Keresés ebben a blogban

2013. január 6., vasárnap

Téli napsütésben...

   Ilyen idő volt december végén az Alföld déli részén! A régi általános iskolámat szegélyező platánsoron végigsétálva élveztem a napot, még akkor is, ha bevásárló szatyor húzta a karomat. Hiába, elszoktam a gyalogos cipekedéstől... Pedig szeretek gyalogolni, de nem felpakolva!
   Különben sokat hallgattam a Kossuth rádiót. Egy pillanatra mintha visszacsöppentem volna a kommunista népi demokráciába: a félóránkénti hírek mindig a kormány fejének, esetleg valamelyik tagjának intézkedésével kezdődtek. Az ellenzék hangja sehol. Talán nincs is ellenzék?... Karácsony másnapjáig viszont néha a vatikáni rádió illúzióját keltette az adó, hiszen csak Jézus születéséről, a keresztényi szeretetről szólt, igen töményen, elfoglalva az éter minden porcikáját (hogy képzavarral éljek). Gondoltam, Advent idején érthető valamelyest, de megintcsak felmerült bennem az ellentmondást nem tűrő domináció érzése... Vajon már csak azok számára van hely hivatalosan, akik egyetértenek? Tévedés ne essék, nem valami vallásellenesség szól belőlem, hiszen senkinek nem vitatom teljesen magánjellegű lelkiismereti szabadságát! De ez a mindent elsöprő prozelitizmus! Ettől bizony már nagyon elszoktam, egyik és másik irányban is...

37 megjegyzés:

  1. de élesen és jól látod a lényeg(ünk)et. Sajnos:(
    én viszont Pesten, Klubrádót (is)hallgattam, az üditőbb volt. Nomeg a klasszikus zeneadó, de azt az Alföldön is lehet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, készakarva hallgattam a Kossuthot, hogy "megmerüljek" a hivatalos (?) érában!
      Sokszor este 21 óra után volt egy-két jó irodalmi felolvasás (Márai, Faludy útijegyzetek)

      Törlés
    2. a közszolgálati (tv is) hovatovább hallhatatlan és nézhetetlen...:(

      Törlés
    3. azt hiszem, átkerült a Kossuthra a Bartókról az Irodalmi Újság (lányom ott volt korábban munkatárs, most viszsont a verskötetét ismertette (sőt mondhatni laudálta) egy kritikus:) (de nem hallottaml, csak a hangtárból)

      Törlés
  2. Attól függ mit hallgat és főleg mit néz az ember. Nem nekem megvan a rádióadóm de főleg a TV csatornám! Ott aztán van ellenzék!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A TV-t kihagytam... Itt fogható a Duna-TV. Sok választékom nem volt, de amúgy is a Kossuth-t kerestem, néha a Petőfit. Ezt is akartam kicsit kitapasztalni. Abból indultam ki, hogy itt nincsen hivatalos meg ellenzéki rádió, a híradásnak a lehető legsemlegesebbnek kell lennie és mindenkinek hangot adnia...

      Törlés
    2. ATV? sajnos az én tévémen már nem tudom fogni (csak úgy levehették...), a szgépem meg néma , mert azért, ha nem az itt is bejön mindenféle...

      Törlés
    3. Aliz!
      Igen, az ATV-ről beszéltem!!!

      Törlés
    4. Flora, értem, hogy mire gondolsz: Azt akartad megtudni, hogy a hivatalos rádió mennyire semleges!
      Vannak tapasztalataid.

      Törlés
    5. Talán nem hagytam elég közt: "a tv"-ről - és nem ATV-ről - akartam beszélni, ez utóbbit nem ismerem...

      A Kossuth mindenesetre minden, csak nem semleges! Pártadó, mint régen...

      Törlés
    6. Igen az a neve, hogy: ATV, ez itthon az ellenzéki TV csatorna. Én még csodálom, hogy van, valami okot csak lehetne találni a betiltására.!:-)

      http://atv.hu/

      Törlés
    7. Tudom, hogy te "a tv-ről" írtál, én aztán az "ATV" -vel reagáltam rá!:-)
      Érthető voltál, csak mikor Aliz megjegyzést tett az ATV-ről, akkor arra írtam igazából.

      Törlés
    8. számomra (is) nyilvánvaló volt, hogy 2 dologról van szó... :)lehet, hogy én nem választottam eléggé ketté?

      Törlés
  3. Nem hiszem, hogy sokan hallgatnak Magyarországon rádiót.

    VálaszTörlés
  4. Naponta átlagosan 1,75 millió hallgatót vonzott augusztusban az MR1-Kossuth Rádió, ezzel a leghallgatottabb hazai adó volt a múlt hónapban (2012. szeptember hónap). Hogy kevés-e vagy sok, kérdés marad. Flóra: Franciaország Mo-hoz képest erőteljesen szekularizált állam. Statisztikai adatot is hozok később, ha találok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nagyon sokan hallgatnak rádiót, még podcast-on is.
      Mick, igazad van: az 1905-ös (az államot az egyháztól elválasztó) törvény óta az egyház a magánszférára korlátozódik.

      Törlés
    2. http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5467605387361585268#editor/target=post;postID=4787444748273247068

      (itt próbáltam megvilágítani...)

