárálag ezt szeretem, úgy is sok e-mail-t írunk már manapság!
      Ha pl. jegyzetelek egy cikkhez, kézzel történik legtöbbször, de a cikket már egyenesen a gépbe fogalmazom!

      Törlés
  5. Flora, egy festő-grafikus másképpen nyúl az íróeszközhöz, más, több beidegzése van. Nem gondolod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Akimoto, micsoda intuíciód van! Nemegyszer éreztem ugyanazt a kezemben írás mint rajzolás közben, s ugynúgy nem szeretem a grafitceruzát egyikhez sem! (a javítást se nagyon...)

      Törlés
  6. Elég baj az nekem mint intuitív alkatnak. Neked viszont van egy Istenáldotta tehetséged, éljél vele minél többet, minél sokoldalúbban. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves Akimoto. De miért baj az intuíció? (írtam róla 2 éve egy kis értekezést.)

      Törlés
  7. Nem vettem szép füzetet, mert voltak itthon kevésbé szépek. Én is nehezen kezdem el a vonzó külsejűt, mert nem akarom elcsúfítani.
    Egyre csúnyábban írok, mióta itt van a billentyűzetes megoldás a kézírás helyett. Nincs is türelmem kézzel írni, elnagyolom az egészet, és nem azt mondom, hogy kiírt az írásom, hanem rendezetlen és nem szép.
    Azt hiszen néhány mondatos, hirtelen jött benyomások lesznek a füzetben, annyi kézírással is megy. Tulajdonképpen így is szeretek írni, egy-egy hangulat, ötlet, magam kis " bölcsessége" bármiről, éppen annyi szóval,hogy ne legyen szószátyárság.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, örülök, mint valahányszor, amikor valaki azt mondja, hogy ő is csinálja már vagy kipróbálja: szeretem a kedvteléseimet megosztani... Ami a kézírást illeti: az egyetem óta sokat változott az írásom, a gyors jegyzeteléstől. Viszont általában "egyfelé dől" és vezető nélkül is egyenes (rákattintva kinagyítódik és elolvasható a naplórészlet). Szeretek kézzel is írni...
      Azért fontos, hogy vonzzon egy kicsit az a füzet! A későbbieket egyre kevésbé félsz "elcsúfítani" (vagy ahogy dunántúli rokonaim mondták: elcsufittani... Mindig kinevettek, ha azt mondtam: csúnya, ahelyett, hogy csuf, esetleg csufos...)

      Törlés
  8. Flora, elolvashatnám az értekezésedet?

    VálaszTörlés
  9. Flora, kár. Nem olvasok olyan jól franciául. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem baj, bizonyára sokat tudsz már a témáról! Egyszer majd összefoglalom a lényeget egy bejegyzésben...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...