      Törlés
  5. Nincs frissebb adatom, mint a 2001-es népszámláláskori. Akkor a magyar lakosságból (kb. 10 mó fő) kereszténynek vallotta magát 7584115 fő, 74,4%. Ez árnyalhatja a rólunk alkotott képet. Ma nem tudom, mi a helyzet, de az ilyen adatok elég lassan szoktak jelentős mértékben megváltozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár itt érezhető a vallásgyakorlás bizonyos válsága, azért még sokan vallják magukat hívőnek, ha nem is járnak templomba annyian. Gondolom, M.o-on a kommunista évek bizonyos elfojtottsága utáni felpezsdülésről is van szó. Nekem nem is ez volt a problémám, hiszen mindenki szabadon hihet, amiben akar (sőt, esetleg semmiben sem, amiről itt szinte nem illik szót ejteni, majdnem a "vade retro..."-t kiváltó hatás miatt), hanem a hihetetlen prozelitizmus miatt, mely meghazudtolná a legedzettebb néhai agitprop felelőst is!

      Törlés
  6. én is sok vallási műsort hallgattam, karácsony után is , mintha maradt volna a karácsony, de meg kell mondanom, hogy sok szinvonalas volt köztük! -úgyhogy szivesen hallgattam. (jobban zavar a másik jelenség!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt közöttük színvonalas is, de többnyire a közhelyekre szorítkoztak! Kettőre emlékszem szívesen: a keresztény ünnepek eredetéről, a Mitra kultuszról és arról, miként alakultak ki a mai naptárak lassanként és hogyan fedték át egymást az események a napfordulók sok-sok évezredes megfigyelései alapján, a fény megújulásának reményében...
      E szimbolikának értelmében minden vallásos elképzelés megtalálja a helyét, nem muszáj a felnőtteket gyermeteg lényekként kezelni...
      A másik egy 98 éves, rengeteg viszontagságon (többek között több év Gulag) átment szerzetessel készült interjú volt: a lelki frisesség, a hit adta életöröm nagy leckéje volt!

      Törlés
  7. Mick, szerintem átlagosan napi 1,75 millió hallgató nem sok. Mondjuk, a felnőtt lakosság negyede. De ez csak annyit jelent, hogy az emberek többsége nem a Kossuth Rádióból tájékozódik. És azt gondolom, ennek semmi köze ahhoz, hogy a népességből mennyien vallották/vallják magukat kereszténynek. (Erről egyébként hamarosan lesz 2011-es adat is!) Inkább az a kérdés, tudja-e növelni a Kossuth Rádió a hallgatóinak a számát azzal, hogy több vallási műsort sugároz.

    VálaszTörlés
  8. Flora, nagyon érdekes, hogy mire figyeltél föl. Itt élünk, így élünk.
    (Megjegyzem még, hogy van ellenzék. Azok a komenisták, meg a judeo-liberális idegenszívűek. Mondják a hatalmon lévők és a híveik.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez volt a másik megdöbbenésem: a gátlástalan, nyílt zsidózás... Kerestem Vágó István életkorát a Google-en. Valósággal rám ömlött a "ki a zsidó, ki nem", a "közéleti zsidó maffia" és egyebek... Kezdem megérteni Kertész Imrét, hogy inkább egykori kínzóihoz menekült. Ők legalább változtak... Mindezt a fájdalmas szégyenérzet mondatja velem...

      Törlés
  9. Akimoto, eszembe juttattál egy régi Bächer Iván-írást, nem igazán kapcsolódik ide, mégis... majd megkeresem!

    VálaszTörlés
  10. Távolról dejőve még jobban észrevehetők a visszásságaink. Emlékszem, én ugyanigy voltam, 1964-ben, s - érdekes, de - épp Franciaországból visszajövet! Nagyon szabad lehet ott a légkör, eleve! (gondolom a "Liberté, Egalité, Fraternité) kitörölhetetlenül érvényben van... , s nem csak mint egy régi forradalmi jelmondat!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt sem minden tökéletes, távolról sem! Magyrországon még valószínűleg ki kell forrnia egy egészséges közéleti eszmecserének...

      Törlés
  11. Ezt épp most találtam:
    "Miután folyamatosan járnak le a frekvenciajogosultságok, a médiahatóság 2014-ig gyakorlatilag a teljes mezőnyt lecserélheti. Az elmúlt évek átrendeződéseinek egyik „eredménye”, hogy jelenleg az országos rádiók hallgatói – akik között 70 százalékos többségben vannak az aktív szavazópolgárok – szinte kizárólag csak az Orbán-kormányról és a kormánypártokról hallhatnak híradásokat. Az pedig nem látszik, hogy 2013 mitől lenne különb, mindenesetre idén kiderülhet, az új szereplők hogyan muzsikálnak – és mit szól majd ehhez a karmester."
    http://nol.hu/lap/hetvege/20130105-onkeny_es_bizonytalansag

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "jelenleg az országos rádiók hallgatói (...) szinte kizárólag csak az Orbán-kormányról és a kormánypártokról hallhatnak híradásokat."
      Pontosan ez volt az érzésem.

      Törlés
  12. fokozatosan, de nagyon megváltozott az u.n. "közszolgálati" ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Pedig benne van a "köz" szolgálata, vagyis mindenkié...

      Törlés
    2. Úgy látjátok, hogy rossz lett a közszolgálati?

      Törlés
    3. sajnos, úgy - sommásan...

      Törlés
  13. ... s a nép, az Isten adta nép oly boldog-e rajt...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...